Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Πρωτοφανή υψηλά ποσοστά υπέρ των πρόωρων εκλογών

kalpes-psifodeltia

Η δημοσκόπηση της εταιρείας “Metrisi” για τον “Ελεύθερο Τύπο” της Κυριακής, καταγράφει, όπως είχαν κάνει και άλλες στο παρελθόν, ένα πρωτοφανές υψηλό ποσοστό 40%, που επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
Η… πολιτική μυωπία των κομματικών επιτελείων βεβαίως, δεν τους επιτρέπει να διαβάσουν σωστά ένα τέτοιο εύρημα, ούτε να προχωρούν στις στοιχειώδεις συγκρίσεις με την ιστορική εμπειρία. Και έτσι, βυθίζονται στη μακαριότητά τους, που τελικά τους παγιδεύει.
Στη δημοσκόπηση, το 52% τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. Ελάχιστοι ωστόσο συνειδητοποιούν ότι ιστορικά στην Ελλάδα, και σίγουρα μετά το 1993, και την άνθιση της δημοσκοπικής ανάλυσης, ποτέ η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμούσε πρόωρες εκλογές, ακόμη και όταν… αντιπαθούσε την κυβέρνηση.

Ακόμη και στις εκλογές του 1993, του 2004 και του 2009, που καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα τα οποία διεκδικούσαν την εξουσία, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριζε ότι δεν τις επιθυμούσε. Και στην κάλπη “μαύριζε” το κυβερνών κόμμα.
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει παρατηρηθεί ιστορικά σε δημοσκοπήσεις, ακόμη και στις χειρότερες για την εκάστοτε κυβέρνηση περιόδους, το ποσοστό εκείνων που απαντούσαν ότι επιθυμούν τις πρόωρες εκλογές, να υπερβαίνει το 30%. Σήμερα, όπως έχει καταγραφεί σε σειρά δημοσκοπήσεων, έχει κατώτατη βάση, και συνήθως ξεπερνά οριακά το 40%.
Η εξήγηση αυτής της ψυχολογικής διάστασης της τοποθέτησης των πολιτών, έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια λανθάνουσα εντύπωση “σταθερότητας” στο εκλογικό σώμα, κάθε φορά που οι εκλογές διεξάγονται πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Και επιπροσθέτως, οι πολίτες δεν θέλουν να πάρουν το βάρος της ευθύνης επιτάχυνσης των εξελίξεων διενέργειας πρόωρων εκλογών, ακόιμη και στην πρόθεση ψήφου δίνουν προβάδισμα στην αντιπολίτευση, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ανατρέξει κανείς στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.
Το 40% των πολιτών που δηλώνει σήμερα ότι θέλει πρόωρες εκλογές, είναι εκκωφαντικά ηχηρό. Και θα έπρεπε να προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο, αντί να το… αποκοιμίζει.