Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα δικαιώματα των θυμάτων της τρομοκρατίας



Παρέμβαση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

Δείτε το βίντεο της παρέμβασης εδώ:

Την αναγκαιότητα υιοθέτησης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία ειδικά των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων, τόνισε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον απόηχο των πρόσφατων αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.


Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, έχοντας προσωπική εμπειρία, ως συνήγορος υπεράσπισης των οικογενειών των θυμάτων της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ κατά το παρελθόν, χαρακτήρισε την τρομοκρατία έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ευθεία απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών είναι ξεχωριστή κατηγορία θυμάτων που χρήζει ειδικής μεταχείρισης και προστασίας. “Τα θύματα και οι οικογένειές τους απαιτούν ειδικές ρυθμίσεις, χρειάζονται αναγνώριση και σεβασμό των δικαιωμάτων τους, έχουν ανάγκη από κοινωνική, οικονομική, πολιτική, ψυχολογική και νομική στήριξη.”

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ελίζα Βοζεμπεργκ στο γεγονός, ότι η προστασία των θυμάτων τέτοιους είδους απάνθρωπων ενεργειών δεν πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρά χρονικά πλαίσια μίας ποινικής δίκης, αλλά είναι απαραίτητο να παρέχεται εφ' όρου ζωής των θυμάτων. Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, ότι η θέσπιση μίας ευρωπαϊκής Οδηγίας, που θα αναγνωρίζει στην πράξη μια σειρά δικαιωμάτων και δεσμευτικές υποχρεώσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων δεν είναι παρά η ελάχιστη αναγκαία αντίδραση της κοινωνίας για τη στήριξη όχι μόνο των ίδιων των θυμάτων αλλά και των οικογενειών τους.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κα Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά: Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρομοκρατία πρέπει να έρθει μέσω περισσότερης δημοκρατίας. Η απάντηση στην τρομοκρατία πρέπει να δοθεί χωρίς φόβο και πανικό. Η θωράκιση των δικαιωμάτων των θυμάτων, των ηρώων αυτής της υπόθεσης, αποτελεί ισχυρό μήνυμα βασισμένο στην τήρηση των δημοκρατικών κανόνων.”