Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Χρίστος Δήμας: Μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη ανέργων

Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης (ΕΤΠ) για τη στήριξη των ανέργων την περίοδο 2014-2020 ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ασκώντας σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Στην ερώτηση του προς τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και εργασίας ο Χρίστος Δήμας αναφέρει πως για την παραπάνω περίοδο δικαιούχοι μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι, έκτακτοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ενώ μέχρι τα τέλη του 2017, νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Ειδικά για τους νέους, ο βουλευτής Κορινθίας στην ερώτησή του επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι σχετικές ενέργειες καθώς η συγκεκριμένη δαπάνη είναι επιλέξιμη την επόμενη διετία. Τέλος, ζητά να πληροφορηθεί τον λόγο για τον οποίο η χώρα μας - σε αντίθεση με άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση - έχει σε πολύ μικρό μόνο αριθμό περιπτώσεων ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα το ΕΤΠ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΠ συστάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και μπορεί να συγχρηματοδοτεί μέτρα, όπως: βοήθεια για αναζήτηση εργασίας, συμβουλές σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση, υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης, επιχειρηματικότητα και σύσταση επιχείρησης. Μπορεί ακόμη να παρέχει επιδόματα κατάρτισης και κινητικότητας/μετεγκατάστασης, ημερήσια αποζημίωση, ή παρόμοιες μορφές στήριξης.
Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

Προς:
- τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης
- τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για τη στήριξη των ανέργων
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση συστάθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή όταν μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτεί έως και το 60% του κόστους σχεδίων παροχής βοήθειας σε εργαζομένους που απολύονται, ώστε να βρουν νέα θέση εργασίας ή να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση. Η ενεργοποίησή του μεταξύ άλλων μπορεί να συμβεί όταν απολύεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων από έναν συγκεκριμένο κλάδο σε μία ή περισσότερες γειτονικές περιοχές και υπεύθυνες για τη διαχείριση και την εφαρμογή των σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ είναι οι εθνικές και περιφερειακές αρχές των κρατών μελών.
Συγκεκριμένα, το ΕΤΠ μπορεί να συγχρηματοδοτεί μέτρα, όπως: βοήθεια για αναζήτηση εργασίας, συμβουλές σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση, υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης, επιχειρηματικότητα και σύσταση επιχείρησης. Μπορεί ακόμη να παρέχει επιδόματα κατάρτισης και κινητικότητας/μετεγκατάστασης, ημερήσια αποζημίωση, ή παρόμοιες μορφές στήριξης.
Ειδικά για το προσεχές διάστημα (2014 -2020) ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΤΠ ανέρχεται σε 150 εκατ. Μάλιστα, κατά την περίοδο 2014-2020, δικαιούχοι μπορεί να είναι αυτοαπασχολούμενοι, έκτακτοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ενώ μέχρι τα τέλη του 2017, νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης σε περιοχές με υψηλή ανεργία νέων μπορούν να λάβουν στήριξη από το ΕΤΠ σε αριθμό ισοδύναμο με αυτόν των εργαζομένων που λαμβάνουν στήριξη στις περιοχές αυτές.
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Ποιος ο εθνικός προγραμματισμός προκειμένου αμέσως μετά την εκκίνηση εκτέλεσης του νέου ΕΣΠΑ οι παραπάνω διευρυμένες σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο κατηγορίες άνεργων να ωφεληθούν από τις προβλέψεις του ΕΤΠ;

- Καθώς τα σχέδια που θα μπορούν να καταθέτουν οι εθνικές αρχές θα πρέπει να έχουν διετή διάρκεια, η Ελλάδα έχει προετοιμάσει σχετικό σχέδιο για την επόμενη διετία;
 - Ειδικά για την κατηγορία των νέων ανέργων που είναι επιλέξιμη ως το τέλος του 2017 ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου;
- Για ποιο λόγο, σε αντίθεση με άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, η χώρα μας έχει σε πολύ μικρό μόνο αριθμό περιπτώσεων ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα το ΕΤΠ;