Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ορκίστηκαν σε Χριστό σε Αλλάχ και στην τιμή τους!

Με την ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου η νέα κοινοβουλευτική περίοδος.
Με την έναρξη της διαδικασίας ο Γιάννης Τραγάκης διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.
Ακολούθησε ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν.

 Εκείνοι που ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο είναι για πρώτη φορά λιγότεροι από τους μισούς βουλευτές.
Εν συνεχεία ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο.
Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ (με εξαιρέσεις την Λιάνα Κανέλλη και τον Παναγιώτη Κουρμουμπλή).
Σε ετούτη τη Βουλή τα “πρωτάκια”, οι άνδρες και οι γυναίκες δηλαδή που γίνονται για πρώτοι φορά βουλευτές είναι πολλοί, 134 για την ακρίβεια.
Το Ποτάμι, αν εξαιρέσει κανείς τους 3 που είχαν εκλεγεί και το 2012 με άλλο κόμμα είναι το κόμμα με το ρεκόρ νεοεκλεγέντων στις τάξεις του.
Πολλοί νέοι υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, 67 απ' τους 149 για την ακρίβεια.
Η Βουλή λοιπόν έχει αρκετό νέο αίμα, αλλά δεν έχειν αναλογικά και πολλές γυναίκες. Αυτές στο σύνολο των 300 είναι μόλις 69, λίγο κάτω από το 1/4 δηλαδή.

Πάντως η ύπαρξη γυναικών ενισχύει το... έλλειμμα γραβάτας εντός του κοινοβουλίου, αφού με την αυξημένη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πλέον 105 άνδρες βουλευτές που θα προτιμούν το ανοιχτό πουκάμισο.
Όμως και πάλι στις τάξεις των “γραβατωμένων” υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν περίπου 231 βουλευτές.
Επί της ουσίας ... θα δούμε κατά πόσο αυτή η βουλή θα είναι καλύτερη απ' την προηγούμενη.
Από τα στιγμιότυπα που συζητήθηκαν ήταν η πρώτη χειραψία που είχαν μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με τη ΝΕΡΙΤ η «πρωτοβουλία» ανήκει στον Αλ.Τσίπρα, ο οποίος κατά την είσοδό του στην αίθουσα της Ολομέλειας έσπευσε να χαιρετήσει όσους βουλευτές κάθονταν στα πρώτα έδρανα.

Η χωροταξία στην Ολομέλεια

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της Ολομέλειας.

Από τα δεξιά προς τα αριστερά, τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η ΝΔ, τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.

Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά βρίσκεται η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι.

Το πρόγραμμα

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή (ώρα 11:00) για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, της ΝΔ ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου -αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.
 Σε ό,τι αφορά στις θέσεις ευθύνης για την κοινοβουλευτική λειτουργία εκτός της Ζ. Κωνσταντοπούλου που θα προταθεί για την Προεδρία του Σώματος από τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα προταθεί για θέση αντιπροέδρου ο Α. Μητρόπουλος, ενώ για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων αναμένεται να προταθούν οι: Νίκος Φίλης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Αμανατίδης, ενώ το όνομα του κ. Βίτσα ακούγεται για τη γραμματεία της Κ.Ο.

Στη ΝΔ ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναμένεται να προταθούν οι κύριοι Μητσοτάκης, Βρούτσης και Γεωργιάδης, ενώ για γραμματέας της ΚΟ ο κ. Πλακιωτάκης. Για τη θέση του αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ Κακλαμάνης.

Από το Ποτάμι που δικαιούται μια θέση αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Λυκούδης

Από το ΚΚΕ αναμένεται στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων να είναι οι κύριοι Παφίλης και Καραθανασόπουλος, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου του σώματος θα προταθεί ο κ . Λαμπρούλης.
 Υπενθυμίζεται πως η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ (πλειοψηφία), 76 βουλευτές της ΝΔ, 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, 17 βουλευτές από το Ποτάμι, 15 βουλευτές του ΚΚΕ και 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (μειοψηφία).