Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις

Eurogroup: Αυτό είναι το (δεύτερο) κείμενο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνησηΟι δραματικές εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τις διεθνείς συμμαχίες που επεδίωξε και είχε προπαγανδίσει σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι αναγκαία προϋπόθεση ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι να υποβάλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.

Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση όμως έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό για να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους ένα νέο πρόγραμμα με καλύτερους όρους για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά μέσα από μια λύση που θα διασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ – και όχι έξω από το ευρώ. Με άλλα λόγια, στη διαπραγμάτευση αυτή δεν χωρούν επικίνδυνοι πειραματισμοί, εμμονές σε μια λογική ακραίας σύγκρουσης με τους εταίρους ή παιχνίδια με την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό που προέχει είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να αξιοποιήσει μια νέα συμφωνία που θα είναι επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα και η οποία θα μπορεί να προβλέπει την αντικατάσταση των μέτρων από άλλα ισοδύναμα. Από τη στιγμή όμως που οι δύο πλευρές εμφανίζονται να παρουσιάζουν τεράστια απόκλιση θέσεων, ο κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική οικονομία σε κενό αέρος είναι ορατός. Γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, να κερδίσει η Ελλάδα το χρόνο που θέλει για να παρουσιάσει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών.
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του ελληνικού λαού, για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Στις οριακές καταστάσεις που βρισκόμαστε, οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τι ακριβώς συμβαίνει και ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

e-typos.com