Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Κόντρα ΚΕΔΕ- Κυβέρνησης για την αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και στο ...βάθος η Περιφέρεια Αττικής

Η Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στο περιεχόμενο του άρθρου 45, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το οποίο επιχειρείται με τρόπο αόριστο και νομικά επισφαλή η ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν 3463/2006) , που ορίζει πως η αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης έχει απονεμηθεί στους Δήμους.

Με τροπολογία που πέρασε «νύκτα» από τη Βουλή, λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να καταρτίζουν και να υλοποιούν προγράμματα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συνάπτουν για την υλοποίηση των δράσεων αυτών προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας.

Τι προηγήθηκε της συγκεκριμένης τροπολογίας

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, για να δώσει επίφαση νομιμότητας στην συντονισμένη προσπάθεια της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το προηγούμενο διάστημα, να «καπελώσει» το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Με «τροπολογίες της νύχτας», η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δημόσιες καταγγελίες της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δημάρχων του Βόρειου Τομέα Αττικής για την αντιθεσμική συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα, αλλά και τα δημόσια ψηφίσματα καταγγελίας των παράνομων πρακτικών του από διάφορες Π.Ε.Δ. της χώρας.

Ποιους στόχους υπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία


Με την ψήφιση του άρθρου 45, η Κυβέρνηση επιχειρεί :
• Να δώσει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αττικής (κυρίως) να διαχειρισθεί η ίδια και όχι οι Δήμοι, τις δράσεις και τα προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι ένα «άρθρο – δώρο» στην κομματικά προσκείμενη στο κυβερνητικό κόμμα κα Δούρου και την ομάδα που ασκεί σήμερα Διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής .
• Να αφαιρέσει από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αρμοδιότητες κι ευθύνες που της ανήκουν, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τις Π.Ε.Δ. Πέρασαν μόλις λίγες εβδομάδες από την επίσκεψη του κου Πουλάκη, Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών , στην Κ.Ε.Δ.Ε., όπου ενώπιον όλου του Δ.Σ. είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Δέσμευση που όπως αποδεικνύεται, ξεχάστηκε αμέσως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές σκοπιμότητες.
• Να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ.Π.Ε. με αφορμή τα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα είχαμε πετύχει σε όλη τη χώρα να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, σε ισότιμη βάση, στη διαχείριση των κοινωνικών προγραμμάτων. Μόνον στην Περιφέρεια Αττικής υπήρχε πρόβλημα, εξαιτίας της βούλησης της Διοίκησης της να ασκεί αυτή τον έλεγχο στα προγράμματα αυτά, με τους Δήμους κομπάρσους. Η Κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε «να κάνει το χατίρι» της κας Δούρου και των συνεργατών της , ευελπιστώντας παράλληλα να προξενήσει πρόβλημα στη συνεργασία δύο οργάνων (Κ.Ε.Δ.Ε και ΕΝ.Π.Ε.), που δεν ελέγχει πολιτικά.
Δεν θα πετύχουν να προκαλέσουν πρόβλημα στη συνεργασία Κ.Ε.Δ.Ε. κι ΕΝ. Π.Ε., η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά μπροστά, προς όφελος της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών. Ας αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια, ή αν προτιμούν να βρεθούν απέναντι.
Δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του ρόλου των Δήμων

Η ΚΕΔΕ δηλώνει αντίθετη στην ψηφισθείσα εν είδη τροπολογίας διάταξη, για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν συμπεριλήφθη στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ήρθε προς διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προφανώς, γιατί ήθελαν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις
2. Με την διάταξη αυτή επιχειρείται κατά τρόπο εκβιαστικό η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού που μεταξύ άλλων είναι η Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη. Γίνεται προσπάθεια να απονεμηθεί η αρμοδιότητα αυτή και στην αυτοδιοίκηση β’ βαθμού, παραβιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Κι αυτό δεν ωφελεί πρώτα και κύρια απ’ όλα, τους ωφελούμενους των προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης.
3. Επιχειρείται κατά τρόπο αόριστο και νομικά επισφαλή να ασκείται η υλοποίηση της αρμοδιότητας αυτής μέσω προγραμματικών συμβάσεων με οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου Τομέα, ακόμη και Ανώνυμες Εταιρείες, παρακάμπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αντισυνταγματικά τους Δήμους, που είναι οι φυσικοί αδιαμφισβήτητοι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής, και το κυριότερο, χωρίς να υπάρχει καμία κανονιστική κατεύθυνση, ελλειπούσης της επιβαλλόμενης ειδικής εξουσιοδότησης.

Καμία αρμοδιότητα των Δήμων στις Περιφέρειες χωρίς διάλογο

Η ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όσα προβλέπονται στο άρθρο 45 του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης , σχετικά με τις δυνατότητες των Περιφερειών να ασκούν την αρμοδιότητα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης η οποία έχει απονεμηθεί στους δήμους .
Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιδράσουμε άμεσα προς την ακύρωση της διάταξης αυτής με κάθε νόμιμο τρόπο.

airetos.gr