Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

«Στάση πληρωμών» από το Δημόσιο: Σε ποιους χρωστάει – Ποια έργα είναι στον «αέρα» - Στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος για την επιστροφή του ΦΠΑ φτάνει τις 1.420 ημέρες,

Τα χρωστούμενα σε προμηθευτές ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ, οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια και, ενώ όλα αυτά προκαλούν ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, την ίδια ώρα, εκατοντάδες έργα, οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά, αποχετευτικά κτλ., είναι στον «αέρα» και παραμένουν απλήρωτα, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο πόρους ύψους ενός δισεκατομμυρίου από το παλιό ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την «Καθημερινή» που δημοσίευσε αυτά τα στοιχεία.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, καθημερινός είναι ο πονοκέφαλος εξεύρεσης πόρων στα ασφαλιστικά Ταμεία, τις επόμενες ημέρες πρέπει να έχουν εξασφαλίσει 2,3 δισεκατομμύρια για να καταβάλει τις συντάξεις στις 29 Μαΐου και 2 Ιουνίου, αλλά παραμένει άγνωστο αν το υπουργείο Οικονομικών θα βρει τα περίπου 900 εκατ. ευρώ για να τα δώσει στο υπουργείο Εργασίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο τρίμηνο του έτους τα Ταμεία παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ, από πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Πάνω από 4,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν διογκωθεί και ξεπερνούν τα 4,4 δισ. εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Στην πραγματικότητα όμως, οι οφειλές του Δημοσίου είναι μεγαλύτερες, γιατί σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται εκείνες των τελευταίων 90 ημερών, διάστημα κατά το οποίο επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας.
Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που αναφέρεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του:
  • άμεσες οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ
  • οφειλές τοπικής αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ
  • οφειλές ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,38 εκατ. οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώ
  • οφειλές νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ
  • οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ
  • εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ
Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη του 2014.
Καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ
Στη μη καταβολή των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις από το ελληνικό κράτος, έρχονται να προστεθούν και οι τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που «γονατίζουν» τις επιχειρήσεις, καθώς φτάνουν ακόμη και τα τέσσερα χρόνια.
Εφοριακοί αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι υπάρχει εντολή από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείο Οικονομικών να σταματήσουν οι επιστροφές ΦΠΑ, γιατί οι εισπράξεις εσόδων πρέπει να κατευθυνθούν για την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Χαρακτηριστικό είναι πως στη ΔΟΥ Αιγίου ο μέσος χρόνος για την επιστροφή του ΦΠΑ φτάνει τις 1.420 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος είναι 1.147 ημέρες . Συνολικά, οι 88 από τις 103 εφορίες, επιστρέφουν τον ΦΠΑ μετά από την εκπνοή του περιθωρίου των 90 ημερών, μετά από την παρέλευση του οποίου η επιστροφή είναι έντοκη.

aftodioikisi.gr