Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Τον νενομισμένο από το Σύνταγμα όρκο, έδωσαν οι 300 βουλευτές, που απαρτίζουν το Σώμα της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α' Σύνοδος) όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.
Της εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπρόεδρους της προηγούμενης Βουλής, ο οποίος πριν την ορκομωσία υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που τον συνόδευσαν.
Στην Ολομέλεια της Βουλής, τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι - κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ - έδωσαν τον πολιτικό όρκο.
«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.
Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ορκωμοσία ήταν και... πάει. Μια ορκωμοσία "σφηνάκι", χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κράτησε λιγότερο από μια ώρα αλλά μέσα στα λίγα λεπτά συνέβησαν... πολλά.
«Πολλές υπομονές», ήταν η ευχή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στους 300 βουλευτές που ορκίστηκαν σήμερα. Από τους πρώτους υπουργούς που έφθασαν νωρίς στη Βουλή ήταν ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ πρώτος στα υπουργικά έδρανα κάθισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ακολούθησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μπήκε στην Ολομέλεια στις 11:14 είχε θερμή χειραψία και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη,ενώ παρούσα ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Στη συνέχεια,ο κ.Τσίπρας επισκέφθηκε και χαιρέτησε στο έδρανο του τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα, ενώ χειραψία είχε και με αρκετούς βουλευτές τόσο του κόμματος του όσο και με βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Βασίλης Κικίλιας.
«Κύριε πρωθυπουργέ βλέπω έχετε κάνει πηγαδάκι» είπε ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης, βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα να συνομιλεί με τους Τρύφωνα Αλεξιάδη και Νίκο Φίλη ενώ ζήτησε από όλους τους βουλευτές ησυχία για να ξεκινήσει ο αγιασμός.
Ο πρωθυπουργός αμέσως κάθισε στο έδρανο του έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη. Τα πρώτα υπουργικά έδρανα είχαν «καταλάβει» κατά σειρά, οι υπουργοί Παιδείας, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού.
Πίσω ακριβώς, κάθισαν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό της κυβέρνησης Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας
Στις καρέκλες μπροστά από τα υπουργικά έδρανα επέλεξαν να καθίσουν ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Μπελεγρίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την απόδοση του θρησκευτικού όρκου, άφησε το βουλευτικό του έδρανο και πήγε και κατέλαβε την μια από τις τρεις άδειες θέσεις των κυβερνητικών εδράνων. Αντίθετα Ευκλείδης Τσακαλώτος, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς δεν θέλησαν να καθίσουν στις υπουργικές καρέκλες.
Γιάννης Τραγάκης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διάδρομος, Ντόρα Μπακογιάννη και Θανάσης Μπούρας η πρώτη πεντάδα των εδράνων της Νέας Δημοκρατίας, με «μέτωπο» στο βήμα και τα κυβερνητικά έδρανα. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να καθίσει στο τελευταίο έδρανο των ορεινών της ΝΔ δίπλα στην βουλευτή Γεωργία Μαρτίνου. Στην ίδια σειρά αλλά στην δίπλα πτέρυγα κάθισε ο Κώστα Καραμανλής.
Την τιμητική του πάντως είχε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μπήκε πρώτος, αμήχανα στην Ολομέλεια με τους 6 βουλευτές του και με μία υπάλληλο της Βουλής που του έδειξε το έδρανο που θα κάθονται και το οποίο τον χωρίζει ένας διάδρομος από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο. Δεύτερος πολιτικός αρχηγός ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας, σχεδόν ταυτόχρονα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Αρκετά αργότερα έφτασε, στα άσπρα ντυμένη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σχεδόν από τους πρώτους που πλησίασαν τον κ. Λεβέντη για να του ευχηθούν καλή δύναμη.
«Να ξέρετε ότι έχετε πιάσει το έδρανο του Παύλου Μπακογιάννη», είπε η κ. Μπακογιάννη στον νεαρό βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μάριο Γεωργιάδη ο οποίος την κοίταξε αμήχανα.
Νωρίτερα, τον κ.Λεβέντη έσπευσε να χαιρετήσει δια χειραψίας ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ανάμεσα σε αυτούς που του ευχήθηκαν ήταν επίσης η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ,ενώ ο κ. Λεβέντης δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να τους δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δύο θερμές χειραψίες όταν μπήκε στην Ολομέλεια. Η μία με τον Βασίλη Κικίλια και η δεύτερη με τον επανακάμψαντα βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργιο.
Μάριος Κάτσης και Ευστάθιος Γιαννακίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννης Κεφαλογιάννης και Νίκη Κεραμέως, από ΝΔ οι νεώτεροι σε ηλικία βουλευτές, οι οποίοι και άσκησαν προσωρινώς τα καθήκοντα των Γραμματέων της Βουλής. Ο κ. Μάριος Κάτσης, ως νεώτερος του συναδέλφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκείνος που του ανατέθηκε να συνοδεύσει κατά την είσοδο και έξοδο τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Δ. Ι.Σ. που προσήλθαν για την τελετή αγιασμού και να ορκίσουν με θρησκευτικό όρκο τους βουλευτές.
Ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής Νίκος Βούτσης ήταν από τους λίγους που πέρασαν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με αρκετούς βουλευτές.
Θρησκευτικό όρκο έδωσαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού που έδωσαν πολιτικό όρκο.
Εξαίρεση ήταν οι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι υπουργοί, Παιδείας Νίκος Φίλης που έψαλλε μάλιστα, Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής , ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μιχελογιάννακης, η Λιάνα Κανέλη καθώς και δυο βουλευτές του Ποταμιού η Κατερίνα Μάρκου και ο Ιάσων Φωτήλας .
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος του Σώματος ζήτησε από τους βουλευτές να είναι όλοι όρθιοι στην διάρκεια του πολιτικού όρκου κάτι που έπραξαν.
Αγενείς και ασεβείς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δεν σηκώθηκαν σε ένδειξη τιμής ούτε κατά την απόδοση του όρκου των μουσουλμάνων στο θρήσκευμα βουλευτών, ούτε και όταν έδωσαν πολιτικό όρκο οι συνάδελφοί τους.
Οι δύο μουσουλμάνου βουλευτές Χουσεϊν Ιχμέτ από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιλχάν Αχμέτ του Ποταμιού ορκίστηκαν στο Κοράνι. Στα ορεινά της μεσοαριστερής πτέρυγας επέλεξε να καθίσει η - για πρώτη φορά- βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η οποία παρατηρήθηκε ότι επέλεξε να μην σηκωθεί κατά την απόδοση του θρησκευτικού όρκου από τους συναδέλφους της.
Ένας χάρτινος δίφυλλος φάκελος της Βουλής περίμενε στα έδρανά τους βουλευτές. Μέσα είχε τα απογραφικά έγγραφα που έπρεπε να συμπληρώσουν και να καταθέσουν μετά την ορκωμοσία τους στο Γραφείο Μητρώου της Βουλής. Έτσι αποφεύχθηκαν οι βουλευτικές ουρές των προηγούμενων ορκωμοσιών.
Πάντως, από πολύ νωρίς η Βουλή είχε κατακλυστεί όχι μόνο από τους βουλευτές,αλλά και από τους συγγενείς τους. Το αδιαχώρητο γινόταν στο εντευκτήριο και στο καφενείο της Βουλής όπου στην ουρά περίμεναν για ένα καφέ.
Η ίδια εικόνα και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου όπου είχαν σχηματιστεί δεκάδες πηγαδάκια,ενώ το ενδιαφέρον έκλεβαν αυτά των νεοδημοκρατών ενόψει της επικείμενης εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ.
Κατάμεστα και τα θεωρεία από συγγενείς, φίλους και παιδιά βουλευτών,αλλά και τα έδρανα των κρατικών υπαλλήλων με πρώτους στη σειρά οι πρώην και τέως υπηρεσιακοί Πρωθυπουργοί Ιωάννης Γρίβας, Βασιλική Θάνου, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, οι πρώτοι της πρώτης σειράς των εδράνων των αξιωματούχων. Ακριβώς από κάτω τους σε καρεκλάκια, οι εκπρόσωποι των άλλων Εκκλησιών, θρησκειών και δογμάτων. Σε καρεκλάκι κάτω από τα κυβερνητικά έδρανα και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Η απερχόμενη, οριστικά αύριο, Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μπορεί να μην είχε, αφού δεν επανεκλέχθηκε βουλευτής, κανένα ουσιαστικό λόγο και ρόλο για να είναι παρούσα στην Ολομέλεια και την Βουλή, όμως, θα μπορούσε τυπικά και συμπεριφερόμενη με πολιτικό πολιτισμό, να δώσει το παρόν στους διαδρόμους της Βουλής, ακόμα και να παραβρεθεί και να καθίσει στα έδρανα των αξιωματούχων, για να συνηθίζει άλλωστε, δίπλα στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Κάτι όμως που δεν έπραξε. Γενικά, επέλεξε να είναι εξαφανισμένη από παντού… Αχ, τι σου κάνει αυτός ο εγωισμός…
Όσο για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις κατά κύριο λόγο κυριάρχησε το σκούρο χρώμα. Ξεχώρισαν πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που εμφανίστηκε με το κόκκινο σακίδιο του στη πλάτη και με πορτοκαλί πουκάμισο, η Όλγα Κεφαλογιάννη ντυμένη στα άσπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με λευκό ταγιέρ, ενώ δαντελωτό μαύρο φόρεμα επέλεξε η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα και η Κατερίνα Μάρκου συνδύασε κόκκινο της φωτιάς ταγιέρ με μαύρο σακάκι. Φόρεμα άσπρο- μαύρο επέλεξε για την στιγμή η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.
Η απόφαση που έλαβε πολλά χειροκροτήματα από τους βουλευτές, ήταν αυτή που αποφασίσθηκε από κοινού, μεταξύ του προσωρινού Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και του νέου (θα εκλεγεί αύριο Κυριακή) Νίκου Βούτση: αμέσως μετά την εκλογή του να γίνει μια ολιγόλεπτη διακοπή για την τελετή παράδοσης και παραλαβής του γραφείου του ΠτΒ από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στο... «καπάκι» να γίνει η εκλογή πλήρωσης των επτά Αντιπροέδρων της Βουλής, των Γραμματέων και των Κοσμητόρων.
Έτσι, οι βουλευτές θα γλιτώσουν από το να πρέπει να επανέλθουν και πάλι το απόγευμα για την τρίτη συνεδρίαση, με την οποία θα συμπληρωθεί το Προεδρείο της Βουλής. Μια απόφαση που προκάλεσε το επιδοκιμαστικό χειροκρότημα πολλών βουλευτών, όταν την ανακοίνωσε στο Σώμα ο Νικήτας Κακλαμάνης. Κάτι, αυτονόητο που δεν στερεί τίποτα από την δημοκρατική διαδικασία και που δεν θα γινόταν ποτέ από την Ζωή Κωνσταντοπούλου…
Εκλογή Προέδρου
Αύριο στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση.
Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo της Boυλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά Aντιπρoέδρoυς, τρεις Koσμήτoρες και έξι Γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος Αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151). Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό - ρεκόρ των 235 ψήφων.
Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος. Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις
Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.