Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Το Συμβούλιο της Ευρώπης "αγκάλιασε" την πρωτοβουλία της Ντόρας για την προστασία των Χριστιανών

1979578_10152748318861672_8260754105217101710_n 
Μετά από πρωτοβουλία της βουλευτού της ΝΔ και προέδρου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρας Μπακογιάννη, συντάχθηκε έκθεση με θέμα: «Απειλές από το Ισλαμικό κράτος και βία κατά των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων», η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΣτΕ και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αφού έκανε μια συνολική ενημέρωση για το τι συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή και τις πραγματικές διαστάσεις των θρησκευτικών συγκρούσεων και της βίας της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κατά των χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων, παρουσίασε τις βασικές προτάσεις της, για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες ψηφίστηκαν ομόφωνα: « Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να είναι η χωρίς επεξεργασία εισαγωγή του Δυτικού μας συστήματος, αλλά η ανακάλυψη εκ νέου από αυτά τα κράτη της μεγάλης Ισλαμικής τους κληρονομιάς: μιας κληρονομιάς συμπόνιας και καλοσύνης, τόσο εμφανούς στο Κοράνι. Και πάνω απ’ όλα την παράδοση της ειρηνικής συνύπαρξης με Χριστιανούς και Εβραίους, καθώς και πιστούς από όλες της θρησκείες. Αυτή η παράδοση, που βοήθησε τα Πατριαρχεία της Ιερουσαλήμ, της Αντιοχείας και της Αλεξάνδρειας να επιζήσουν μέχρι σήμερα.
Δεύτερον: υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ζητήσουμε από όλα τα μουσουλμανικά κράτη να εισάγουν συνταγματικές εγγυήσεις προστατεύοντας τα δικαιώματα που ανέφερα ως μέρη του δικού τους πολιτισμού.
Τρίτον: πρέπει να ενθαρρύνουμε μια συμμαχία όλων των μουσουλμανικών κρατών στην περιοχή, μια συμμαχία η οποία θα είχε σημαντική κοινή στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσουν και – πάνω απ όλα να αποτρέψουν – κρίσεις όπως αυτή που υπάρχει τώρα. Και αν η υποστήριξή μας χρειαστεί, τότε θα πρέπει να την δώσουμε.
Τέταρτον: πρέπει να ανακαλύψουμε και να εξαρθρώσουμε γρήγορα (με βοήθεια όλων των φιλικών κρατών στην περιοχή) δύο ιδιαίτερα επικίνδυνους διαύλους εξτρεμισμού: τις πηγές κεφαλαίων και την εύρεση φονταμενταλιστικού ανθρώπινου δυναμικού είτε σε αυτές τις περιοχές είτε στην ίδια τη Δύση.
Πέμπτον: πρέπει επειγόντως να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό μηχανισμό ευρείας κλίμακας για να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει. Τίποτα δεν διαλύει την ένταση και την ιστορική καχυποψία περισσότερο από ένα χέρι βοηθείας στην χειρότερη στιγμή κάποιου. Εμείς αυτό το είδαμε όταν μετά τους σεισμούς στην Ελλάδα και στην Τουρκία τα δύο έθνη έσπευσαν να βοηθήσουν το ένα το άλλο.
Και τέλος έκτον, έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων το οποίο θα επιβλέπουν τα Ηνωμένα Έθνη, οργανωμένο σε παγκόσμιο επίπεδο και καλά χρηματοδοτημένο».
Αναφερόμενη στη δραστηριότητα του ΣτΕ στην δευτερολογία της, η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε ο πρώτος διεθνής οργανισμός που κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και είμαστε περήφανοι για αυτό. Δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μόνο των χριστιανών της Μέσης Ανατολής αλλά σε βάρος ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου. Στην έκθεση αναφέρομαι κυρίως στις χριστιανικές κοινότητες διότι οι χριστιανοί προϋπήρχαν εκεί αιώνες. Το αποδεικνύει αυτό η ιστορία της περιοχής, καθώς και οι αναρίθμητες εκκλησίες της. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν σκληρό πόλεμο. Και πρόκειται για έναν κανονικό πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, όχι ενάντια στο Ισλάμ. Άλλωστε εμείς οι Έλληνες που ζήσαμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξέρουμε από θρησκευτική καταπίεση αλλά στο τέλος κερδίσαμε το σεβασμό και την ανεκτικότητα, απέναντι στην Ισλαμική παράδοση. Ξέρουμε ότι ο ίδιος ο Μωάμεθ εγγυήθηκε την ακεραιότητα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Σε όλες τις θρησκείες δυστυχώς, υπάρχουν φονταμενταλιστικά στοιχεία π.χ. δεν είμαστε περήφανοι για τις σταυροφορίες των περασμένων αιώνων. Σήμερα λοιπόν η διεθνής κοινότητα πρέπει να πολεμήσει αυτά τα στοιχεία διπλά: από τη μία στρατιωτικά από την άλλη ιδεολογικά. Να πολεμήσουμε τις ιδέες του εξτρεμισμού. Να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα που οδηγούν στην εκδήλωση τέτοιων φαινομένων βίας. Πρέπει να καταλάβουμε γιατί τόσοι νέοι ταξιδεύουν από την Ευρώπη και τις άλλες δυτικές χώρες για να «πολεμήσουν» στο πλευρό των τρομοκρατών τζιχαντιστών.
Αυτή η Έκθεση είναι μόνο η αρχή. Απόψε δυστυχώς κινδυνεύουμε όλοι να παρακολουθήσουμε στα δελτία ειδήσεων την καταστροφή άλλης μίας πόλης, τον θάνατο εκατοντάδων χριστιανών και μελών άλλων μειονοτήτων. Γι’ αυτό από το Συμβούλιο της Ευρώπης στέλνουμε σήμερα ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Δεν θα ανεχθούμε το φανατισμό και το θρησκευτικό μίσος απ’ όπου κι αν προέρχονται».

ysterografa.gr