Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μέρκελ: «Φυσικά και θα συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα αν το θέλει» - «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», είπε για την εξεύρεση λύσης

Μέρκελ: «Φυσικά και θα συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα αν το θέλει» - «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», είπε για την εξεύρεση λύσηςΔυο φράσεις της Άνγκελα Μέρκελ δίνουν το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες με την γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει προσερχόμενη ότι οι προσπάθειες για συμφωνία συνεχίζονται.

Ο Μέρκελ, προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι φυσικά και θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα αν και ο ίδιος το θέλει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ακόμα ότι «Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος», όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα.


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ακόμα ότι είναι εφικτή μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.
Η Μέρκελ ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
"Το μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν", ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη", τόνισε επίσης. "Αλλά κάθε ημέρα μετράει", πρόσθεσε.


Αθήνα: Μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος να συναντηθούμε

Ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δηλωνε νωρίτερα: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ».
Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απάντησαν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».


Νωρίτερα, πάντως η εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωνε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Βιρτς απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη.


Τραβάνε και οι δυο πλευρές το σχοινί

Για το θέμα των ελληνικών προτάσεων όμως τα πράγματα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικά. Και οι δυο πλευρές κρατούν τις θέσεις τους και μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι ποτέ δεν ενημερώθηκαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες ότι απορρίπτεται η νεα πρόταση της Ελλάδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Ζαν Κλώντ Γιουνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το Brussels Group ότι απορρίπτονται οι ελληνικές προτάσεις, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ωστόσο η Ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις της από τον κ. Πιέρ Μοσχοβισί»

"H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης»
, δήλωσε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, χθες από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές "είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες", ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα" και ότι γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προϋποθέσεις γι' αυτή τη συνάντηση ήταν σαφείς και το μόνο που βεβαίωσε ήταν τη συμμετοχή του Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο.

newsit.gr