Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε νέο Μνημόνιο

Χωρίς σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε νέο Μνημόνιο
Η τετράμηνη παράταση, που χαιρετίστηκε ως τρομερή επιτυχία, θα μετατραπεί σε βαρίδι ύφεσης, εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις Βαρουφάκη

Ενα μήνα μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα στην οικονομία και τη χώρα είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ο Τσίπρας κατέλαβε την εξουσία χωρίς να διαθέτει ούτε σχέδιο Α ούτε σχέδιο Β, με αποτέλεσμα οι υπουργοί του να αυτοσχεδιάζουν καθημερινώς και ο Βαρουφάκης να υπογράφει την επέκταση του Μνημονίου χωρίς να εξασφαλίζει για τη χώρα ούτε ένα ευρώ.
Η τετράμηνη παράταση, που χαιρετίστηκε ως τρομερή διαπραγματευτική επιτυχία του υπουργού Οικονομικών (σε μία από τις δεκάδες συνεντεύξεις του), μπορεί να μετατραπεί σε βαρίδι ύφεσης για την οικονομία, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε έναντι των «θεσμών».
Ηδη τα δημοσιονομικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Το δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο η τρόικα υπολόγιζε στα 2,5 δισ. και η προηγούμενη κυβέρνηση το έφτανε έως 1,2 δισ., τώρα το νέο οικονομικό επιτελείο το εκτοξεύει στα 5 δισ.

Η ρευστότητα στο Δημόσιο έχει εξαφανισθεί, με αποτέλεσμα το υπ. Εργασίας να έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι εσωτερικού δανεισμού από τα ταμεία προκειμένου να καλυφθούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως η πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Ο προϋπολογισμός κινείται εκτός στόχων με τα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου να κλείνουν με υστέρηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου.

Οι πολίτες περιμένουν την υλοποίηση των υποσχέσεων του Τσίπρα για καλύτερη ρύθμιση χρεών σε Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν διευρύνοντας τη μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού.

Οι εταίροι αρνούνται να αποδεσμεύσουν τις δόσεις, εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας, ενώ το ΔΝΤ απαιτεί την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων του ύψους 1,4 δισ. τις επόμενες ημέρες.
Το σκηνικό συμπληρώνεται από την επενδυτική άπνοια, την εκτίναξη των σπρεντ στα ομόλογα όταν η υπόλοιπη ευρωζώνη δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την απότομη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου μετά την πρώτη ημέρα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να εξωραΐζει καταστάσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι δεν ισχύουν, όπως η «κατάργηση της λιτότητας ή το τέλος των Μνημονίων», ενώ μεταθέτει για το μέλλον την προώθηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Επιλέγει ουσιαστικά την τακτική των «καθυστερήσεων» όταν κανονικά θα έπρεπε να σπριντάρει για να προλάβει το χαμένο έδαφος από τον πρώτο μήνα των διαπραγματεύσεων. 
Το πρόβλημα το αντιλήφθηκε και ο ίδιος ανακοινώνοντας την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο την κατάθεση τεσσάρων νομοσχεδίων, από τα οποία όμως μόνο αυτό που έχει σχέση με τις ρυθμίσεις χρεών μπορεί να δώσει ώθηση στα έσοδα του Δημοσίου και να έχει μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Επίσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, ενώ η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα βαρύνει τους πολίτες μέσω της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Ωστόσο και πάλι το περιεχόμενο βασικών νομοσχεδίων τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, ενώ πλέον κανείς δεν είναι σίγουρος για το εάν οι δηλώσεις των υπουργών έχουν κάποια βάση ή γίνονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής υπερπροβολής τους. Για παράδειγμα, η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, και πολιτικού μέντορα του πρωθυπουργού ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει αφορολόγητο όριο την οικογενειακή περιουσία των 500.000 ευρώ προσγειώνει τα προσδοκώμενα έσοδα κάτω από τα 350 εκατομμύρια ευρώ (από 1,4 δισ. που ανέφεραν προεκλογικώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ).  
Τα προβλήματα είναι πιεστικά αλλά ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του αυτοσχεδιάζουν. Εάν δεν κινηθούν γρήγορα με στόχο να εκταμιευθούν γρήγορα τα χρήματα των δόσεων και να υπάρξει ηρεμία στην οικονομία, θα οδηγηθούμε σε νέο Μνημόνιο τετραετίας. 

e-typos.com