Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Δύο εχθροί μέσα στο ίδιο κόμμα! Κεραυνοί άνευ προηγουμένου από Βενιζέλο σε Παπανδρέου - "Σε κάναμε πρόεδρο και πρωθυπουργό"

Δύο εχθροί μέσα στο ίδιο κόμμα! Κεραυνοί άνευ προηγουμένου από Βενιζέλο σε Παπανδρέου - `Σε κάναμε πρόεδρο και πρωθυπουργό`Η ρήξη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γιο του ιδρυτή του κόμματος, είναι οριστική και αμετάκλητη. Το νερό για τη δημιουργία κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό έχει μπει στ’ αυλάκι και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τις δυο πλευρές να κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας.


Στην πρόσφατη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου στη Βουλή ήταν σαφές πως οι δυο τους τα "έσπασαν". Το ναυάγιο ήταν η λέξη που χαρακτήριζε τη συνάντηση και μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η λέξη αυτή αντικαθίσταται από τη ρήξη.
 Το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλαδή, χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις κατά του Γιώργου Παπανδρέου και ουσιαστικά του... λέει πως είναι εκείνος που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο, εκείνος που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τώρα είναι εκείνος που υπονομεύει την ενότητα του κόμματος, του κόμματος που τον έκανε πρόεδρο και πρωθυπουργό!
Χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφασή του να ιδρύσει κόμμα ενέργεια χωρίς πολιτικό λόγο και προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου!

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα σταματήσει "να αγωνίζεται για την συστράτευση των στελεχών ούτε την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο" και σημειώνεται πως μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος "έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες - όχι όλες δημόσια γνωστές - για την ενότητα του χώρου".

Και μετά, αρχίζει το... φαρμάκι για τον Γιώργο Παπανδρέου. "Είναι άλλωστε αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε Πρωθυπουργό της περιόδου των καταλυτικών επιλογών τόσο για την ένταξη στο μνημόνιο (2010), όσο και για το σχηματισμό κυβερνητικών συνεργασιών (2011). Μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική λογική, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης".

Από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να μη διασπάσει την παράταξη "καθώς η ενότητα είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική του υποχρέωση" και να μην κάνει νέο κόμμα: "η θέση του είναι στη παράταξη και τα ψηφοδέλτια της για να δώσουμε «όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών όποτε και αν γίνουν»", του είπε στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος ή σε όποια άλλη εκλογική περιφέρεια θελήσει!

Επίσης, αναφέρεται, "ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε προς στον κ. Παπανδρέου ότι μετά τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν - στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη με δυναμισμό και αισιοδοξία και όχι με γκρίνια και ηττοπάθεια- θα αναληφθούν οι αυτονόητες πρωτοβουλίες για τη διενέργεια Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Το συνέδριο δεν θα είναι συνεπώς συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών - όπως ελπίζουν ή εύχονται ορισμένοι - αλλά συνέδριο προσανατολισμού της χώρας και της παράταξης στην εποχή μετά την κρίση και το μνημόνιο
".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί επίσης τον Γιώργο Παπανδρέου πως "αυτό που έχει προτείνει ο κ. Παπανδρέου δεν είναι Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι ένα ασαφές συνέδριο του «χώρου», χωρίς μητρώο μελών, χωρίς καταστατικές προβλέψεις, χωρίς φραγμό ως προς το όνομα και τα σύμβολα, όπως έγραψε στο σχετικό κείμενο του ο κ. Παπανδρέου.

Άλλωστε από το Μάρτιο του 2012, οπότε και ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος υπό συνθήκες κρίσης και έκτακτης ανάγκης, όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από το επίπεδο του συνεδρίου που συνήλθε το Μάρτιο του 2013, την ΚΠΕ, το Πολιτικό Συμβούλιο έως το επίπεδο της ΚΟ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι όλα τα στελέχη - και κυρίως όσοι είχαν προσωπική συμμετοχή στις κρίσιμες για τον τόπο και την παράταξη επιλογές - πρέπει να ανταποκριθούν στο χρέος τους για ενότητα στο ΠΑΣΟΚ γιατί το οφείλουν στο κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάνω απ' όλα στο μέλλον και την προοπτική της χώρας. Όλοι και όλα κρίνονται ιστορικά.

Το μεγάλο άλλωστε θέμα για τη χώρα και τους πολίτες δεν είναι οι προσωπικοί σχεδιασμοί οποιουδήποτε, αλλά η διαφύλαξη της πολιτικής και εθνικής σταθερότητας με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που βγάζει την Ελλάδα από το μνημόνιο και την οδηγεί σε αλλαγή σελίδας. Εάν η χώρα οδηγηθεί εκβιαστικά σε εκλογές, τότε η μάχη των εκλογών θα είναι μάχη για την μετεκλογική επιβίωση της χώρας και υπό τις περιστάσεις αυτές ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμος.

Υποχρέωση συνεπώς του ΠΑΣΟΚ είναι να λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και όχι ως πεδίο ανιστόρητων εσωστρεφών συζητήσεων
".


newsit.gr