Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής 
 Σε "πολύ καλό κλίμα" πραγματοποιήθηκε απόψε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν, ότι οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν με δηκτικό τρόπο το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν απάντησε σε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρσύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν απάντησε σε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

"Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!" επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: “η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών”.

Σαπέν: Διαπραγματεύσιμη η πρόταση των θεσμών, δεν αποτελεί τελεσίγραφο

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

«Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο» επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να αποτελέσει πρόσκομμα στις διαπραγματεύσεις το θέμα των συντάξεων, εκείνος απάντησε:
"Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δε στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να καταθέσουν διαφορετικές προτάσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να πετύχουν την ίδια συνολική δημοσιονομική ισορροπία".

e-typos.com