Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Έκαναν την Πελοπόννησο…Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αυτοδιοικητικών

Έκαναν την Πελοπόννησο…Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αυτοδιοικητικών 
Κι ενώ θα περίμενε κανείς να είναι διαφορετικό το σκηνικό στην Πελοπόννησο, τα μέτωπα ανοίγουν σε κοινωνικό επίπεδο (καθημερινότητας) και σε πολιτικό επίπεδο (κόντρες), όσον αφορά την διαχείριση
των απορριμμάτων. Η επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στον… έλεγχο της πλειοψηφίας περιλαμβάνεται και το μείζον θέμα των σκουπιδιών που εξελίσσεται ως…  καυτό σε διάφορα επίπεδα.
Εν αρχή, μετά από τις έντονες εικόνες στην Ερμιονίδα, αναζωπυρώθηκε και το πρόβλημα με την Τρίπολη που δεν… λέει να λυθεί και που γύρω από αυτό ξεσπούν αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους. Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τη νέα απόφαση να έχει ισχύ και για τους επόμενους τρεις μήνες. Ο Πέτρος Τατούλης, στην απόφαση που φέρει την υπογραφή του, σημειώνει πως αυτό γίνεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης στερεών αποβλήτων σε διάφορα κατοικημένα σημεία του δήμου και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης από επικίνδυνη ρύπανση.

Η «έκτακτη ανάγκη» οδηγεί στο να επιτραπεί η άμεση αποκομιδή, προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση των απορριμμάτων του δήμου της αρκαδικής πρωτεύουσας, με τις εξής προϋποθέσεις: α) να ορισθεί από το δήμο συγκεκριμένος χώρος για την προσωρινή αποθήκευση και μεταφόρτωση των απορριμμάτων, ο οποίος να έχει τις ελάχιστες συνέπειες, β) να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας στον χώρο και γ) πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως και η αποκατάσταση σημειώνεται πως βαραίνει το δήμο.
Αίσθηση από Παυλή
Ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής προκάλεσε πάντως αίσθηση με τις δηλώσεις του αναφέροντας πως «…κάποιοι θέλουν να διαχειρίζονται τα σκουπίδια με το δικό τους τρόπο, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Και αναφέρομαι στην Πολιτεία και σε μια σειρά ανθρώπων πίσω από αυτήν». Για το δε θέμα της κήρυξης της πόλης σε αυτήν την αγωνιώδη κατάσταση, απάντησε ότι «με αυτό το τρόπο θα μπορέσουμε να εξουσιοδοτήσουμε κι άλλον εργολάβο για να λύσουμε το ζήτημα, ενώ το γεγονός αυτό μας δίνει την δυνατότητα να πάρουμε αποφάσεις για επιπλέον χώρους φόρτωσης, μεταφόρτωσης και ενδεχομένως να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση νέου χώρου εναπόθεσης».
Ευθύνες στους δήμους από τον Τατούλη
Το θέμα, πάντως, όπως στην περίπτωση της Τρίπολης έτσι και σε άλλους δήμους περνά κι από το μείζον θέμα της σημερινής κατάστασης και την προσωρινή διαχείριση με το… μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται. «Η προσωρινή διαχείριση δεν είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» απάντησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέροντας ότι «οι πολίτες δεν πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στην Περιφέρεια, αλλά στις Δημοτικές αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να έχουν ένα σχέδιο, το οποίο θα υπακούει στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ του 2010, που οι ίδιοι έχουν υπογράψει». Ο κ. Τατούλης ύψωσε τους τόνους επιρρίπτοντας ευθύνες στους δήμους για αυτό το ζήτημα λέγοντας πως «…μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουν κάνει τίποτα και αυτό οφείλεται στην αναποφασιστικότητα και την αδυναμία τους να αναλάβουν το πολιτικό ρίσκο, να λύσουν ένα πρόβλημα που ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα μας».
Στο… παιχνίδι ο Νίκας
Εδώ έρχεται να προστεθεί και η Καλαμάτα που συνεχίζει με έναν δικό της τρόπο την όλη διαχείριση, με τον Π. Νίκα να παροτρύνει τους υπόλοιπους δήμους να προχωρήσουν μόνοι τους. «Όλοι οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε προσωρινές λύσεις διαχείρισης και να μην περιμένουν βοήθεια από πουθενά» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «…για τα σκουπίδια, λοιπόν, για τα δύο προσεχή χρόνια, δεν προβλέπεται να γίνει τίποτε, απολύτως τίποτε. Προχωρήστε σε προσωρινές διαχειρίσεις με την μέθοδο της κομποστοποίησης και ανακύκλωσης παντού. Μην περιμένετε να έρθει σωτηρία από πουθενά… Και η οποία υποτιθέμενη σωτηρία έχει τέτοιο κόστος που δεν θα μπορέσει κανένας δήμαρχος και κανένα δημοτικό συμβούλιο, να το περάσει στους πολίτες».
Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαμάτας έδειξε να μην χάνει την ευκαιρία και να… επιτίθεται στην Περιφέρεια, αντιδρώντας όπως φαίνεται στον διαγωνισμό που είναι κυβερνητική επιλογή και φθάνοντας από το βήμα της ΠΕΔ να ζητά να εξεταστούν οι προτάσεις της Ρένας Δούρου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβανόταν και η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν καθοριστεί για τα ΣΔΙΤ. «Ζητήσαμε ενημέρωση από την Περιφέρεια για το Διαγωνισμό. Ζητήσαμε ενημέρωση δημόσια, επίμονα και συνεχώς. Ποτέ δεν έγινε. Σήμερα, δεν γνωρίζουμε: το ακριβές κόστος ανά τόνο, τα έξοδα μεταφοράς, την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανά Δήμο, την τύχη της ανακύκλωσης αλλά και την τύχη του διαγωνισμού», αναφέρει στον ίδιο μόνιμο τόνο.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τα περί προσωρινής διαχείρισης και εναπόθεσης τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα έβαλαν στο «κάδρο» και την περιοχή του Ξυλοκάστρου. Η συζήτηση για μεταφορά σκουπιδιών στον εκεί ΧΥΤΥ σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων από την Κορινθία, με τα ερωτήματα να παραμένουν…
Η οριστική… λύση
Η Περιφέρεια από την πλευρά της υπεραμύνεται της επιλογής της για την οριστική λύση με τον Πέτρο Τατούλη να σημειώνει: «Η Περιφέρεια μπήκε μπροστά στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, παρόλο που δεν είχε την αρμοδιότητα, γιατί είχε σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τη Διυπουργική και το οποίο εφαρμόζει» και να προσθέτει λέγοντας πως η λύση είναι κοντά ότι «στα 2,5 αυτά χρόνια έχουμε ολοκληρώσει το διεθνή διαγωνισμό και είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οριστική σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο που προέκυψε. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2015».
Κριτική στην Περιφέρεια
Την ίδια ώρα κριτική στην περιφερειακή αρχή άσκησε αντιπροσωπεία της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», μετά και την επίσκεψή της στον δήμαρχο Τρίπολης, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και μιλώντας για αδιέξοδα στη λύση που σχεδιάζεται. «Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων και πολιτικών που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα στον τόπο μας και παράλληλα αναδεικνύει τα αδιέξοδα της σχεδιαζόμενης δήθεν λύσης Τατούλη-ΣΔΙΤ-ΤΕΡΝΑ, που έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει  και η οποία  αν τελικά πραγματοποιηθεί θα έχει βαρύ τίμημα στο περιβάλλον και στους πολίτες, ενώ αγνοεί προκλητικά τη μέχρι τότε περίοδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η προσφυγή
Πάντως για το θέμα του διαγωνισμού για την ολική διαχείριση, η υπόθεση φαίνεται πως πέρασε και στο πεδίο των προσφυγών, καθώς οι κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχουνης κατέθεσαν με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της εγκριτικής απόφασης της ΜΠΕ, τονίζοντας πως παραβαίνει κατάφωρα τις διατάξεις του Νόμου ενώ η τοποθεσία που έχει επιλεγεί δεν ενδείκνυται και περιβαλλοντικά.
Θέλει… ακόμη χρόνο
Η όλη υπόθεση με τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Σ» αναφέρεται πως πηγαίνει καλά, ωστόσο θα αποδώσει αποτελέσματα, εφόσον όλα πάνε στον ίδιο… ρυθμό, σε επίπεδο συμβασιοποίησης μέχρι το τέλος του έτους και σε στάδιο υλοποίησης από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 και μετά. Ήδη οι φάκελοι… ντουλάπα ετοιμάζονται στα επίπεδα των 4 συμβάσεων που πρέπει να υπογραφούν με την Περιφέρεια και ακολούθως θα βρεθούν στον δρόμο προς το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα πρόστιμα και οι ευθύνες
Κάπου σε αυτά τα πρόστιμα πέφτουν… βροχή, αφού οι «κλειστές» χωματερές παραμένουν ανοιχτές, φιλοξενώντας «δωρεάν» σκουπίδια. Σε ότι αφορά τα πρόστιμα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι αυτά επιβάλλονται μετά από καταγγελίες και μετά από ελέγχους των εποπτικών οργάνων «ως κανόνας προκειμένου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις που γίνονται από τις υπηρεσίες», χωρίς αυτό να… πείθει τους αυτοδιοικητικούς του α’ βαθμού. Εκείνο που πάντως… φοβίζει είναι τα επόμενα πρόστιμα που προβλέπεται εάν δεν λυθεί το όλο θέμα να σκάσουν από την Ε.Ε. και αυτά είναι το μεγάλο αγκάθι.
Οι ευθύνες πάντως για το… πέρα δώθε και τις μεταφορές που συνεχίζονται παραμένουν πολλές και αυτές με βάση τα όσα εξελίχθηκαν με τα κυκλώματα στη Δυτική Ελλάδα, αναζητούν απαντήσεις. Χαρακτηριστική ήταν πριν από λίγες ημέρες η «βόμβα»… μεγατόνων που έσκασε o Kώστας Τζαβάρας. Ο Βουλευτής Ηλείας (υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του για τους δημάρχους πόλεων που μέσω αδιαφανών διαδικασιών πετούσαν τα σκουπίδια του στον Αλφειό δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο), σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η ανάκριση ώστε «… να εντοπιστούν οι δήμαρχοι, που με λεφτά των δημοτών, με κώδικες και με ποιες νόμιμες διαδικασίες χρηματοδοτούσαν παράνομες και εγκληματικές ενέργειες υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Αυτοί αδίστακτα το λέω θα πρέπει να στιγματιστούν».
Από την εφημερίδα «Σημερινή»

moriasnews.gr