Με απόφαση «βόμβα» του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ακυρώθηκε απόφαση απόλυσης δημοτικού αστυνόμου, που απασχολείτο στον Δήμο Καλλιθέας, ο οποίος πέτυχε την εκλογή τους σε διαγωνισμό πρόσληψης ένστολου προσωπικού με τη χρήση ψευδούς βεβαιώσεως γνώσεως ξένης γλώσσας!
Πιο συγκεκριμένα στις 27-06-2014 δικάστηκε από το Α2 Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά η αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο δημοτικός αστυνόμος κατά του Δήμου Ρόδου και κατά της υπ’ αριθμ. 4544 και με αριθμό πρωτοκόλλου 2/152872/09-12-2013 απόφασης του Δημάρχου Ρόδου περί ανάκλησης της υπ’ αριθμ. 511/2008 απόφασης διορισμού του Δημάρχου Καλλιθέας.
Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση ανακλήθηκε η υπ’ αριθμ. 511/2008 απόφαση του Δημάρχου Ροδίων, κατά το μέρος που αφορά τον διορισμό του ως άνω σε κενή οργανική θέση του πρώην Δήμου Καλλιθέας του κλάδου ΤΕ 23 Δημοτικών Αστυνόμων, για παράβαση νόμου με το αιτιολογικό ότι ο τίτλος γνώσης αγγλικής γλώσσας (TOEIC Certificate of Achievement του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν), που κατατέθηκε από τον ως άνω στην περιφέρεια ως δικαιολογητικό διορισμού του είναι πλαστός.
Η ως άνω απόφαση του δημάρχου η οποία πλέον ακυρώθηκε στηρίχθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του Ν. 3852/2010 της παρ. ΣΤ υποπαρ. 11 του άρθρου πρώτου του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α/2013). Επί της ως άνω αιτήσεως εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, της οποίας το διατακτικό αναφέρει ότι επειδή στο άρθρο 27 παρ. 2 του κυρωθέντος με το ν. 3584/2007 (Α’ 143) Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ορίζεται ότι: «Η πράξη διορισμού, που έγινε κατά παράβαση νόμου ανακαλείται εντός διετίας από τη δημοσίευση της. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, η πράξη διορισμού ανακαλείται εάν αυτός που διορίσθηκε προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία, ή εάν ο διορισμός του έγινε κατά παράβαση των άρθρων 12 και 16 του παρόντος Κώδικα». Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, παράνομη και, ως εκ τούτου, ανακλητή πράξη διορισμού σε προκηρυχθείσα κενή οργανική θέση υπαλλήλου είναι μεταξύ άλλων η πράξη που ερείδεται σε παράνομη υποβολή του ως άνω πλαστού εγγράφου, η Διοίκηση προέβη στην έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, χωρίς να απαντήσει ειδικά επί του κρίσιμου αυτού ισχυρισμού. Με τα δεδομένα αυτά, είναι μη νόμιμη η επίδικη ανάκληση του διορισμού του Χρήστου Αργυρού, εφόσον η Διοίκηση δεν έχει διατυπώσει κρίση για δόλια υποβολή από τον αιτούντα του προαναφερόμενου πλαστού εγγράφου. Για τους ως άνω λόγους το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτή την αίτηση του δημοτικού αστυνόμου και ακύρωσε την υπ’ αριθμ. 45444/09-12-2014 απόφαση του Δημάρχου Ρόδου.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί μία πρωτογενή νομολογία, που θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, που με την κατηγορίας του επίορκου οδηγήθηκαν στην έξοδο από της υπηρεσία τους, γεμίζοντας απρόσωπους αριθμούς τις συμφωνίες της κυβέρνησης και της Τρόικας για την ελάφρυνση του δημοσίου τομέα.
Μετά από αυτά καθίσταται ποια σαφές ότι το δικαίωμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να εκδιώξει υπαλλήλους με στόχο την πιστή τήρηση των μνημονίων με την αιτιολογία των πλαστών ή ελλιπών δικαιολογητικών καθίσταται πλέον απολύτως ανίσχυρο. Μία καλά στοιχειοθετημένη δικαστική απόφαση, η οποία διαπιστώνει ότι τέτοιο δικαίωμα παραγράφεται 2 χρόνια, από την δημοσίευση του πίνακα επιτυχόντων, δυνάμει του οποίου προσλήφθηκαν οι εν λόγω εργαζόμενοι.
Την υπόθεση του κυρίου Αργυρού χειρίστηκαν οι δικηγόροι Μιχαήλ Κόκκινος και Σοφία Ιωακείμ.
Πηγή:www.dimokratiki.gr
arouraios.gr