Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Με κορώνες και αποποιήσεις ευθυνών, η μεταμεσονύχτια ομιλία Τσίπρα

Τσίπρας: Το δημοψήφισμα θα γίνει, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι 
Με κορώνες και αποποιήσεις ευθυνών, η μεταμεσονύχτια ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή μέρα,  θα μείνει με μελανά χρώματα όχι γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεδριάσουν κάποιοι στο Εurogroup χωρίς έναν ισότιμο μέλος τους αλλά γιατί κάποιοι μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στην Δημοκρατία να αναπνεύσει. Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ να αναπνεύσει η Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά το δημοψήφισμα. Και θα σεβαστούμε το όποιο αποτέλεσμα του λαού».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε υποτίθεται αφελώς ότι «κανείς στους Γάλλους όταν έκαναν δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα, δεν είπε τι ερώτημα θα βάλουν; Εμάς τώρα γιατί μας ελέγχουν για το ποιο ερώτημα θα βάλουμε».


Χαρακτήρισε «παιχνίδι» τις αξιώσεις των εταίρων και θέλησε να περάσει την αίσθηση ότι «αυτό το παιχνίδι την ερχόμενη Κυριακή τελειώνει…». Τον φόβο των  πολιτών την χαρακτήρισε «προπαγάνδα» και προειδοποίησε ότι αυτή η εξόφθαλμη επιχείρηση θα γυρίσει ανάποδα από την Ελληνικό λαό που ξέρει να δίνει μάχες…

Αυτό-ηρωοποιήθηκε λέγοντας πως έδωσε «σκληρές μάχες με την πλάτη στον τοίχο…» είπε ότι «διαπραγματευτήκαμε με ανοικτά χαρτιά με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό» και διαβεβαίωσε ότι « στο πλαίσιο αυτό έκανε ότι ήταν δυνατόν…».

Αναγνώρισε τις προσπάθειες του Γιούνκερ, παρά τους κομματικούς οδοστρωτήρες που ήθελαν να περάσουν άλλη εικόνα όλο αυτό το διάστημα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και τον ίδιο όταν αμφισβητούσε δημοσίως και διαστρέβλωνε τις δηλώσεις του!

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να πείσει γιατί δεν κατάφερε να  καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, τους καταλόγισε παράλογες απαιτήσεις σε μια σειρά θέματα και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Δεδομένα, όμως, έτσι όπως τα παρουσίασε, που αυτόματα γεννά το εύλογο  ερώτημα πως, εάν ισχύουν όλα αυτά, έστω και μετά το θετικό γι’ αυτόν δημοψήφισμα, τι θα αλλάξει και πως ο ίδιος θα   μπορέσει  να κάνει μετά  μια συμφέρουσα συμφωνία μαζί με τους «στυγνούς εκβιαστές» και «τιμωρούς» όπως τους αποκάλεσε… Η άποψη του, δε,  ότι αυτή η απόφαση «δεν είναι ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με πρακτικές…» ελάχιστους μάλλον μπόρεσε να πείσει…

Ο Πρωθυπουργός εάν και είπε «ότι αυτή η ώρα δεν είναι η στιγμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης» απέδωσε στην αντιπολίτευση «φθόνο» αποδίδοντάς τον στο γεγονός ότι «εμείς αντισταθήκαμε…» και την αποκάλεσε «τρόικα που σκοτώνει το μέλλον της χώρας!»

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας μάλιστα κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι δεν τι είναι αυτό που του λέτε να μην σεβαστεί το Σύνταγμα και πρόσθεσε πως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει αίσθημα ευθύνης, αρετής και τόλμης και έχει γερές πλάτες για να σηκώσει το θεσμικό συνταγματικό του βάρος που του αναλογεί.

Με το βλέμμα στο θυμικό των πολιτών, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξαντλήθηκε σε μια σειρά από «κορώνες» λέγοντας  «η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε…», « Το μεγάλο ΟΧΙ είναι μεγάλο ΝΑΙ…», «Εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του κάθε ευρωπαίου πολίτη να επιλέγει τις ηγεσίες  του είτε αυτές αρέσουν ή δεν αρέσουν σε γραφειοκρατικές ελίτ…» « η Ευρώπη, αυτή την ώρα ακουμπάει στην Ελλάδα…» « πραξικόπημα δεν είναι η  επιλογή της Δημοκρατίας», «Δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τις ελπίδες του ελληνικού λαού να είναι μια αποικία χρέους. Να βάλουμε την ταφόπλακα στον τόπο  της Δημοκρατίας που εδώ και 2.500 χρόνια η Δημοκρατία ζει…», «Το χρωστάμε στα παιδιά μας, για να είμαστε μια χώρα ελεύθερη και περήφανη. Εμείς δίνουμε λογαριασμό στην ιστορία, στην Δημοκρατία και στο  μέλλον…»