Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση «βόμβα» από Κ. Μητσοτάκη: «Να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων – Να μπει τέλος στα προνόμια – Να κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις»

Εμφάνιση Συγκεκριμένα και κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους κοντά στα 2 δις ευρώ, τα οποία κλείνουν το δημοσιονομικό κενό και εφόσον υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους Θεσμούς, προτείνει με σημερινό του άρθρο στην «Καθημερινή», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, τα πέντε μέτρα που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν παράλογα αιτήματα όπως η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, είναι:

  • Αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ
  • Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
  • Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
  • Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ
  • Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
Ακολουθούν σημεία από το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Καθημερινή», με τίτλο «Δίκαιη συμφωνία άνευ φόρων»:
  1. Αφαίρεση προνομίων από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων
Τα μέτρα που εισηγούμαι είναι στοχευμένα και αποκαθιστούν μια σειρά άδικων στρεβλώσεων στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, περίπου 60.000 υπάλληλοι απολαμβάνουν ειδικά μισθολογικά προνόμια γνωστά ως «προσωπικές διαφορές». Με απλά λόγια αμείβονται περισσότερο από άλλους συναδέλφους τους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Αυτά εκτιμώνται περίπου σε 200.000.000 ευρώ. Επιπλέον 200.000.000 ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από περαιτέρω μέτρα εξορθολογισμού όπως για παράδειγμα η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Κράτους (ΝΠΙΔ και Α.Ε. όπου έχει την πλειοψηφία το Ελληνικό Δημόσιο).
Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις σε μισθούς και μη μισθολογικά προνόμια δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα που αντικατοπτρίζουν σημαντικές κοινωνικές αδικίες που αναπτύχθηκαν διαχρονικά λόγω φωτογραφικών ρυθμίσεων και εξαιρέσεων υπέρ «ημετέρων», καθώς και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ οι οποίες δεν ελέγχονταν αποτελεσματικά ως προς τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Αντίστοιχα περιθώρια εξορθολογισμού δαπανών υπάρχουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δομές της οποίας ουδέποτε αξιολογήθηκαν.
  1. Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη
Είναι αδιανόητο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο να επιτρέπονται και σήμερα ακόμα συνταξιοδοτήσεις κατά εξαίρεση των γενικών ορίων ηλικίας. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη τα τελευταία 5 χρόνια απολαμβάνουν συντάξεις που είναι υψηλότερες από αυτές γηραιότερων συνταξιούχων. Αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει σήμερα. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα διασφαλίσει κατά ελάχιστον 300.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό.
  1. Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Το μέτρο θα αποδώσει 300.000.000 ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι αμελητέα, αλλά δίκαιη καθώς δεν θα επιβαρύνεται πλέον ο Έλληνας φορολογούμενος για να καλύψει τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Εξάλλου οι επικουρικές συντάξεις από τη φύση τους χρηματοδοτούνται μόνο από εργαζόμενους και εργοδότες.

aftodioikisi.gr