Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΓΛΚ: Σε ποιες περιπτώσεις μετατάξεων δεν διατηρείται η υπερβάλλουσα μείωση (εγκύκλιος)

Με έγγραφό του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέχει οδηγίες αναφορικά με τη μη διατήρηση της υπερβάλλουσας μείωσης στις περιπτώσεις μετατάξεων-μεταφορών προσωπικού.
Ειδικότερα,  μετά από παράθεση της σχετικής νομοθεσίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις περιπτώσεις μετάταξης ή μεταφοράς υπαλλήλων με τις διατάξεις του άρθρου τρίτου παρ. 22 του ν.3845/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις της παρ. 22 του άρθρου 2 του ν.3899/2010, που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1.11.2011 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του δεύτερου κεφαλαίου του ν.4024/2011) και εφόσον δεν προβλέπεται ρητά από διάταξη νόμου, από τη νέα θέση του υπαλλήλου δεν μπορεί να καταβληθεί η υπερβάλλουσα μείωση, δεδομένου ότι αυτή δημιουργήθηκε άπαξ κατά την πρώτη κατάταξη του υπαλλήλου στις διατάξεις του ν.4024/2011, όταν δηλαδή υπηρετούσε στη θέση από την οποία μετατάχθηκε ή μεταφέρθηκε, ως ένα μεταβατικό μέτρο προσαρμογής του εισοδήματος του υπαλλήλου στα νέα μισθολογικά δεδομένα, ενώ μετά τη μετάταξη ή μεταφορά, η υπερβάλλουσα μείωση, ως μέρους των αποδοχών της παλαιάς θέσης, δεν δύναται να μεταφερθεί στη νέα οργανική του θέση.
«Συνεπώς, με την ως άνω διάταξη, στους μεταταγμένους ή μεταφερόμενους υπαλλήλους, καταβάλλεται μόνο το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται η μεταφέρονται. Δηλαδή, η διάταξη δεν αναφέρεται στις αποδοχές που ελάμβανε ο υπάλληλος από τη θέση από την οποία μετατάχθηκε η μεταφέρθηκε, αλλά στις αποδοχές της θέσης στην οποία μεταφέρθηκε η μετατάχθηκε.
»Η μόνη αναφορά της εν λόγω διάταξης για το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία υπηρετούσε ο υπάλληλος, πριν την μετάταξη η μεταφορά του, γίνεται προκειμένου να μην διατηρηθούν, ως προσωπική διαφορά, τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύψουν κατά τη σύγκριση του συνόλου των αποδοχών που ελάμβανε, συμπεριλαμβανομένης και τυχόν υπερβάλλουσας μείωσης, αν η μετάταξη η μεταφορά πραγματοποιήθηκε μετά την 1.11.2011, με το σύνολο των αποδοχών της νέας του θέσης. Σημειωτέον, ότι στην έννοια των αποδοχών της θέσης στην οποία υπηρετούσε ο υπάλληλος περιλαμβάνεται και η υπερβάλλουσα μείωση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν.4024/2011 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ.10 του ν.4113/2013», αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος, κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να την κοινοποιήσει σε όλους τους Δήμους, προκειμένου αυτοί να ενημερώσουν τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύουν, ενώ όλες οι υπηρεσίες καλούνται προς άμεση εφαρμογή της.
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ 

aftodioikisi.gr