Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Το σχοινί και η θηλιά

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
«Δεν θέλουμε να δανειζόμαστε επ' άπειρον, θέλουμε να βγούμε από αυτή την στενωπό», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ».
Εννοούσε προφανώς πως δεν θέλει να δανειζόμαστε επ’ άπειρον μέσα από το μνημόνιο.
Γιατί για τα άλλα δάνεια δεν λέει κουβέντα. Αντίθετα, θέλει μια χαρά να δανείζεται με τον πιο ακριβό τρόπο.
Κάνει ολόκληρη φασαρία που η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αυξήσει το όριο δανεισμού της μέσω εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, παραβιάζοντας τον κανονισμό του 33%.
Αλλά στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να πει στον λαό ότι δεν υπάρχουν μνημόνια, τρόικες και λιτότητα, εννοεί να βάλει την χώρα σε έναν φαύλο κύκλο πανάκριβου δανεισμού, φορτώνοντας τον λαό με τεράστια επιτόκια.
Και βέβαια, κάνει ότι δεν ακούει όταν ο Ντράγκι δηλώνει πως η ΕΚΤ
έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δις ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη!

Στις 4 Μαρτίου, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,138 δις ευρώ
μέσω δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,97% από 2,75% κατά την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις 4 Φεβρουαρίου 2015.

Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει την «θηλιά» που βάζει η ΕΚΤ στον λαιμό της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος δεν διστάζει να βάλει τη δική του θηλιά γύρω από τον λαιμό του λαού, επιβαρύνοντάς τον με έναν πανάκριβο δανεισμό.
Φυσικά. Αφού ο ίδιος ο λαός (για την ακρίβεια μια μερίδα του) χωρίς καν να τα γνωρίζει όλα αυτά, του έδωσε το σχοινί για να του περάσει τη θηλιά…

elzoni.gr