Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Αρμενία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Εμφάνιση ImageHandler1.jpg
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αρμενία η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας στο μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ στο Ερεβάν. Σε μία λαμπρή και ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση μνήμης καταδικάστηκε το έγκλημα της γενοκτονίας από εκπροσώπους κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ καθώς επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Μνεία έγινε και σε άλλους λαούς που έχουν υποφέρει μαζικούς διωγμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνικός λαός και αναγνώστηκε από την επιζήσασα της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 Έσθερ Μουχαβάγιο το ψήφισμα του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του χθες 23 Απριλίου 2015. Χθες έλαβε χώρα επίσης τελετή αγιοποίησης των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αρμενική Εκκλησία.  Η διεθνής κοινότητα με τον τρόπο αυτόν καταδίκασε απερίφραστα τη γενοκτονία ως το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τονίζοντας ότι η πρόληψη της γενοκτονίας εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πολιτισμική ανοχή.
Εν συνεχεία, η Πρόεδρος της Βουλής παρέστη σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερτζ Σαργκσιάν, όπου και είχε σύντομες συνομιλίες με τους παρισταμένους Προέδρους της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς επίσης με Υπουργούς και μέλη Προεδρείων Κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο.
Αύριο η Πρόεδρος της Βουλής θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου. Επίσης θα επισκεφθεί την Ελληνοαρμενική Σχολή Τουρισμού και θα συναντηθεί με τον Διευθυντή της Σχολής κ. Άρθουρ Βαρντανιάν καθώς και την έδρα Ελληνικών Σπουδών του κρατικού πανεπιστημίου του Ερεβάν, όπου θα συναντηθεί με τον καθηγητή κ. Άραμ Σιμονιάν.