Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Ρωσία: Δημοσιοποιήθηκαν οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία - Για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα συροτουρκικά σύνορα

Ρωσία: Δημοσιοποιήθηκαν οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην ΤουρκίαΟ πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε σήμερα μια σειρά οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός βομβαρδιστικού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα συροτουρκικά σύνορα, πάντως τα μέτρα αυτά είχαν ήδη γίνει γνωστά από τη Μόσχα και έχουν αξιοσημείωτες παραλείψεις.
Ο κατάλογος των κυρώσεων, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω του επίσημου ιστοτόπου της κυβέρνησης, περιέχει αγροτικά προϊόντα που η Ρωσία θα πάψει να εισάγει από την Τουρκία από 1ης Ιανουαρίου 2016, ενώ επισημοποιεί επίσης την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ από 1ης Δεκεμβρίου.

Το συγκεκριμένο κείμενο όμως δεν αναφέρεται σε σημαντικά ενεργειακά έργα, όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου Turkish Stream, ούτε σε σημαντικά διατροφικά είδη (όπως είναι τα λεμόνια και τα φιστίκια π.χ.) τα οποία η Ρωσία εισάγει κατά κύριο λόγο από την Τουρκία.
Οι διμερείς σχέσεις δεν παύουν να επιδεινώνονται μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Σουχόι στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας την 24η Νοεμβρίου.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει ακόμη την αναστολή κάθε δραστηριότητας μιας διακυβερνητικής επιτροπής εμπορίου, καθώς και την επιβολή περιορισμών στις τουρκικές εταιρείες μεταφορών.
Στον κατάλογο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων στα οποία επιβάλλεται απαγόρευση εισαγωγών από 1ης Ιανουαρίου 2016 περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά (τομάτες, κρεμμύδια, αγγούρια, σταφύλια, βερίκοκα και μήλα), αλλά και τα προϊόντα κρέατος από κοτόπουλο, αλάτι κ.ά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλονταν οι κυρώσεις το Σάββατο. Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν εάν είναι αναγκαίο.
Δύο πηγές στον ρωσικό κολοσσό του τομέα της ενέργειας Gazprom δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν αποκλείεται να παγώσουν για χρόνια οι εργασίες για την κατασκευή του Turkish Stream στο πλαίσιο των αντιποίνων που αποφάσισε να επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση.

Το πάγωμα των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού —ο οποίος έχει στόχο τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία— θα έχει αποτέλεσμα περισσότερο στο επίπεδο του συμβολισμού. Ούτως ή άλλως, το έργο αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις και υπήρχαν ούτως ή άλλως αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Η Γκαζπρόμ πάντως συνεχίζει παράλληλα τις προσπάθειές της να επεκτείνει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

«Περιμένουμε ότι ο αρχηγός του κράτους πιθανότατα θα ανακοινώσει το πάγωμα του Turkish Stream, ή τουλάχιστον κάποιου είδους διακοπή» των εργασιών, είπε η μια πηγή στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. Μια δεύτερη πηγή στη Γκαζπρόμ επισήμανε πως «ελπίζουμε πάντως ότι ο Turkish Stream θα ανασταλεί κατά λίγα χρόνια μάλλον, παρά ότι θα ακυρωθεί εντελώς».

Ο Αλεξέι Ουλιουκάεφ, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο πως ο Turkish Stream θα μπορούσε να επηρεαστεί χωρίς να διευκρινίσει το πώς.