Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΗ: ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ



21.12.2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διακηρύσσει τις προθέσεις της για ένα δήθεν «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία» τρέχει να νομοθετήσει μονομερώς επαναφέροντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στον κομματικό μεσαίωνα της πρώιμης πασοκικής περιόδου που κατέστρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια και ταλαιπώρησε για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία. Tαυτοχρόνως τακτοποιούνται τα «δικά μας παιδιά» και τα αιτήματα των αντιδραστικών συντεχνιών που λυμαίνονται το εληνικό πανεπιστήμιο.

Ειδικότερα:



  • Οι φοιτητές, το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό των ΑΕΙ θα συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής πρύτανη και όλων των άλλων συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ ενώ καταργείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία που ήταν ο μεγάλος εχθρός των κομματικών συναλλαγών, των πελατειακών δικτύων και μηχανισμών αφού είχε οδηγήσει σε ποσοστά συμμετοχής των μελών ΔΕΠ κοντά στο 97%. Η κυβέρνηση επαναφέρει το καθεστώς της "αρπαγής της κάλπης" κάθε φορά που υποψήφιοι δεν θα είναι αρεστοί στις αντιδραστικές μειοψηφίες των ΑΕΙ.
  • Επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο της τρομοκρατίας των μπαχαλάκηδων που επέτρεψε όλα τα προηγούμενα χρόνια να εξελιχθούν τα ΑΕΙ σε άντρα ανομίας και καταστροφών της περιουσίας των ελλήνων φορολογουμένων.
  • Ανατρέπεται η διαδικασία αντικειμενικής και αδιάβλητης εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και επανέρχεται το καθεστώς ενδοπανεπιστημιακής συναλλαγής και αλληλοεξυπηρέτησης.
  • Καταργείται η δυνατότητα μερικής φοίτησης και το κυριότερο το χρονικό όριο σπουδών (ν+2) πέραν του οποίου χάνεται η φοιτητική ιδιότητα. Επιστροφή στους αιώνιους φοιτητές και μάλιστα αναδρομικά.
  • Αναιρείται η προσπάθεια ουσιαστικής αποκέντρωσης των ΑΕΙ και αυτονόμησής τους από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό του νόμου Διαμαντοπούλου.
  • Τα Συμβούλια θα έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο και περιορίζονται σε εισηγητές των θεμάτων στη Σύγκλητο.
  • Αναστέλλεται η αυτονόμηση του ΕΑΠ. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση διόρισε κομματική Διοικούσα Επιτροπή το καλοκαίρι (και μάλιστα δυο μέρες πριν την προκήρυξη εθνικών εκλογών). Για να ανταμοιφθούν τα κομματόπαιδα εισάγεται ρύθμιση με βάση την οποία η ίδια η διοικούσα επιτροπή θα αποφασίζει για το τι απολαβές θα έχει ως έξοδα παραστάσεως, συμμετοχή σε συνεδριάσεις, κλπ. Τέλος "κατάσχονται" τα αποθεματικά του ΕΑΠ που προορίζονταν για την ακαδημαϊκή του ανάπτυξη προκειμένου να παραταθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου περίπου 200 ατόμων τα οποία απασχολεί ως υπαλλήλους αλλά και να πληρώνονται τα μέλη της κομματικής διοικούσας.

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ