Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Το πείραμα του Τσίπρα καταλήγει σε μνημόνιο

Τα πείραμα του Τσίπρα καταλήγει σε μνημόνιοΗ απομυθοποίηση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς ήρθε πολύ γρήγορα. Πέντε μόλις μήνες μετά τις εκλογές η οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο και τα σενάρια για τη χώρα είναι δύο. Το κακό σενάριο είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία αλλά να υπογραφεί ένα βαρύ Μνημόνιο με νέους φόρους της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ που θα χτυπήσουν ευθέως νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία και η χώρα να οδηγηθεί στην οριστική χρεοκοπία μέσω εκλογών, που θα έχει μοναδικό διακύβευμα την επιστροφή στη δραχμή.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ αποδείχθηκε… μνημονιακότερος των προκατόχων του. Με βασικό όπλο την επικοινωνιακή προπαγάνδα, την οποία το κόμμα του κατέχει άριστα, ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε το εκτός κάθε λογικής σχέδιο της τρόικας ώστε να φανεί πραγματική «ευκαιρία» το e-mail της ελληνικής πλευράς, που είναι στην πραγματικότητα ένα σκληρό Μνημόνιο. Μπροστά στους δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23% που προτείνει η τρόικα, ο πρωθυπουργός εμφανίζει ως επιτυχία τη μετάταξη των συσκευασμένων τροφίμων από το 13% στο 23% και τη διατήρηση του ηλεκτρικού ρεύματος στο μεσαίο συντελεστή του 11% ή 13%.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, οι πολίτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες και η κατάργηση των απαλλαγών για τα νησιά προϋπολογίζεται ότι θα φέρουν πρόσθετα έσοδα 1,3-1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, χωρίς μάλιστα την έκπτωση του 8% που είχε επιτύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί για όλους τους μισθωτούς και θα αυξηθεί για τη μεσαία τάξη με μηνιαία εισοδήματα άνω των 2.100 ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ και το κόστος αυτό μοιραία θα μετατοπισθεί είτε στους τελικούς καταναλωτές με αύξηση της τιμής των προϊόντων είτε στους εργαζομένους με απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία δέσμη υφεσιακών μέτρων που θα φέρει τη χώρα ξανά στο 2010 χωρίς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να έχουν τις αντοχές εκείνης της περιόδου.

Η «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» του Αλ. Τσίπρα στις προτάσεις Γιούνκερ είναι ένα πολιτικό τέχνασμα προκειμένου να ψηφιστεί το Μνημόνιό του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίζονται πρόθυμοι να εγκρίνουν τα πάντα. Οσο για τους υπουργούς ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουν ως λύση τη διενέργεια εκλογών για να «εκβιάσουμε» τους δανειστές, θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τι θα σημάνουν για τους μισθούς και τις συντάξεις η έξοδός μας από το ευρώ και η οριστική χρεοκοπία.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται πολύ γρήγορα. Ο Αλ. Τσίπρας, όσο και να βαφτίζει «συμφωνία» το Μνημόνιό του, θα επιλέξει την πολιτική επιβίωσή του φορτώνοντας το λογαριασμό στους φορολογουμένους. Εκλογές δεν μπορούν να γίνουν με κλειστές τράπεζες. Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί έως τις 14 Ιουνίου ως «νικητής» στη μονομαχία με τους θεσμούς φέρνοντας προς ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο, μπροστά στο οποίο το e-mail Χαρδούβελη θα είναι μία ευχάριστη ανάμνηση…
 e-typos.com