Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Στις 18:30 το απόγευμα στην Αθήνα το Άγιο Φως

Στις 18:30 το απόγευμα στην Αθήνα το Άγιο Φως
Σε κλίμα κατάνυξης, τελέστηκε στις 12 μ. στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ', συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, μετέδωσε το Άγιο Φως στους χιλιάδες προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως».
Μετά τη λήξη της τελετής, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας, βουλευτή Γιάννη Αμανατίδη, γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, για να ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Ελλάδα, όπου θα το υποδεχθούν με τιμές αρχηγού κράτους. Της αποστολής παραλαβής του Αγίου Φωτός μετείχαν επιπλέον ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός.
Παραλαμβάνοντας το Άγιο Φως ο κ. Αμανατίδης στην προσφώνησή του στον Πατριάρχη, ανέφερε:

«Μακαριώτατε Πάτερ,Σεβασμιώτατοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση παραλαμβάνω από τα χέρια σας Μακαριώτατε Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλε το Άγιο Φως, έχοντας την εξαιρετική τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Πολιτεία, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο τους άρρηκτους δεσμούς της με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Αγιοταφίτικη Αδελφότητα όσο και τον σεβασμό στη θρησκευτική παράδοση του Ελληνισμού.

Στην Ορθοδοξία δεν φέρουμε τη μνήμη του τάφου, αλλά τη δόξα της Αναστάσεως και στο Φως της Αναστάσεως βλέπουμε το φως της ελπίδας, που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως κάθε άνθρωπος μοιράζεται τη φλόγα του κεριού του με έναν άλλο.

Τέλος, εύχομαι , Μακαριώτατε, το Άγιο Φως να μεταδώσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας το χαρμόσυνο μήνυμα της ζωής και της Ανάστασης, που τόσο έχει ανάγκη και προσδοκεί ο λαός μας.

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά σε όλους!»

 H άφιξη του Αγίου Φωτός στο Ξυλόκαστρο και στο Δερβένι θα φθάσει στις 22.45. 
Η ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου θα αρχίσει στις 23.00, ενώ ακριβώς τα μεσάνυχτα μετά το "Δευτε λάβετε Φως..." , στα προαύλια των εκκλησιών και την ανάγνωση του Ιερου Ευαγγελίου, η καμπάνες θα ηχήσουν χαρμόσυνα ενώ θα ακουστεί το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ"