Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



http://i.ytimg.com/vi/xUByvKgnHxk/hqdefault.jpg 
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ  ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

            Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ευχαριστήσω, να σας συγχαρώ για την εκλογή σας. Να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε σε αυτές τις τελευταίες Εθνικές εκλογές που ήταν αγώνας για τη Δημοκρατία, αγώνας για την ίδια μας την Πατρίδα, Αγώνας με τη Νέα Δημοκρατία. Αγώνα που είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε καθημερινά, ιδιαίτερα τώρα αυτούς τους δύο- τρεις μήνες μέσα στη βουλή. Έχουμε τις προγραμματικές, έχουμε τον προϋπολογισμό, έχουμε νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν και πρέπει να είμαστε παρόντες καθημερινά, υπεύθυνα και δυναμικά.  Αγώνα που έχει σαν μόνο και  μόνιμο γνώμονά του, το αληθινό συμφέρον της χώρας και του Έθνους. Αυτό άλλωστε λέει και η Ιδρυτική διακήρυξή μας και αυτό προτάσσουμε σε κάθε περίπτωση γιατί είμαστε η Παράταξη που βάζει πάνω από όλα την Ελλάδα, πάνω από όλα τη χώρα. Είμαστε η Παράταξη που  αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να πάει μπροστά.

Και επ’ ευκαιρία να σας πω και να σας θυμίσω ότι αύριο συμπληρώνονται 41 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Τιμούμε τον Ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όλους τους ηγέτες, όλους τους αρχηγούς, τα στελέχη τους αγωνιστές της Παράταξης, τους ανώνυμους Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες. Τιμούμε, δηλαδή, κυρίως τον κόσμο που έδωσε και δίνει υπόσταση, δύναμη και προοπτική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί εδώ και 41 χρόνια, η Νέα Δημοκρατία εκτός από τη θέση της κυβέρνησης, όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης υπηρετεί με συνέπεια, υπευθυνότητα, μετριοπάθεια αλλά και σοβαρότητα, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πρωτοπόρος και αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Έβαλε με πρωταγωνιστή τον Ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή  την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Έδωσε κοινό όραμα σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Έδωσε οριστική λύση στο πολιτειακό, θέσπισε το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε η Χώρα από το ’74 και μετά.  Απομάκρυνε το ’74 τους κινδύνους που υπήρχαν. Και πρέπει να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία συνδυάζει αρμονικά την παράδοση με την πρόοδο. Είναι δύναμη δημοκρατική, κοινωνική και είναι και δύναμη παραδοσιακή και ταυτόχρονα προοδευτική. Είναι δύναμη ευθύνης, εργάζεται για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα και είναι μια Παράταξη ανοιχτή στον κόσμο, ανοιχτή στην κοινωνία. Για μια Ελλάδα με παρουσία δυναμική στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, για μια Ελλάδα που συνεχώς αναπτύσσεται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, η πολιτική απάτη αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση. Επιβεβαιώνεται, τώρα, ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος βιάστηκαν να πάνε τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να τους ενδιαφέρει τι θα γίνει στη χώρα, κυρίως μόνο για εσωκομματικούς δικούς τους λόγους. Έκανε εκλογές δηλαδή για να κάνει ανασχηματισμό. Έκανε εκλογές για να απαλλαγεί από εκείνους που έμειναν πιστοί στις αρχές που όλοι μαζί εξέφραζαν τότε.
Αλλά κυρίως, για να προλάβει τη φοροκαταιγίδα, που καιροσκοπικά ανέβαλλε, για το τέλος του χρόνου. Για να προλάβει τις περικοπές συντάξεων και τους φόρους που ο ίδιος ετοίμαζε, αλλά δεν ομολογούσε, ώστε όλα αυτά να γίνουν πριν τις εκλογές. Για να προλάβει όσα επώδυνα συμφώνησε μετά το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και την καταστροφή, που ο ίδιος προκάλεσε στη Χώρα. Για να προλάβει την εφαρμογή του τρίτου και πιο επώδυνου Μνημονίου. Του Μνημονίου που έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου. Δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές, τα ψέματα Τσίπρα αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο και η ανεπάρκειά του κάνει το γύρο του κόσμου, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Έφτασε ήδη στο θλιβερό σημείο ενώ πηγαίνει να ζητήσει επενδύσεις, να συκοφαντεί τη χώρα για «διεφθαρμένες σχέσεις» και να υπονομεύει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον.
Έφτασαν και οι υπουργοί του στο σημείο να απειλούν πως, είτε θα κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση, είτε θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. Τη μια εμφανίζονται άβουλοι και την άλλη δυστυχώς εμφανίζονται μοιραίοι. Φαίνεται κιόλας πως ο κ. Τσίπρας μπορεί να κέρδισε, αλλά με ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις, και τον ανασχηματισμό που ζητούσε, τον έκανε στην πράξη και έχασε κάθε αξιοπιστία. Ουσιαστικά, ηττήθηκε. Πολιτικά ηττήθηκε κάθε πτυχή της πολιτικής του. Και θα συνεχίσει να ηττάται και μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο γιατί εμείς θα αναδείξουμε τα ψέματα με τα οποία κέρδισε και σχημάτισε την κυβέρνηση. Διότι, αφού έσυρε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, αφού συμφώνησε και υπέγραψε το νέο, επαχθέστερο, Μνημόνιο, άρχισε τώρα να στέλνει στους πολίτες το λογαριασμό του. Προτού φτάσει στις προγραμματικές του δηλώσεις, όταν ακόμα ήταν έξω, άρχισε καταιγίδα φόρων, άρχισε περικοπές στις συντάξεις, άρχισε τις παλινωδίες. Αποδεικνύεται πως η πολιτική του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να φέρει επαρκή δημόσια έσοδα, για να στηρίξει έστω και ελάχιστες κοινωνικές δράσεις.
Ο δρόμος λοιπόν που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας επιφυλάσσει ένα παρατεταμένο σύρσιμο της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν οδηγεί στη λύση, αλλά στην παράταση των αδιεξόδων, που βιώνει η χώρα.  Δεν εμπνέει αισιοδοξία, αλλά φέρνει απόγνωση. Εμείς, λοιπόν η Νέα Δημοκρατία, όλες και όλοι οι συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά, αποδείξαμε ότι λέμε την αλήθεια, με συνέπεια, ότι έχουμε υπευθυνότητα, ότι έχουμε πατριωτισμό και κυρίως πάνω από όλα βάζουμε την Ελλάδα, πάνω και από τη Νέα Δημοκρατία. Και αποδείξαμε πραγματική, κοινωνική και εθνική, ευαισθησία. Στις πιο δύσκολες ώρες για την Πατρίδα μας, όταν η συγκυβέρνηση έσπρωχνε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού, όταν το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έσερνε τη χώρα στα πρόθυρα του Grexit, όταν η ανευθυνότητα Τσίπρα- Καμμένου επεφύλασσε εθνική περιπέτεια, εμείς παραμερίσαμε το κομματικό κόστος και βάλαμε πραγματική πλάτη για την Ελλάδα.
Όλοι μαζί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη κρατήσαμε υπεύθυνη, πατριωτική και ευρωπαϊκή στάση μετά από τη συζήτηση που είχαμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όλοι μαζί αποδείξαμε αφοσίωση στα πραγματικά συμφέροντα του λαού μας και του τόπου  μας. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα ανέλαβε κόστος που δεν της αναλογούσε,  αλλά όμως απέτρεψε τη χρεοκοπία, ματαίωσε την εθνική περιπέτεια και κράτησε την Ελλάδα σταθερά στην Ευρωπαϊκή πορεία. Για αυτό και τονίζω ότι είμαστε το κόμμα το Ευρωπαϊκό και δεν περνούσε τίποτε άλλο από τη σκέψη μας, παρά μόνο το ιστορικό και εθνικό μας χρέος. Παρά μόνο σε εκείνη την ιστορική απόφαση που λάβαμε ήταν το πως θα φράξουμε το δρόμο του Grexit, ανεξάρτητα με το τι άποψη είχε ο καθένας για το πώς έπρεπε να πάμε στην ψηφοφορία. Όλων μας η άποψη ήταν το πως θα διασφαλίσουμε την χώρα μας στην Ευρωζώνη και το πώς θα  αποτρέψουμε την καταστροφή που έφερναν οι ανεύθυνοι χειρισμοί Τσίπρα – Καμμένου. Είμαστε λοιπόν το κόμμα το πατριωτικό και δεν περνούσε τίποτε άλλο από τη σκέψη μας, παρά μόνο να μην χρεοκοπήσει η Πατρίδα μας. Να μην καταρρεύσει. Να μη συρθεί σε κοινωνικό διχασμό και εθνική περιπέτεια.
Για αυτό και θέλω να ξεκαθαρίσω: Όποιοι  νομίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να αφήσει τη Χώρα να χρεοκοπήσει για να φανούν οι ευθύνες των αντιπάλων της, όποιοι νομίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα άφηνε τη χώρα να καταρρεύσει για να περπατήσει σαν νικητής στα ερείπιά της, όποιοι νομίζουν πως η Νέα Δημοκρατία θα στεκόταν σαν Πόντιος Πιλάτος, μπροστά στη σταύρωση της Χώρας, δεν ξέρουν τι σημαίνει κόμμα ευρωπαϊκό και πατριωτικό. Δεν ξέρουν τι σημαίνει κόμμα πραγματικά υπεύθυνο. Δεν ξέρουν τι σημαίνει το κόμμα που ίδρυσε και προίκισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που όλοι μαζί υπηρετούμε τόσα χρόνια, γιατί υπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και εμείς ξέρουμε ότι ο χειμώνας αυτός, είναι χειμώνας της μνημονιακής κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, και θα είναι ο πιο βαρύς χειμώνας, δυστυχώς, στην ιστορία τη μεταπολιτευτική. Η φοροκαταιγίδα που ξεκίνησε ήδη δεν θα έχει προηγούμενο.  Οι περικοπές στις συντάξεις μοιάζουν πιο άγριες από ποτέ. Η έκρηξη της ανεργίας δημιουργεί νέα κοινωνική απόγνωση. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα, κίνδυνοι που ξεπεράστηκαν τους τελευταίους μήνες, κινδυνεύουν να ξαναζωντανέψουν.
Απέναντι σε όλα αυτά, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όλοι και όλες εμείς, έχουμε χρέος να επαγρυπνούμε και να κοιτούμε μπροστά, να είμαστε παρόντες στη βουλή. Έχουμε χρέος να είμαστε διαρκώς παρόντες και στην κοινωνία. Έχουμε χρέος να ελέγχουμε, όσο πιο αυστηρά γίνεται, την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Δεν αντέχει η χώρα κανένα άλλο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ. Χρέος όλων μας είναι να μην αφήσουμε την κυβέρνηση ούτε στιγμή να ησυχάσει. Να νοιώθει κάθε μέρα την ανάσα μας. Να ξέρει πως τίποτε δεν πρόκειται να περνά απαρατήρητο. Έχουμε χρέος, όλες και όλοι μαζί, να αποτρέψουμε κινδύνους και ανεύθυνες επιλογές. Να μπλοκάρουμε αποφάσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Να ελέγχουμε ασφυκτικά κινήσεις αυθαιρεσίας, ασυδοσίας που αναπτύσσονται σε βάρος της κοινωνίας μας. Αλλά και να είμαστε αμείλικτοι μπροστά στις όποιες ρεβανσιστικές  μεθοδεύσεις.
Επιπλέον όμως, όπως ήδη το αποδείξαμε, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να προτείνουμε και λύσεις στα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Να προτείνουμε αλλά και να στηρίξουμε αλλαγές που θα φέρουν νέες επενδύσεις νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Να προτείνουμε, αλλά και να πιέζουμε, για συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Για τα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης, που παραμένουν στα συρτάρια. Για τη γενικευμένη εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Για τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας και όλων των κοινωνικών άλλων υπηρεσιών. Μπορούμε να συναινέσουμε σε πολιτικές και μέτρα και αποφάσεις που καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα οργανωμένα συμφέροντα, αλλά όμως είμαστε και αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε πολιτική που προωθεί το νοσηρό κομματισμό, που εμποδίζει τον ανταγωνισμό, που διαιωνίζει το πελατειακό κράτος, που επιβαρύνει τον ιδιωτικό τομέα, που χτυπά τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που οδηγεί στην απόλυση των εργαζομένων, που επιβάλλει τη μετριότητα, που επιβάλλει την ήσσονα προσπάθεια και την αναξιοκρατία και που προστατεύει κάθε παλαιοκομματικό φαύλο και διώχνει κάθε καινοτόμο ή συντηρεί το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο των ελλειμμάτων και των δανεικών.
Είναι απόφαση μας να υποστηρίξουμε και να διεκδικήσουμε πολιτικές με σκοπό στέρεες βάσεις στην ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέες βάσεις για την Παιδεία, την Πρόνοια, την Υγεία. Για όλες και όλους τους Έλληνες. Στις δύσκολες ώρες που ακολουθούν, οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες. Τώρα, από χθες, μπαίνουμε και στην τελική ευθεία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω αυτό είναι επιλογή  της καθεμιάς και του καθενός μας. Όμως μην αιχμαλωτιστούμε σε κλίμα τέτοιας εσωστρέφειας. Όλοι μαζί μπορούμε να βεβαιώσουμε την κοινωνία, πως μπορούμε ταυτόχρονα με τη διαδικασία, να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία γιατί όλοι είμαστε Νεοδημοκράτες. Όποιος και να εκλεγεί,  Νέα Δημοκρατία θα είναι, και όποιος και να εκλεγεί θα τον υπηρετήσουμε με αυταπάρνηση, με αφοσίωση, γιατί αυτό έχουμε μάθει τόσα χρόνια να κάνουμε και αυτό είναι το χρέος των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και για αυτό σήμερα κιόλας στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα προχωρά ενωμένη, αρραγής και αποφασισμένη  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσει που μας έδωσε η ψήφος των Ελλήνων πολιτών.  Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο ισχυρός έτερος ισχυρός, σταθερός πυλώνας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχει προοπτική χωρίς την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή την εγγυάται στο σύνολο της η ΚΟ και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.  Γιατί ξέρουμε ότι  ενωμένη και ισχυρή, η Νέα Δημοκρατία είναι χρέος, όχι μόνο προς τον κόσμο της Παράταξης, στον κόσμο που μας ψήφισε, στον κόσμο που περιμένει πολλά από εμάς, αλλά και προς την ίδια την Πατρίδα μας. Είναι προϋπόθεση, για τη νίκη που δικαιούται, υποχρεούται, και μπορεί να φέρει.
Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να σας τονίσω ότι η εφορευτική επιτροπή που έχει αναλάβει τις εκλογές, η οποία είναι πλήρως αυτόνομη, παίρνει αποφάσεις που μπορούμε και να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε και κατά τη γνώμη μου, πήρε λάθος απόφαση χθες, με ενημερώνουν ότι  μετά από μια συνεννόηση και συζήτηση έκανε δεκτή και την αίτηση του εκλεκτού φίλου και συναδέλφου του Άδωνι του Γεωργιάδη.  Σας το λέω γιατί είμαστε πολιτικό κόμμα, είμαστε πολιτικός οργανισμός και δεν μπορεί η τυπολατρία, οι προθεσμίες να ξεπερνούν  τα όποια πολιτικά κριτήρια υπάρχουν. Και θέλω να τονίσω ότι οι συνυποψήφιοι όλοι είχαμε δώσει από την αρχή την έγκριση μας για να υπάρχει αυτή η υποψηφιότητα.  Δυστυχώς η ΚΕΦΕ πήρε τη δικιά της απόφαση, η οποία δεν με εκφράζει και πρέπει να σας πω ότι και με τον Πρόεδρο της ΚΕΦΕ έχω να συνομιλήσω μαζί του δια ζώσης και από τηλεφώνου από την Κυριακή των εκλογών.
Η μεγάλη λοιπόν απόφαση δεν ανήκει στον έναν, ανήκει σε όλους, αλλά και σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό κάναμε σε κάθε κρίσιμη απόφαση τον τελευταίο καιρό και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί η αρχή έγινε και η αρχή όπως όλοι λέμε είναι το ήμισυ του παρόντος.  Τη στρατηγική αυτή λοιπόν θα ακολουθήσουμε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και θα ψηφίσουμε «όχι» στις προγραμματικές δηλώσεις αφού εκφράσουμε τις απόψεις μας και τη διαφωνία μας. Ταυτόχρονα θέλω να σας πω ότι επειδή είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο μεταβατικό στάδιο άποψη μου και απόφαση μου είναι να προχωρήσουμε με τους ίδιους θεσμικούς παράγοντες τους οποίους, είχαμε να παρουσιαστεί η Νέα Δημοκρατία συγκροτημένη, οργανωμένη  με εκείνους τους οποίους είχαμε προτείνει και συνεχίζουμε να έχουμε και τους εμπιστευόμαστε, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία που έχουμε.  Για αυτό ακριβώς παρότι και δεν συνηθίζεται, ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου τον Νικήτα τον Κακλαμάνη, τον Κώστα τον Κουκοδήμο, τον Γιάννη τον Κεφαλογιάννη, για τις αντίστοιχες θέσεις κοσμήτορα, γραμματεία κλπ. Και θα προχωρήσουμε και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτό το μεταβατικό στάδιο, ώστε να δούμε πως θα μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε. Ταυτόχρονα γίνεται και μια συζήτηση για το τι θα κάνουμε με την εκλογή Προέδρου Βουλής. Οι εκλογές που ορίζει ο κανονισμός είναι μυστικές και γίνονται με φάκελο, είναι πάντα κατά συνείδηση. Δεν τίθεται πειθαρχία, η Νέα Δημοκρατία στη μυστική ψήφο, σεβόμενη τον κανονισμό, θα πάει κατά συνείδηση.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το ανώτατο συλλογικό μας όργανο με την πιο άμεση αλλά και την πιο νωπή αντιπροσωπευτική εντολή. Εμείς έχουμε τη νωπή εντολή του λαού. Όλες και όλοι εμείς, οι οποίοι βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Εμείς έχουμε και την κυρίαρχη άποψη και απόφαση και για αυτό σας επισημαίνω ότι σήμερα έχουμε την πανηγυρική μας συνεδρίαση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις προγραμματικές, θα φροντίσουμε να έχουμε και τη συνεννόηση και τη συζήτηση  και το διάλογο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ιδιαίτερα για τα κύρια νομοσχέδια τα οποία έρχονται και που μας δεσμεύουν από αποφάσεις της προηγούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στείλαμε το μήνυμα να μην μας θεωρούν δεδομένους σε μέτρα υφεσιακά, να μη μας θεωρούν δεδομένους σε μέτρα που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου, θα τα συζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πάρουμε την απόφαση μας.  Όλες και όλοι μαζί λοιπόν εκφράζουμε σήμερα τον κόσμο της Παράταξης. Όλες και όλοι μαζί εγγυόμαστε την ενότητα, εκφράζουμε την κοινωνία που ελπίζει και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της επάνω μας. Όλες και όλοι μαζί εκφράζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που διεκδικούν δικαίωμα στο όνειρο. Είναι χρέος μας να τους δικαιώσουμε. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα προχωρήσουμε και θα τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.