Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά κομμάτι της Ευρώπης

Τσίπρας: Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά κομμάτι της Ευρώπης
Αθήνα
Για τον ευρωπαϊκό ρόλο της ελληνικής Επανάστασης μίλησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη ομιλία έλληνα πρωθυπουργού στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του, την οποία παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά, αλλά και σήμερα, κομμάτι της Ευρώπης, κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Τονίζοντας ότι οι ιστορικοί δεν αγαπούν αναλογίες και τους παραλληλισμούς και ότι η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα, είπε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Η Ελλάδα λόγω θέσης, ιστορίας, συγκυριών και κοινωνικών διεργασιών βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας το παράδειγμα της ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης.

Πρόσθεσε ότι με τη σειρά της η Ελλάδα επηρεάστηκε καθοριστικά από την Ευρώπη. Ιδέες, κινήματα, κοινωνικές κατακτήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αγώνων, αλλά και του ναζισμού και του φασισμού, η Ευρώπη των λαών, αλλά και εκείνη του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη της προοδευτικής σκέψης και εκείνη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Διαλέγουμε εμείς την παράδοση της οποίας θέλουμε να είμαστε συνέχεια, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας: Διαλέγουμε τους ωραίους και ευγενείς αγώνες για ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική απελευθέρωση.

Πρόσθεσε ότι σήμερα το ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα της Ευρώπης. Οι μάχες της ελληνικής κυβέρνησης για τη Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας ας μας βοηθήσει όλους να προσεγγίσουμε τις σημερινές προκλήσεις με καθαρό μυαλό, κριτική σκέψη και περισσότερη αισιοδοξία» σημείωσε και κατέληξε ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον τους, όσο ανίσχυροι και να μοιάζουν απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, μπορούν να τα καταφέρουν.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην ελληνική Επανάσταση, είπε: «Την Ελληνική Επανάσταση δεν μπορούμε να την διαβάσουμε, ούτε, πολύ περισσότερο, να την κατανοήσουμε, έξω και πέρα από την οικουμενική δυναμική των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων της εποχής εκείνης. Των συγκρούσεων και των επαναστάσεων, που, μέσα σε λίγες δεκαετίες, επρόκειτο να προκαλέσουν στο παλαιό καθεστώς ριζικές ρηγματώσεις και ανατροπές».

«Αυτή η οικουμενική δυναμική, που προήλθε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα από την αμερικανική και την γαλλική Επανάσταση, προσέβαλε αμετάκλητα τα θεμέλια του παλαιού κόσμου» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η Επανάσταση του 1821 εγγράφεται στο μεγάλο επαναστατικό κίνημα που εγκαινιάστηκε στην Ευρώπη με τη Γαλλική Επανάσταση. Αποτελεί την ένοπλη προσπάθεια να ανατραπεί το παλιό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο οι πληθυσμοί ήταν υποταγμένοι ελέω Θεού, και επιδιώκει ταυτόχρονα την εγκαθίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης, στο όνομα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των εθνών. Με αυτή την έννοια, η Επανάσταση του ’21 γίνεται ο εκφραστής των μεγάλων αξιών του Διαφωτισμού στην περιοχή μας, στον τόπο μας, και οργανώνεται γύρω από ένα μέγιστο πολιτικό διακύβευμα: τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, εθνικού κράτους» συμπλήρωσε.

«Κι αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το κατά πόσο οι ίδιοι οι επαναστάτες συμμερίζονται στο σύνολό τους μια κοινή αντίληψη για τη διαδικασία συγκρότησης αυτού του κράτους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι οι επαναστάσεις δημιουργούν τους λαούς και τα πολιτικά έθνη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προοδευτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής Επανάστασης προβάλλουν και αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση μέσα από τη βίαιη σύγκρουσή τους με το παλιό καθεστώς.

Πρόκειται για το καθεστώς της απολυταρχίας, της θεοκρατίας και της υποταγής των πληθυσμών στο σχέδιο του Θεού, όπως αυτό ενσαρκώνεται επί της γης από τις μοναρχικές εξουσίες, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Από τη στιγμή που η ελληνική Επανάσταση είχε πάρει το δρόμο της και ξεσήκωνε κύματα φιλελληνισμού, οι Μεγάλες Δυνάμεις αναζητούσαν τον τρόπο να χειραγωγήσουν τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της επιβάλλοντας, όσο μπορούσαν, την λογική της διακρατικότητας και των κανόνων» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η τελική υποχώρηση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι σε μια άβολη για τις ίδιες Επανάσταση, οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο κυριότερος από αυτούς ήταν η απειλή για αλυσιδωτές συνέπειες σε μια περιοχή εξαιρετικά σημαντική για τα συμφέροντά τους, σε μια περιοχή -από τότε- ιδιαίτερου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος» σημείωσε.
 
Newsroom ΔΟΛ