Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ευκαιρίες Επενδύσεων - Οικονομική πολιτική και κρίση - Εκδήλωση στην "ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2014" - Σάββατο 4/10 στις 7 μ.μ.


 

Χουλιάρας, Μαλλιάς και Τσαρδανίδης στο Συνεδριακό της Έκθεσης "ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2014" - Σάββατο 4/10 στις 7μ.μ.
Το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Πανελλήνιας Έκθεσης "ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2014", στο χώρο της επιχείρησης «Mandrakos Co» πρώην ΕΛΒΙΟΧΥΜ στο 15ο χιλ. της Παλαιάς Εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, στο Βέλο Κορινθίας θα λάβει χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα πλαίσια της Έκθεσης με σημαντικά στοιχεία για την Κορινθία.
Το Επιμελητήριο Κορινθίας σταθερά προσανατολισμένο στην αξιοποίηση και την ενδυνάμωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων, περιέλαβε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων την ενότητα με τίτλο "Ευκαιρίες Επενδύσεων - Οικονομική πολιτική και κρίση"
Ομιλητές και τίτλοι Εισηγήσεων :
Βασίλης Νανόπουλος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας : "Εξωστρέφεια - Καινοτομία"
Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων : "Η οικονομική κρίση και η οικονομική διπλωματία της Ελλάδας"
Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή : "Η Κορινθία και ο Κόσμος : Τρεις Προτάσεις"
Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου : "Ο Άγνωστος Θησαυρός : Οι Μετανάστες ως κεφάλαιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό"

Λίγα λόγια για τους προσκεκλημένους ομιλητές (κατά σειρά στην επισυναπτόμενη φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά)


Ο Αστέρης Χουλιάρας είναι κάτοχος Έδρας Jean Monnet για τις Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιγότερο Αναπτυγμένων Χωρών (2012-5). Διετέλεσε μέλος του επιστημονικού προσωπικού (Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού) του Υπουργείου Εσωτερικών (1992-2000) και παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Εξωτερικών (2001-3) και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη (2002-4). Επίσης συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στο Expert Working Group on Africa του ΝΑΤΟ (1997-2003). Οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει μεγάλο αριθμό διεθνών ετεροαναφορών σε επιστημονικά περιοδικά και ξενόγλωσσα βιβλία, ενώ πολλά κείμενά του περιλαμβάνονται στα προτεινόμενα προς ανάγνωση (reading lists) αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων.
Έχει διδάξει ως Visiting Professor στη Βρετανία, τον Καναδά και τη Φινλανδία. Επίσης διδάσκει ή έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει ακόμη διδάξει επί 15 έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (στα Τμήματα Εμπορικών Ακολούθων και Ακολούθων Επικοινωνίας). Ο καθηγητής Χουλιάρας υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος πολλών ερευνητικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διάφορα ελληνικά Υπουργεία. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και της ελληνικής κυβέρνησης σε χώρες της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Ασίας. Ο καθηγητής Χουλιάρας διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μέλος της Επιτροπής Ερευνών και ex officio μέλος της Συγκλήτου του ιδίου πανεπιστημίου ενώ σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και μέλος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Υπήρξε επίσης για τρεις συνεχόμενες θητείες εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, της επιστημονικής ένωσης των ελλήνων πολιτικών επιστημόνων. Την περίοδο 2005-2011 διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και έχει υπηρετήσει ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (2007-8). Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (1994 -2009). Ο καθηγητής Χουλιάρας έχει βραβευθεί (μαζί με τον Ν. Τζιφάκη) με το Marcel Cadieux Distinguished Writing Award 2008.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης επί τιμή. Πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε και πιστοποιητικό σπουδών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εργάσθηκε από το 1970 στο Γραφείο Πληροφοριών της Ε.Ο.Κ. στην Αθήνα. Μπολιάστηκε με τρόπο καθοριστικό με αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση. Ταυτόχρονα, ο τότε διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» Γιάννης Μαρίνος του έδωσε την ευκαιρία να αρθρογραφεί τακτικά.
Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε την πατρίδα ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών. Ασχολήθηκε συστηματικά με τα Βαλκανικά θέματα από το 1991 μέχρι σήμερα. Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτετραμμένος στη Λιβύη, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στη πΓΔΜ. Στη συνέχεια σαν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στη πΓΔΜ, Πρέσβης στην Αλβανία, Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων. Με απόφαση του Υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη τοποθετήθηκε Πρέσβης στην Ουάσιγκτον  (2005-2009). Κατά την περίοδο δηλαδή των μεγάλων διαφορών για τα ενεργειακά ζητήματα και της απόκλισης συμφερόντων. Επίσης, της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.  Το καλοκαίρι του 2009 ορίστηκε Σύμβουλος για Βαλκανικά θέματα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Συνταξιοδοτήθηκε το 2010.
Έχει γράψει δεκάδες άρθρα στον ελληνικό, βαλκανικό και διεθνή τύπο.  Μετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια.  Προσκαλείται  για διαλέξεις και ομιλίες σε ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών. Είναι διπλωματικός αρθρογράφος στο μηνιαίο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία». Εισηγητής στο Μεταπτυχιακό «Δίπλωμα για τις Διαπραγματεύσεις» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του International Business CollegeMitrovica (Κόσοβο).  Είναι Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για βαλκανικά θέματα, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Φόρουμ για την Ελλάδα, και μετέχει της «Ομάδας Σκέψης (Mind Tank)» της BRIGHTSiGHT VERITAS.
Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το βιβλίο του «Η Άλλη Κρίση- Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη». Τον Μάρτιο του 2014 δημοσίευσε δοκίμιο με τίτλο «Το ελληνικό ζήτημα: Για μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη» στο περιοδικό FOREIGN AFFAIRS. Άρθρο του για το Ζήτημα της πΓΔΜ στον ΟΗΕ 1993-2013  δημοσιεύεται στο βιβλίο  που κυκλοφόρησε  τις ήμερες αυτές με τίτλο «Η Διπλωματία στον 21ο Αιώνα» με επιμέλεια του Καθηγητή του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Θ. Καρβουναρακη.
Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, καλεσμένος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, παρουσίασε το βιβλίο του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην Κόρινθο.

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης σπούδασε πολιτική επιστήμη( Πανεπιστήμιο Αθηνών ), ευρωπαϊκές σπουδές και διεθνείς σχέσεις(MSc, PhD LSE) και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σποδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (υπό διορισμό).
Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ.
Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο.Τα κυριότερα βιβλία του είναι: The Politics of the EEC – Cyprus Association Agreement : 1972 – 1982, 1988, Η “Ανανεωμένη” μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ελλάδα. 1992, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική 2006. Έχει επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί οκτώ συλλογικούς τόμους μεταξύ των οποίων μαζί με τον Α. Κόντη σε δύο εκδόσεις το Διεθνής Πολιτική Οικονομία. Θεωρίες, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, Εκδόσεις Παπαζήση.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 ερευνητικές εργασίες ως κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα Journal of Common Market Studies, Journal of European Integration, European Foreign Affairs Review, Geopolitics, Ethnopolitics, Outre Terre, Journal of Area Studies, Le Courrier des Pays de l” Est, Perceptions. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί δεκαπέντε και πλέον βιβλία και πλήθος άρθρων στα ελληνικά στα αγγλικά στα γαλλικά και στα ισπανικά.