Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Διευκρινίσεις από Βερναρδάκη για τους μισθούς στο Δημόσιο – Σε ποια σημεία του ν/σ προανήγγειλε αλλαγές

Δεν θα υπάρξει καμία νέα μείωση μισθών, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. 

«Το μισθολόγιο αυτό βάζει ένα τέρμα στην κατηφόρα της πενταετίας», τόνισε και επεσήμανε ότι στο διάστημα αυτό, μειώθηκε στο Δημόσιο το 35% των ονομαστικών αμοιβών και κατά 35% με 40% ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό. «Όποιος νομίζει ότι η μείωση αυτή λειτούργησε απελευθερωτικά για τον ιδιωτικό τομέα, ζει σε άλλη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο κ. Βερναρδάκης, είπε ότι δεν επέρχεται καμία περαιτέρω μείωση στους ήδη μειωμένους μισθούς, αντίθετα θα υπάρξει μέση αύξηση της τάξης των 92 ευρώ το μήνα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για διατήρηση της μισθολογικής διαφοράς. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για «αύξηση του δημοσιονομικού κόστους», τόνισε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού» και αν το «ξεπάγωμα των ωριμάνσεων» δεν γίνονταν τώρα, το κόστος θα έφθανε τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζοντας αναγνώρισε, ότι υπάρχει κάποια «μεροληψία» σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο που είναι απόφοιτοι στοιχειώδους και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις όπως να δοθεί η δυνατότητα να διεκδικούν ορισμένες θέσεις ευθύνης καθώς και κίνητρα για εκπαίδευση.
Πρόσθεσε τέλος, ότι θα ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση οι προτάσεις για επανεξέταση της πρόβλεψης για περιορισμό των περιοχών στις οποίες καταβάλλεται το «επίδομα παραμεθορίου».

aftodioikisi.gr