Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ


Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97,8 και το  δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επωφεληθώ από τη παρουσία σας επειδή έχετε μακρά εμπειρία στη διεθνή πολιτική σκηνή και διατελέσατε και πολύ επιτυχημένα υπουργός εξωτερικών, θέλω να ρωτήσω κυρία Μπακογιάννη, πως βλέπετε τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας να μην εφαρμόσει προσωρινά τη συνθήκη του Σένγκεν, που δημιουργεί τώρα μεγάλη ανησυχία ότι με την κίνηση αυτή μπορεί να ακολουθήσουν σταδιακά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τα σύνορά τους απροσπέλαστα και να φορτωθεί όλο το βάρος η Ελλάδα και η Ιταλία.


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν είναι πάρα πολύ ανησυχητική η γενικότερη εξέλιξη και δεν είναι τυχαίο ότι πάμε για σύνοδο κορυφής όπου ευτυχώς από εμάς, απ΄ ότι αντιλαμβάνομαι, θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει χειριστεί το θέμα αρκετό καιρό και παλαιότερα και γνωρίζει ακριβώς τους νόμους και τις συνθήκες. Θέλω να το πω αυτό διότι το γεγονός ότι η Γερμανία σήμερα σταματάει τη συνθήκη του Σένγκεν σημαίνει ότι επιτρέπει την είσοδο όλων αυτών των ανθρώπων που περάσανε κι από την Ελλάδα. Δηλαδή άλλως πως αν δεν είχε άρει τη συνθήκη του Σένγκεν θα έπρεπε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη αυτή, που δεν έχουμε τη δυνατότητα. Η ουσία της υποθέσεως είναι ότι η όλη ιστορία των συνόρων της Ευρώπης πρέπει να ξαναμπεί επί τάπητος. Το πως θα μοιραστούν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ξαναμπεί επί τάπητος. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να υπάρχουν αυτές οι ατελείωτες ταλαιπωρίες όπου περνάνε, να μένουν σε σκουπιδότοπους της Ουγγαρίας, όπου έχεις έναν ακροδεξιό Όρμπαν, ο οποίος βάζει τείχη, ο οποίος πλέον είναι συνομιλητής ενός κομματιού της ακροδεξιάς της Γερμανίας, γιατί υπάρχει μια τεράστια αναστάτωση. Και θα μου επιτρέψετε εδώ κύριε Χατζηνικολάου να πω ότι όταν το είχα πει, είχα πάει στον ΠτΔ και του είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υπήρξαν μερικοί συνάδελφοί σας οι οποίοι λέγανε ότι το κάνω  για πολιτική εκμετάλλευση. Το πρόβλημα φαινόταν ότι ερχόταν. Οι μόνοι που δεν το κατάλαβαν ήταν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη η χώρα μας πρέπει κατά τη γνώμη σας να σκληρύνει τη στάση απέναντι στους άλλους, στους μεγάλους της Ευρώπης, ζητώντας μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του προβλήματος;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απολύτως. Δεν είναι το θέμα να σκληρύνει. Η χώρα μας πρέπει να έχει μια σταθερή θέση. Και η σταθερή θέση είναι ότι το επιχείρημα που αντιμετώπισα εγώ στο Παρίσι την προηγούμενη φορά από τους Φινλανδούς οι οποίοι μας είπαν “ξέρετε, εμείς έχουμε μια ακροδεξιά και άρα δεν μπορούμε να πάρουμε πάνω από διακόσιους”. Ή ο κύριος Κάμερον ο οποίος μετά βαϊων και κλάδων μας ανήγγειλε ότι η Μ. Βρετανία μπορεί να δεχτεί 5000, δηλαδή όσους έχουμε ημερησίως στη Λήμνο ή στη Μυτιλήνη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρώτον δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας για αυτό το οποίο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή. Να ξεκινήσουμε από την αρχή του προβλήματος. Είναι αδιανόητο κύριε Χατζηνικολάου, όλη αυτή η περίφημη Δύση, να βλέπει αυτό το μακελειό στη Μέση Ανατολή και να σφυρίζει αδιάφορα. Είναι αδιανόητο, να πωλούνται κοριτσάκια  έναντι 183 δολαρίων. Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα και να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένος κόσμος. Άρα χρειάζονται αποφάσεις πλέον για εκεί πρωτίστως. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η διαχείριση της προσφυγιάς. Γιατί τώρα δεν μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες. Τι θα γίνει όμως, με τους πρόσφυγες; τι θα γίνει με αυτά τα παιδάκια; τι θα γίνει με αυτές τις μανάδες που είναι 17, 18 και 20 χρονών και παίρνουν τα μωρά τους αγκαλιά και φεύγουν.  Η Ευρώπη πρέπει  να κάνει κάτι. Καλώς ή κακώς είμαστε η πλουσιότερη ήπειρος. Μας αρέσει δεν μας αρέσει είμαστε υποχρεωμένοι να μοιραστούμε κανονικά και επί ίσοις όροις και με βάση την οικονομική μας κατάσταση αυτούς τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κι ένα ερώτημα για τις εκλογές. Ο κύριος Παπαδημούλης είπε πριν από λίγο ότι κατά τη γνώμη του η Νέα Δημοκρατία του Μεϊμαράκη δεν έχει καμία διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά. Ότι πίσω δηλαδή από τα χαμόγελα κι από τη λίγο πιο λαϊκή γλώσσα κρύβεται ουσιαστικά η ίδια πολιτική. Ενώ είπε επίσης ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές αυτό θα ήταν η επιστροφή μιας παράταξης, η οποία είναι βουτηγμένη-όπως είπε- στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Θέλω το σχόλιό σας.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το πρώτο μου σχόλιο είναι ότι ο κύριος Παπαδημούλης τη Νέα Δημοκρατία δεν την ξέρει καλά, ας μου επιτρέψει εμένα που την ξέρω καλύτερα, να σας πω ότι για πρώτη φορά στη Νέα Δημοκρατία πάλι υπάρχει το σύνολο των δυνάμεων. Ένας από αυτούς σας μιλάει και τώρα. Δεύτερον το επιχείρημα κι η καραμέλα περί των σκανδάλων είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι παντελώς ανίκανος να βρει οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα. Τι να πούνε; να πούνε ότι κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε; να πούνε ότι από δω και πέρα θα κάνουμε άλλα; να πούνε ότι έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο, το οποίο είναι  τα επαχθέστερο μνημόνιο. Τι να πουν οι άνθρωποι; οπότε έχουν βρει τώρα την καραμέλα των σκανδάλων. Η απάντηση η δική μας είναι πολύ ξεκάθαρη κύριε Χατζηνικολάου. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη παράταξη. Εάν μέσα σε αυτή τη μεγάλη παράταξη υπήρχαν άνθρωποι, οι οποίοι έβαλαν το χέρι τους στο μέλι, όχι μόνο θα βοηθήσουμε, όχι μόνο θα στηρίξουμε, όχι μόνο θα δώσουμε στοιχεία, θα κάνουμε το παν ώστε η ελληνική δικαιοσύνη να το ξεκαθαρίσει. Στο μεταξύ όμως, τη λάσπη στον ανεμιστήρα τους τη γυρίζουμε διότι το 7μηνο το οποίο αυτοί κυβέρνησαν...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται ότι αυτή τη βδομάδα κυρία Μπακογιάννη θα παίξει πολύ το θέμα της λίστας Λαγκάρντ ιδίως μετά την κατάθεση Φαλτσιανί, για την οποία ορισμένοι λένε ότι μπορεί να έχει και ονόματα πολιτικών.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Χατζηνικολάου μου τα πράγματα είναι απλά. Αν υπάρχουν ονόματα πολιτικών να τα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επτά μήνες κυβερνούσε. Θα τα βγάλουμε κι εμείς εάν υπάρχουν, αν είμαστε κυβέρνηση αύριο. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν έχουμε σκοπό να καλύψουμε και θα το τονίσω σε όλους τους τόνους ΚΑΝΕΝΑ. Εάν υπάρχουν μη δικαιολογημένα χρήματα, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι έχουν φορολογηθεί ή πόσω μάλλον αν προέρχονται από κάποια λαμογιά εμείς πρώτοι θα τους πάμε στον εισαγγελέα. Τέλος, δεν το συζητάμε αυτό. Αλλά δεν δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε προεκλογική περίοδο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον κ. Φαλτσιανί να ρίχνει λάσπη σε μία παράταξη ολόκληρη. Και για να είμαστε ξεκάθαροι. Τώρα όμως, θέλω να πω κάτι άλλο που για μένα είναι το πιο σοβαρό. Εμείς 21 Σεπτεμβρίου κύριε Χατζηνικολάου χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση τετραετίας. Σε αυτό λοιπόν, συμφωνούμε όλοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας. Άρα θα υπάρξουν συνεργασίες. Η Νέα Δημοκρατία είναι καθαρή στη θέση της, τα είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν σας θέλουν οι άλλοι. Γιατί τους παρακαλάτε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν παρακαλάμε καθόλου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ άκουσα τον κύριο Μεϊμαράκη στο ντιμπέιτ να παρακαλάει τον κύριο Τσίπρα να του δώσει ραντεβού στην Κουμουνδούρου. Πρέπει να σας πω ότι αυτό δημιουργεί μια αίσθηση αντίφασης πολιτικής. Την ίδια στιγμή που μας λέτε ότι ήταν η χειρότερη κυβέρνηση του τελευταίου διαστήματος, την ίδια στιγμή τους παρακαλάτε για συνεργασία.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ όλα δεν παρακαλάμε κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το λέω εγώ που πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλος συνασπισμός μετά τις εκλογές.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Λέμε ποιο είναι το σωστό. Γιατί είναι το σωστό αυτό; διότι το περιεχόμενο του μνημονίου το διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του κάτω απ όλες τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα. Άρα η λογική είναι ότι κύριοι ελάτε μαζί. Εμείς το ψηφίσαμε γιατί θέλουμε να μείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Ελάτε μαζί να το εφαρμόσουμε. Δεν θέλετε; με γεια σας με χαρά σας. Αυτό όμως, που με ανησυχεί εμένα πάρα πολύ είναι ότι έρχεται ο κύριος Τσίπρας και λέει ότι θέλει μια κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερή. Μάλιστα. Ξεκίνησε αυτοδύναμος, μετά μας είπε για τον κύριο Καμμένο ότι είναι το νέο και το άφθαρτο στην πολιτική ζωή του τόπου. Μετά μας είπε ότι θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και μετά μας είπε ότι θα συνεργαστεί και με το Ποτάμι. Πολύ ωραία. Κάθε βδομάδα προσθέτει και έναν. Μέχρι το τέλος των εκλογών φαντάζομαι θα έχουμε μπει κι εμείς στη λίστα του. Αλλά τώρα ο κύριος Τσίπρας μέσα στο δικό του βουλευτικό σώμα, δηλαδή μέσα σε αυτούς που μετά βεβαιότητος θα εκλεγούν, έχει ανθρώπους κύριε Χατζηνικολάου, οι οποίοι έχουν υπογράψει το περίφημο χαρτί των 53. Ανθρώπους που ψήφισαν «παρών». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι θα ξαναέχει τα ίδια θέματα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα ξαναέχουμε εκλογές. Παρακαλώ κύριε Χατζηνικολάου κρατήστε αυτή την κασέτα διότι θέλω να μπορώ να την επικαλεστώ αύριο. Όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα ξαναέχουμε εκλογές εντός εξαμήνου. Σήμερα που μιλάμε ο κύριος Δρίτσας που ξέρει τι ψήφισε για τον ΟΛΠ, πολιτεύεται στον Πειραιά λέγοντας ότι δεν θα ισχύσει αυτό το οποίο ψήφισε. Σήμερα που μιλάμε, οι άνθρωποι που έχουν υπογράψει ότι θα κάνουν αποκρατικοποιήσεις, μάλιστα έχουν υπογράψει ότι θα κάνουν αποκρατικοποιήσεις 50 δισεκατομμυρίων, πολιτεύονται λέγοντας ότι δεν θα κάνουμε αποκρατικοποιήσεις. Λοιπόν, σας διαβεβαιώ ότι αυτή την τρέλα δεν μπορεί να την ξαναζήσει ο ελληνικός λαός. Πρέπει να ξέρει επιτέλους τι τον περιμένει. Αυτή η ιστορία μας οδήγησε στα capital controls. Αυτή η ιστορία μας οδήγησε στα 90 δισεκατομμύρια παραπάνω χρέος. Ε δεν είναι ώρα να λέμε τέτοια πράγματα. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, να θυμηθούμε τον άνεργο του ιδιωτικού τομέα, που είναι 1.200.000, οι οποίοι μας ακούν και τραβάνε τα μαλλιά τους αν έχουν ακόμα.