Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά - Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»

Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία και πάλι θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά
«Μόνο η ευρύτερη δυνατή συνεργασία των κομμάτων θα οδηγήσει στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την οριστική και γρήγορη έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επισημαίνει ότι υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας «αρκεί βέβαια να λειτουργήσουν μέσα στο προγραμματικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί» ενώ προβλέπει ότι «η Ν.Δ. για άλλη μια φορά θα βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά».

Απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Μπορεί να γίνει η ανατροπή και να είναι η Ν.Δ. πρώτο κόμμα;

Δεν το βλέπω ως ανατροπή, μάλλον ως φυσικό επακόλουθο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη που είδε η χώρα από τη Μεταπολίτευση. Ο,τι μετριέται, κάθε δείκτης, μέσα σε 7 μήνες χειροτέρευσε. Δεν υπάρχει Ελληνίδα ή Ελληνας που να είναι σήμερα καλύτερα από ό,τι πέρσι. Δυσκολεύομαι ειλικρινά να κατανοήσω ποιος και γιατί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Να επιβραβεύσει τι; Τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της χώρας σε καιρό ειρήνης; Την απύθμενη πολιτική ασυνέπεια; Την ανικανότητα; Τη λούμπεν πολιτική του φραπέ; Δεν μπορεί να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις εκλογές. Ηδη φυλλορροεί και ακόμη δεν ξεκίνησε καλά - καλά η προεκλογική περίοδος. Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Σ’ αυτή την περίπτωση, πώς θα κινηθείτε την επόμενη μέρα; Σκέφτεστε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς – σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – πιστεύουμε ότι μόνο η ευρύτερη δυνατή συνεργασία των κομμάτων θα οδηγήσει στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και την οριστική και γρήγορη έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Οι χώρες που πέρασαν τα ίδια με εμάς με επιτυχία, μόνο με ευρεία συναίνεση και πολιτική συμμαχία τα κατάφεραν. Δεν περισσεύει κανείς σε αυτόν τον αγώνα. Υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αρκεί βέβαια να λειτουργήσουν μέσα στο προγραμματικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί.   

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού και στη δημοτικότητα υποχωρούν, ωστόσο διατηρεί την πρωτιά. Τι πιθανότητες δίνετε στο σενάριο να του δώσουν οι πολίτες μια δεύτερη ευκαιρία;

Μικρές πιθανότητες. Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός διότι κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. Σήμερα είναι ένας αποτυχημένος πρωθυπουργός. Στην Ελλάδα συμπαθούμε συχνά αυτούς που δεν τα καταφέρνουν. Εδώ δεν μιλάμε όμως για σχολικούς αγώνες όπου πρέπει να επιβραβεύουμε την προσπάθεια. Στην πολιτική μετρά το αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας αποδείχτηκε επικίνδυνος για τη χώρα και ανέτοιμος να κυβερνήσει. Η πολιτική «ενηλικίωσή» του ήδη μας κόστισε πολύ. Ασφαλώς δεν του αξίζει καμία δεύτερη ευκαιρία. 

Η Ν.Δ. δίνει μάχη για να συσπειρώσει τους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους της ωστόσο είναι μεγάλο στοίχημα η προσέλκυση νέων. Μπορεί να το πετύχει;

Στο πρώτο σκέλος η Ν.Δ. τα πάει καλά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πράγματι συσπειρώνει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας.  Αλλωστε είναι για πάνω από 30 χρόνια ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της παράταξης. Η νέα γενιά είναι ίσως περισσότερο απαιτητική. Περισσότερο τολμηρή αλλά και ασυμβίβαστη. Θα ανησυχούσα αν ίσχυε το αντίθετο. Η Ν.Δ. χρειάζεται παράλληλα με την εγγύηση της εμπειρίας μια ισχυρή «ένεση» προγραμματικής ανανέωσης προκειμένου να μπορέσει να δώσει έμπνευση και ελπίδα στις νέες γενιές. Για πολλούς νέους η Ν.Δ. είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Ας είμαστε ρεαλιστές. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε όσα θα έπρεπε για να την αναστρέψουμε. Μερικές φορές όμως οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να φύγει ο κ. Τσίπρας.  

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη Ν.Δ. ως «παλιό» και «κατεστημένο». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κ. Τσίπρας είναι ήδη 7 χρόνια πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Μεϊμαράκης λίγες μόνο μέρες. Αν τον κατηγορεί για την ηλικία του, τότε γιατί να μην κατηγορήσει ο κ. Μεϊμαράκης τον κ. Τσίπρα ότι είναι κοντός; Με τέτοιους όρους σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνει. Αυτό θέλει να αποφύγει ο κ. Τσίπρας και καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς κενού νοήματος. Αλλωστε αν το καινούργιο είναι ο κ. Μπαλτάς, ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Χαϊκάλης, τότε όποιο κι αν είναι το παλιό, είναι καλύτερο!

Ποια είναι τα «όπλα» της Ν.Δ. στον προεκλογικό αγώνα;

Η δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας, το στελεχιακό της δυναμικό, η προσήλωσή της στο φιλελεύθερο πραγματισμό που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, ο σταθερός ευρωπαϊκός της προσανατολισμός.

Πιστεύετε ότι τα ντιμπέιτ μπορεί να είναι καθοριστικά για τον νικητή της κάλπης;

Πιστεύω ότι αν στις τηλεμαχίες επικεντρωθούν στον συντεταγμένο διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών θα φανεί περίτρανα η κενότητα των επιχειρημάτων του κ. Τσίπρα σε αντίθεση με την υπευθυνότητα, την ειλικρίνεια και την αμεσότητα του κ. Μεϊμαράκη. 

Είστε βουλευτής της Β’ Αθηνών, της πιο μεγάλης εκλογικής περιφέρειας με αυξημένα προβλήματα όπως η ανεργία. Γιατί ο πολίτης να επιλέξει Ν.Δ. και όχι ένα «αντιμνημονιακό» κόμμα;

Διότι τις απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ιδίως στην ανεργία θα τις δώσει ο ιδιωτικός τομέας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας. Διαρθρωτικές αλλαγές αμέσως για να δώσουμε οξυγόνο στην αγορά. Αυτό το οξυγόνο χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να πάρει μπρος. Θεσμική σταθερότητα, σταθεροί κανόνες, νέες επιχειρήσεις, νέες επενδύσεις, καινούργιες δουλειές. Κανένας νέος άνεργος. Αυτός είναι ο στόχος μας και έτσι θα αξιολογηθεί η πολιτική μας. Μόνο η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του φιλελεύθερου πραγματισμού, μπορεί να αποκαταστήσει αυτό το αναγκαίο οξυγόνο στην οικονομία, χαλαρώνοντας τον σφιχταγκαλιασμό της με το κράτος και τις διάφορες συντεχνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη χώρα σε συνθήκες αναιμικής μεν αλλά ανάπτυξης και τη γύρισε στην ύφεση συρρικνώνοντας την ιδιωτική οικονομία μέσα σε 7 μήνες. Ετσι δεν χτυπιέται η ανεργία. Οι δικές μας πολιτικές είναι αυτές που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις της αγοράς και όχι οι «διορισμοί ημετέρων» στο Δημόσιο και μέτρα σαν το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τον οποίο θα αντικαταστήσουμε άμεσα με ισοδύναμα μέτρα. Οι πολίτες ξέρουν πλέον. Είμαι βέβαιος ότι στις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου θα εναποθέσουν τις ελπίδες και την πίστη τους σε εμάς. Θα τους δικαιώσουμε. 

Τι απαντάτε στους πολίτες που προβληματίζονται αν θα επιλέξουν τη Ν.Δ. μετά τη στήριξή σας στον ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου;

Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από τη Ν.Δ. έσωσε τη χώρα από τη βέβαιη έξοδό της από την ευρωζώνη και από την άτακτη χρεοκοπία. Το επιχείρημά μας είναι πολύ συγκεκριμένο και απλό: Η έγκαιρη και συνεπής εφαρμογή του προγράμματος είναι μονόδρομος για τη χώρα. 222 βουλευτές συμφώνησαν σε αυτό. Ποια κυβέρνηση θα είναι σε θέση να το εφαρμόσει αποτελεσματικότερα; Μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και συσπειρωμένες γύρω της όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του φιλελεύθερου πραγματισμού ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων του προγράμματος, στο μέτρο που πραγματικά εκσυγχρονίζουν τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε στην ορθολογική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, κυρίως όμως στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς. Εμείς πιστεύουμε ότι θέσεις εργασίας με πολλαπλασιαστικό όφελος μόνο η ιδιωτική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει. Γι’ αυτό είμαστε καταλληλότεροι να διαχειριστούμε την εφαρμογή του τρίτου – και  τελευταίου ελπίζω - προγράμματος. Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη μια κυβέρνηση πραγματισμού. Μια κυβέρνηση πλατιών συνεργασιών. Μια κυβέρνηση που μόνο με νίκη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να σχηματιστεί.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ /e-typos.com