Υπό τους ήχους της αρχαίας σάλπιγγος έγινε η επίσημη αναγγελία της έναρξης της Έκτης Νεμεάδας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Ουγγαρίας και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η τελετή ξεκίνησε με μια «γεύση» από αρχαία Ελλάδα, με τον κ. Παναγιώτη Στέφο και τα τέκνα του Όλγα και Μιχάλη να δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να ακούσουν ορισμένα αρχαία ελληνικά μουσικά κομμάτια –παιγμένα με αρχαία μουσικά όργανα όπως η λύρα, ο δίαυλος, το τύμπανο και η κιθαρίς.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος της Νεμέας κ. Κωνσταντίνος Καλατζής, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραστεί και να κάνει την έναρξη της 6ης Νεμεάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10, 11 και 12 Ιουνίου του 2016, προσκαλώντας παράλληλα τους παρευρισκόμενους και την παγκόσμια κοινότητα να βρεθεί στους αγώνες για να στείλει «ένα μήνυμα ειρήνης».
Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Οφέλτης» κ. Βασίλης Φουρλής μίλησε για τους στόχους του Σωματείου, ενώ αμέσως μετά παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ από την 5η Νεμεάδα του 2012 –στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από 87 χώρες- με τίτλο «Πέρασμα στην Ιστορία».
Από την πλευρά του, ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων και «ψυχή» της Αρχαίας Νεμέας κ. Στέφανος Μίλλερ κάλεσε και αυτός με την σειρά του τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στους επόμενους Αγώνες. «Ελπίζω πως όλοι θα είστε μαζί μας με γυμνά πόδια, για να αισθανθείτε μέρος της αρχαίας Ελλάδας», είπε.
Η αναγγελία έγινε από τον Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβοριά, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα για εθελοντές για την οργάνωση και διεξαγωγή των Αγώνων.
Αναζητούνται πόροι μέσω crowdfunding
Εν τω μεταξύ, δυο ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση πόρων για τη διεξαγωγών των Νεμέων Αγώνων του 2016 ανέλαβαν φίλοι της Νεμέας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες.
Μέσω της ιστοσελίδας crowdfunding indiegogo, ομάδα φίλων της Νεμέας από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα καλούν σε στήριξη της Αναβίωσης της 6ης Νεμεάδας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου του 2016.
«Στηρίζουμε τους Νεμέους Αγώνες διότι έχουν διεθνή επίπτωση στο πώς βιώνουμε την κοινή μας ανθρωπότητα», αναφέρουν στη σελίδα τους. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Αγώνες θα συνεχίσουν να φέρουν την ‘αρχαία’ εμπειρία στους συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο. Για να διεξαχθούν επιτυχώς οι Αγώνες, ο Σύλλογος χρειάζεται να συγκεντρώσει 75.000 δολάρια. Όπως και στους αρχαίους αγώνες, δεν υπάρχουν εμπορικοί χορηγοί. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να επιτύχουμε τον στόχο μας».
Τα χρήματα, όπως αναφέρουν, θα διατεθούν για επικοινωνίες, προμήθειες και υλικά καθώς και υπηρεσίες.
Οι δωρεές ξεκινούν από 5 δολάρια, ενώ όσοι κάνουν δωρεά από 25 δολάρια και πάνω γίνονται αυτομάτως μέλη του Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων.
Μέχρι τώρα, έχουν συγκεντρωθεί 4.115 δολάρια.
Δωρεές μπορούν να προσφερθούν και μέσω της σελίδας στο Facebook The Society for the Revival of the Nemean Games.
Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων
Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1994 και είναι απότοκος της σχεδόν τεσσαρακονταετούς ανασκαφικής προσπάθειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στο πανελλήνιο ιερό του Νεμείου Διός στη Νεμέα και του ενθουσιασμού και της προθυμίας των κατοίκων της Νεμέας, που αισθάνονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν μια σημαντική υπηρεσία στο σημερινό κόσμο, λόγω της τύχης του να έχουν ρίζες στη Νεμέα.
Στη Νεμέα οι αρχαίοι Έλληνες πανηγύριζαν αθλητικές θρησκευτικές εορτές, που συναποτελούσαν με εκείνες των Δελφών, της Ισθμίας και της πλέον γνωστής, μέχρι σήμερα, Ολυμπίας, το λεγόμενο κύκλο των ιερών πανελληνίων αγώνων. Σε κάθε έναν από αυτούς τους τέσσερεις τόπους, εναλλάξ κάθε χρόνο και για αρκετό χρονικό διάστημα, μια ιερή εκεχειρία ανέστελλε κάθε πόλεμο και κάθε εχθροπραξία και όλοι οι Έλληνες, δήλωναν παρουσία, αναγνωρίζοντας την κοινή ανθρώπινη υπόστασή τους. Αυτή η παρότρυνση για ειρήνη, μολονότι περιοριζόταν σε λίγες μέρες κάθε χρόνο, είναι η πρώτη που εμφανίζεται στην ιστορία της ανθρωπότητας σε διεθνές επίπεδο συστηματικά και τακτικά. Επομένως, οι ιερές αθλητικές πανηγύρεις στη Νεμέα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και την Ισθμία είναι οι κατευθείαν πρόγονοι των Ηνωμένων Εθνών και του Ολυμπιακού Κινήματος. Ως εκ τούτου, το αρχαίο στάδιο που αποκαλύφθηκε στη Νεμέα είναι ένα σημαντικό μνημείο, που συνδέεται ιστορικά με αυτούς τους οργανισμούς.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αναδειχθεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον και σύνθετο παγκόσμιο γεγονός και αποτελούν σύμβολο των πλέον ευγενών φιλοδοξιών της ανθρώπινης φυλής. Όμως κατέληξαν να αφορούν όλο και λιγότερο σε εκείνους που δεν είναι προικισμένοι για πρωταθλητές. Ο μέσος άνθρωπος, που εμπνέεται από τα μαθήματα ειρήνης των αρχαίων και δελεάζεται από την ιδέα συμμετοχής σε αγώνες, βρίσκει ότι ακόμα και ο ρόλος του θεατή των σύγχρονων Ολυμπιάδων δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει.
Ο Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων πιστεύει ότι υπάρχει πεδίο για τη συμμετοχή του μέσου ανθρώπου σε ένα τέτοιο διεθνές αθλητικό γεγονός, όπου όμως ούτε καταγράφονται επιδόσεις, ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι αγώνες δρόμου πραγματοποιούνται κατά φύλο και ηλικία και όσοι συμμετέχουν ανταμείβονται από την καταπόνηση των γυμνών τους ποδιών πάνω στις ίδιες πέτρες και στο ίδιο χώμα που πάτησαν αρχαία πόδια πριν από 2.300 χρόνια και πλέον.
Α.Γ.Φ.
korinthostv.gr