Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

¨Ενα έτος με αναστολή o Παπακωνσταντίνου

φυλάκισης ενός έτους με αναστολή στον ΠαπακωνσταντίνουΈνοχος, κατά πλειοψηφία, κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της νόθευσης της λίστας Λαγκάρντ, καθώς δεν υπήρξαν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την κατηγορία.
Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου πρότεινε για τον Γ.Παπακωνσταντίνου ποινή φυλάκισης πέντε ετών, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Ωστόσο, από τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου τού, με αποτέλεσμα η εισαγγελέας να προτείνει η ποινή να πέσει στα τέσσερα χρόνια, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την ελάχιστη ποινή.
Η ποινή του ορίστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή. Έφεση δεν προβλέπεται.
Η ενοχή του προέκυψε με 8 ψήφους υπέρ και πέντε κατά για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.
Πέντε δικαστές,  μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ειχε την αποψη οτι θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου για το αδίκημα της νόθευσης "το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης , ενώ ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία όταν το παρέδωσε στον Ι. Διώτη.
Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα". Ωστόσο η κατηγορία ειναι πλημμεληματική καθώς δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου , υπερβαίνουσα τα όρια που προσδίδουν κακουργηματική κατηγορία.
Πρόεδρος ειδικού δικαστηρίου Ν.Τάσσης προς τον Γ.Παπακωνσταντίνου: «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για τη μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φαίνεται έχετε εγκαταλείψει πια την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».