Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η χώρα αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να κυβερνηθεί. Ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμα προ των πυλών.

http://s.enet.gr/resources/2011-07/1674855--2-thumb-large.jpg 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΟΡΑ" ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ


Με τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση πιστεύετε πως μπορεί να κλείσει την συμφωνία; Ποιό κατά την γνώμη σας είναι το «κλειδί» για να υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις;

Πιστεύω ότι η συμφωνία, όχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν. Το κόστος από τα λάθη που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, τα οποία παραδέχθηκε και ο κ. Τσίπρας, εκτιμάται ότι φτάνουν τα 40 δις ευρώ. Μόνο από τους περιορισμούς κεφαλαίων χάνουμε εβδομαδιαίως 2,8 δις του ΑΕΠ. Αυτά είναι χρήματα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Η κατάσταση αυτή δεν αντέχεται άλλο. "Κλειδί" είναι η κατανόηση της πραγματικότητας, η σωστή διαπραγμάτευση- έστω και την ύστατη ώρα και εντέλει η πραγματική πολιτική βούληση.


Ο πρωθυπουργός φέρει ευθύνη για τα σχέδια Βαρουφάκη; ή ο τέως υπουργός Οικονομικών ενεργούσε από μόνος του χωρίς να ενημερώνει το Μαξίμου;  
Παρακολουθώντας τα δείγματα γραφής του κ. Βαρουφάκη είχα πει ότι είναι ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα, αλλά και για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή του στη θέση του υπουργού οικονομικών. Επίσης έχει την υποχρέωση άμεσα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.


Η ΝΔ ζητά να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις. Πιστεύετε πως ο κ. Βαρουφάκης έχει και ποινικές ευθύνες;

Ένας υπουργός που επαίρεται δημοσίως για "χακάρισμα"  των ΑΦΜ των ελλήνων πολιτών, γνωρίζει πολύ καλά ότι παραβιάζει τους νόμους. Δεν είμαι δικαστής, ούτε πολιτικά έχω ποτέ υποστηρίξει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Όμως εδώ μιλάμε για την ανάγκη να ξεκαθαριστεί πλήρως ποιος ήταν ο  πραγματικός ρόλος και η στόχευση του κ. Βαρουφάκη.


Πόσο θα μπορέσει να αντέξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας; Εκτιμάτε πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο;

Η χώρα αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να κυβερνηθεί. Ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμα προ των πυλών. Ο κ. Τσίπρας είτε θα επιλέξει άμεσα να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με χρονικό ορίζοντα διετίας και με τη συμμετοχή ανθρώπων ικανών και αποφασισμένων να πάρουν και να εφαρμόσουν δύσκολες αποφάσεις είτε θα πάει σε εκλογές ώστε την κυβέρνηση αυτή  να την επιβάλει ο λαός.


Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες  θα μπορούσε να δημιουργηθεί;

Από το 2010, μόνη τότε και κόντρα στο ρεύμα, είχα υποστηρίξει ότι αυτή η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων και συνεργασία κομμάτων. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη και ο τόπος το πλήρωσε. Πέντε χρόνια μετά και ενώ ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα, η χώρα βυθίζεται και αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της. Σήμερα, πλέον, που οι μύθοι έχουν γκρεμιστεί και η πραγματικότητα δεν κρύβεται πίσω από καμιάς μορφής λαϊκισμό, οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.  Η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη λύση. Και πρώτος από όλους πρέπει να το καταλάβει ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή για τον κ. Τσίπρα είναι προτεραιότητα το κόμμα και όχι η πατρίδα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η λογική «στα δύσκολα νομοσχέδια μαζί με την αντιπολίτευση και στα κομματικά παρέα με τον Λαφαζάνη» είναι μια σουρεαλιστική κατάσταση με χρονικό ορίζοντα το τέλος Αυγούστου.


Η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές; Η αλλαγή προέδρου πιστεύετε πως θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους σας; 

Η ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Οι εκλογές τώρα θα ήταν καταστροφή για την ήδη παραπαίουσα ελληνική οικονομία. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει τη δυνατότητα να "ανοίξει" τις έως τώρα ερμητικά κλειστές πόρτες της ΝΔ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ευρύτατο προσκλητήριο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και όλοι μαζί να ξαναδώσουμε στο κόμμα την ταυτότητα και τη δυναμική του. Στη μάχη για το "ναι" στο δημοψήφισμα βρεθήκαμε μαζί με πολλές δυνάμεις πέρα και πάνω από κόμματα. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι ο βασικός εκφραστής αυτού του παραγωγικού, ευρωπαϊκού δυναμικού της χώρας. Βεβαίως, για να εκφράσουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες πρέπει να καταθέσουμε την εναλλακτική πρόταση πολιτικής,  το όραμά μας για την Ελλάδα του 2020. Το οφείλουμε πρωτίστως για την νέα γενιά της Ελλάδας που πίστεψε την ψεύτικη ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα νιώθει προδομένη.