Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Γράφει ο Βλάσιος Τσιώτος

Βλάσης ΤσιώτοςΗ λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου κατά την άποψή μας χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει μια Δημοτική Αρχή να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα ενός τόπου. Πριν λίγους μήνες ζήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το λυπηρό και πρωτότυπο φαινόμενο η Δημοτική Αρχή να αρνηθεί να καταθέσει τις θέσεις της για την ανάπλαση του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης του Ξυλοκάστρου με την πρωτοφανή δικαιολογία στα δημοτικά χρονικά ότι δεν επιθυμούσε να κάνει γνωστές τις προθέσεις της στους δημότες που παρακολουθούσαν το συμβούλιο γιατί δεν τους εμπιστευόταν!! Πρότεινε στους υπόλοιπους 3 αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να συναντηθούν την επόμενη μέρα στο Δημαρχείο και να συζητήσουν εκεί μακριά από τα ανεπιθύμητα βλέμματα και αυτιά τις θέσεις της!
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/3/2015, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να συζητηθεί εκτάκτως πρόταση μας για την διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, καθώς και να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία το προτεινόμενο από εμάς νέο ψήφισμα περί μη μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ από άλλους Δήμους λόγω έκτακτης ανάγκης. Η δικαιολογία ήταν ότι την προηγούμενη μέρα το θέμα είχε συζητηθεί σε κλειστή συνάντηση των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων στο δημαρχείο! Πλήρης απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την άποψη μας. Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες έκλεισε ο ΧΥΤΑ του Κιάτου, οι Δήμοι Σικυωνίων καθώς και Βέλου-Βόχας έχουν σταματήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων τους και το μοναδικό στην Κορινθία ΚΔΑΥ στο Μπολάτι αναστέλλει την λειτουργία του. Μέσα σε αυτή την συγκυρία ο Δήμαρχος έκρινε περιττό να συζητήσουμε το θέμα! Βέβαια εμείς τελικά αναπτύξαμε τις απόψεις μας νομότυπα χρησιμοποιώντας άλλο σχετικό θέμα της ημερήσιας διάταξης , το ψήφισμα που προτείναμε όμως δεν ψηφίστηκε ποτέ. Γιατί άραγε;
Εμείς πάντως παραμένουμε αμετακίνητοι στο προηγούμενο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/10/2014 που εμείς προκαλέσαμε: «ο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης είναι ένα σύγχρονο έργο που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί μόνο τις δημοτικές ενότητες Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Φενεού», καθώς και στην υπεράσπιση της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τους 12.500 τόνους. Επίσης θεωρούμε προαπαιτούμενο για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των στραγγιδίων όπως προβλέπεται από τη μελέτη κατασκευής.
Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα φέρνοντας θέμα προς συζήτηση πριν λίγο καιρό την διαφαινόμενη απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου και την προσπάθεια περιορισμού της συζήτησης όλων των κρίσιμων προβλημάτων του Δήμου μας σε ένα κλειστό συμβούλιο αρχηγών. Δεν εισακουστήκαμε. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε δημόσια την πρωτόγνωρη δημοτική αυτή πρακτική και την προσπάθεια στέρησης της πληροφόρησης των δημοτικών συμβούλων και των δημοτών σε θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν την ζωή τους. Παραμένουμε πιστοί στην υπόσχεση μας, να αποτελούμε την ασφαλιστική δικλείδα ευθύνης, σοβαρότητας και υπευθυνότητας για τον Δήμο μας και καλούμε την Δημοτική Αρχή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αφού αυτή έχει την θεσμική ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών καταστάσεων.
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ