Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γιατί το 2014 ήταν σημαντικό για τους ΟΤΑ – Οι εκλογές, οι αλλαγές και οι πρωτιές

Το 2014  ήταν ασφαλώς κορυφαία χρονιά για την Αυτοδιοίκηση, καθώς κατά τη διαρκεια της πραγματοποιήθηκαν οι δεύτερες εκλογές με τον Καλλικράτη που άλλαξαν κατά περίπου τα 2/3 το τοπίο στις ηγεσίες δήμων και περιφερειών. Μάλιστα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου είχαν και τις πρωτιές τους καθώς για πρώτη φορά στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής εξελέγη γυναίκα πολιτικός και μάλιστα προερχόμενη από την Αριστερα, η Ρένα Δούρου, ενώ από την άλλη στο μεγαλύτερη δήμο της χώρας το Δήμο Αθηναίων για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος ένας υπόδικος(και προφυλακισμένος) βουλευτής από την ακροδεξιά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος μάλιστα βγήκε τέταρτος λαμβάνοντας το 16,12% των ψήφων.
Η χρονιά, όμως, που φεύγει ήταν και η χρονιά ενός νέου θεσμού που εφαρμόστηκε, της  Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας που προώθησε το ΥΠΕΣ και αφορούσε 3.000 δημοτικούς υπαλλήλους. Ενώ αρχικά φάνηκε ότι δεν θα πετύχαινε τελικώς μετά από απανωτές παρατασεις (σ.σ. θεσμοθετήθηκε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε μετά την τελευταία παράταση στις 19 Δεκεμβρίου) όχι μόνο επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος αλλά και υπερκαλύφθηκε.

Το ζήτημα του επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων μερίδας εργαζομένων στους δήμους σε αορίστου χρόνου (σ.σ. κυρίως του ΠΔ Παυλόπουλου) αλλά και της αξιολόγησης που τελικά δεν προχώρησε όχι μόνο στους ΟΤΑ αλλά και γενικότερα στο Δημόσιο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, σε μια χρονική περίοδο που συνέπεσε, μάλιστα, με την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες διοικητικές αρχές. Το «μπλόκο» των αιρετών και των δημοτικών υπαλλήλων αναμένεται να απασχολήσει και το επικείμενο χρονικό διάστημα την κοινή γνώμη. Κάθε πλευρά, δηλαδή αιρετοί και εργαζόμενοι από τη μία και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την άλλη, θέτουν τα δικά τους επιχειρήματα. Μάλιστα,  να παραπέμπονται στον εισαγγελέα αρνούμενοι να δώσουν στοιχεία στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τις συμβάσεις μονιμοποιήσεων των υπαλλήλων.
Οι εκλογές και οι αλλαγές
Οι Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2014, ή εναλλακτικά ελληνικές Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2014, διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 και οι επαναληπτικές εκλογές έγιναν την Κυριακή 25 Μαΐου 2014.
Η θητεία των εκλεγμένων μελών ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2019. Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους. Σε 3 δήμους  (Καισαριανή, Μάνδρα-Ειδυλλία και Τροιζηνία-Μέθανα) έγιναν επαναληπτικές εκλογές στις 30 Νοεμβρίου, έπειτα από απόφαση των Διοικητικών Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς.
Στις εκλογές κατήλθαν συνολικά 104 υποψήφιοι (εκ των οποίων και 17 γυναίκες) για το αξίωμα του Περιφερειάρχη, 484 Αντιπεριφερειάρχες και 7.555 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Στις περιφερειακές εκλογές, από τον πρώτο γύρο εξελέγη περιφερειάρχης μόνο στην Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες ο νικητής κρίθηκε στον δεύτερο γύρο. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σε 6 περιφέρειες (στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στις δημοτικές εκλογές, που έγιναν επίσης σε δύο γύρους, εξελέγησαν δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο σε περισσότερους από 100 δήμους της χώρας. Στους μεγάλους δήμους έγιναν επανεκλογές. Έτσι, ο Γιώργος Καμίνης επανεκλέχθηκε στην Αθήνα και ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Πειραιά επικράτησε ο Γιάννης Μώραλης και στην Ξάνθη ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.
Η συμμετοχή σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ήταν υψηλή σε αρκετά μέρη της χώρας. Στο Βελβεντό η αποχή του πρώτου γύρου ήταν της τάξεως του 72%.
Στη Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των εκλογών, διεξήχθη και δημοψήφισμα για το νερό, στο οποίο οι ψηφοφόροι τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, σε ποσοστό 98%
Η ακτινογραφία των νέων δημοτικών Αρχών
Η ακτινογραφία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη μετά τις δημοτικές εκλογές φέρνει στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την ανάδειξη γυναικών στον δημαρχιακό θώκο αλλά και ως προς τον «εκτοπισμό» ή την επανεκλογή απερχόμενων δημάρχων. Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) έκανε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών και σκιαγράφησε το αυτοδιοικητικό προφίλ των εκλεγέντων. Όπως σημειώνεται στη μελέτη της ΕΕΤΑΑ, μετά τα αποτελέσματα και του δεύτερου γύρου την προηγούμενη Κυριακή στους 325 δήμους εξελέγησαν:
-15 γυναίκες (ποσοστό 4,6%), από τις οποίες μόνον οι τρεις ήσαν δήμαρχοι την περίοδο 2011-2014. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχαν εκλεγεί οκτώ γυναίκες δήμαρχοι.
-112 επανεκλεγόμενοι δήμαρχοι (ποσοστό 34,5%) της περιόδου 2011-2014. Οι 14 από αυτούς εξελέγησαν δήμαρχοι πρωτευουσών νομών.
-212 που δεν ήσαν δήμαρχοι (ποσοστό 65,3%) τη δημοτική περίοδο 2011-2014. Οι 41 από αυτούς -περιλαμβάνεται και μία γυναίκα- είχαν εκλεγεί τουλάχιστον μία φορά δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές 1998 – 2006, διετέλεσαν δηλαδή δήμαρχοι σε «καποδιστριακούς» δήμους.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στον δήμο Μεσσήνης, όπου δόθηκε η μάχη της εκλογής μεταξύ των δύο υποψηφίων τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, προέκυψε απόλυτη ισοψηφία, δεν υπήρξε εκλογή δημάρχου και παρότι στην επανακαταμέτρηση επανεξελέγη ο νυν δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος αλλά ακόμη δεν έχει λήξει η δικαστική πλευρά της υπόθεσης που μπορεί να οδηγήσει στο δημοτικό θώκο τον αντίπαλό του Γιώργο Τσώνη.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΕΤΑΑ, επί συνόλου 325 ΟΤΑ, όσον αφορά τους 112 υποψηφίους που ήταν δήμαρχοι και επανεκλέχθησαν, εντοπίζονται σε δήμους κατά σειρά των εξής περιφερειών: Νοτίου Αιγαίου (44,12%), Πελοποννήσου (42,31%), Κρήτης (37,50%), Κεντρικής Μακεδονίας (36,84%), Δυτικής Ελλάδας (36,84%), Αττικής (36,36%), Ηπείρου (33,33%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (31,82%), Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (28% αντίστοιχα), Βορείου Αιγαίου (22,22%), Δυτικής Μακεδονίας (16,67%), %) και Ιονίων Νήσων (14,29%).
Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι σε κανέναν δήμο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου η εκλογή δημάρχου έγινε στο δεύτερο γύρο, δεν συνέβη ανατροπή της σειράς των υποψηφίων συνδυασμών από τον α’ στο β’ γύρο, δηλαδή δεν εξελέγη δήμαρχος ο δεύτερος στη σειρά υποψήφιος με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της πρώτης Κυριακής των εκλογών. Και αυτό την ώρα που ανατροπή της σειράς σημειώθηκε σε 74 δήμους στους οποίους οι υποψήφιοι πήγαν στον δεύτερο γύρο.
Περιφερειακές Εκλογές 2014
Η ΝΔ αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή των περιφερειών, αλλά στην περιφέρεια Αττικής, στην πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών του 2014, που διεξήχθησαν στις 18 Μαΐου προηγήθηκε η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου με ποσοστό 23,8%. Δεύτερος βγήκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Σγουρός με ποσοστό 22,11%. Στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 25 Μαΐου του 2014 περιφερειάρχης αναδείχθηκε η Ρένα Δούρου με ποσοστό 50,82% και με οριακή διαφορά από τον Γιάννη Σγουρό που έλαβε 49,18%. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν 61,12% και στον δεύτερο 62,35%.
Η ΝΔ αναδεικνύεται νικήτρια στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου. Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης αναδείχθηκε νικητής από τον α΄γύρο. Στελέχη του κόμματος, είχαν να λένε για τις περιφέρειες που κερδίζει η γαλάζια παράταξη και για πρώτη φορά θα της χαρίσουν την επικράτηση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Το 2010 η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει 5 περιφέρειες, ενώ τώρα πήρε 7.
Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) επανεκλέγεται με 55% έναντι του Νίκου Τσιλιμίγκα (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΔΗΜΑΡ) με 45,24%.
Στην Αν. Μακεδονία-Θράκη ο Γιώργος Παυλίδης (ΝΔ) αναδείχθηκε νικητής με 54,73% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με 45,27%.
Στην Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης (ανεξάρτητος με υποστηρίξη ΝΔ) επανεκλέγεται με 58,67% έναντι του Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ) με 41,33%.
Στη Στερεά Ελλάδα ο Κώστας Μπακογιάννης (ΝΔ) με 55,81% κερδίζει τον Ευάγγελο Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) με 44,19%.
Στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΝΔ) κερδίζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (ανεξάρτητος με υποστήριξη ΠΑΣΟΚ).
Στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου (ΝΔ) κερδίζει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θανάση Γιακαλή.
Στα Ιόνια Νησιά νικητής αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος (ΣΥΡΙΖΑ) σημειώνοντας 61% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου (ΝΔ).
Στην Κρήτη επανεκλέγεται ο Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με 64,45% έναντι του Σεραφείμ Τσόκα (ΝΔ) με 35,55%.
Ο ανεξάρτητος Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κ. Μακεδονία αναδεικνύεται μεγάλος νικητής στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με 70,92% έναντι του Γιάννη Ιωαννίδη (ΝΔ) με ποσοστό 29,08%.
Ο ανεξάρτητος Θεόδωρος Καριπίδης αναδείκνυεται νικητής στη Δ. Μακεδονία με 56,65% έναντι του απερχόμενου Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή (ΝΔ).
Ο ανεξάρτητος Απόστολος Κατσιφάρας επανεκλέγεται με 51,53% έναντι του Ανδρέα Κατσανιώτη (ΝΔ) με 48,47%.

aftodioikisi.gr