Λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, για να συζητηθούν οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας μας από το ΔΝΤ.
Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και μετά την ολοκλήρωσή της η διευθύντρια του Ταμείου ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά της.
Ακόμη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου, η κα. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει τη δέσμευσή του να υποστηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.
Στη συνάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ ελαβαν μέρος επίσης ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Ρίσι Γκογιάλ.
Δηλώσεις έκανε και ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τόνισε πως “έγινε το πρώτο βήμα για έξοδο από το Μνημόνιο”. Όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» και μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυρία Λαγκαρντ επέμεινε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, «για να γίνουν κτήμα του λαού».
Για “μετεξέλιξη της σχέσης με το ΔΝΤ” μιλάνε κυβερνητικές πηγές
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για “μετεξέλιξη της σχέσης με το ΔΝΤ, με στόχο να βγουν όλοι κερδισμένοι”.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ’ αυτή την προσπάθεια».
Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η “βεντάλια” άνοιξε».
υστερογραφα