Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ο Ντράγκι… τινάζει στον αέρα το δημοψήφισμα

Ο Ντράγκι… τινάζει στον αέρα το δημοψήφισμα 
 Στα χέρια του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται σήμερα η τύχη του δημοψηφίσματος που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας, και εν πολλοίς η τύχη της ίδιας της Ελλάδας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
Η τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, θα αποφασίσει μέτρα για τις ελληνικές τράπεζες, σε δυο φάσεις: Για τη Δευτέρα και την Τρίτη, όσο δηλαδή διαρκεί το Μνημόνιο, και στη συνέχεια από την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, διάστημα κατά το οποίο η χώρα θα βρίσκεται στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.
Οι πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ανταποκρινόμενος στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup αλλά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για την Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να υποδείξει την επιβολή capital controls, με όριο αναλήψεων για τη Δευτέρα και την Τρίτη, με εναλλακτικό σενάριο τον… τρόμο να μην ανοίξουν καν τη Δευτέρα οι τράπεζες.
Και στη συνέχεια, από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, και αφού δεν θα έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό, στην κατεύθυνση της συμφωνίας Ελλάδας και εταίρων, να διακόψει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα σημαίνει το απόλυτο χάος.
Σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι απορίας άξιον πώς θα φτάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής, με δεδομένη και την ψυχολογία των Ελλήνων, που επιβεβαιώθηκε με τις… ουρές σε ΑΤΜ, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.