Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Το πείραμα Ρανιέρι με Καρέλη πέτυχε, αλλά...η Ελλάδα έμεινε στο 1-1 με τη Φινλανδία στο Ελσίνκι

Η Ελλάδα έμεινε στο 1-1 με τη Φινλανδία στο Ελσίνκι 

Ο Ρανιέρι δικαιώθηκε στο Ελσίνκι με την επιλογή Καρέλη, όμως η Εθνική έμεινε στο 1-1 με την Φινλανδία για τη 2η αγωνιστική των προκριματικών του Euro και πλέον θέλει μόνο νίκη με τη Βόρειο Ιρλανδία για το τρένο της πρόκρισης. Η Ελλάδα πήρε κόντρα στους Φινλανδούς αυτό που άξιζε… Δεν ήταν για τρίποντο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με βάση την εικόνα του στο β' ημίχρονο στο Ελσίνκι που εξελίσσεται σε καταραμένο τόπο με δεδομένο πως η Εθνική έχει μηδέν στα έξι έχοντας αποσπάσει μόλις τρεις ισοπαλίες.

Η Εθνική μπορεί να μπήκε μουδιασμένα στο πρώτο δεκάλεπτο του ματς και να απειλήθηκε στο 2' από το σουτ του Τόιβιο, όμως εν συνεχεία ισορρόπησε. Ελεγξε το ρυθμό και προσπάθησε, χωρίς βέβαια να αποφύγει τα λάθη, να αναπτυχθεί.
Το ματς ήταν, πλέον, ισορροπημένο με τον Καρέλη να δικαιώνει τον Ρανιέρι για την επιλογή του και να κάνει τη διαφορά.
Στο 24' ο Σάμαρης σέρβιρε στον άσο του Παναθηναϊκού, ο οποίος με ασύλληπτο σουτ με την μπάλα να διαγράφει εξαιρετική πορεία να δίνει το προβάδισμα στην Ελλάδα. Το γκολ είχε έρθει την πιο κατάλληλη στιγμή, όπου ο ενθουσιασμός των Φινλανδών είχε καταλαγιάσει και η Εθνική όσο περνούσε η ώρα έδενε ανασταλτικά και έδειχνε διάθεση να αναπτυχθεί.
Το 1-0 έμελλε να είναι το σκορ του ημιχρόνου από τη στιγμή που οι Φινλανδοί έδειχναν ανήμποροι να βρουν τα κενά και να κάνουν τα ρήγματα στην άμυνα της Εθνικής. Οσο για την Ελλάδα από δημιουργικής πλευράς, λίγο έλειψε να πιάσει στον ύπνο εκ νέου τους Φινλανδούς με τον Μανιάτη στο 43', όμως το γυριστό του άσου του Ολυμπιακού δεν είχε ευτυχή κατάληξη.
Με κορυφαίο, λοιπόν, τον Τοροσίδη, σκόρερ τον Καρέλη και αδύναμους κρίκους, βέβαια, τους Σάμαρη και Μαυρία για διαφορερτικούς λόγους η Εθνική έμπαινε στα αποδυτήρια με το προβάδισμα του 1-0.


Στο β' μέρος, τα δεδομένα άλλαξαν γρήγορα… Οι Φινλανδοί μπήκαν με τεράστια αποφασιστικότητα για να αλλάξουν τα δεδομένα και τα κατάφεραν σχετικά γρήγορα. Στο 55', λοιπόν, οι οικοδεσπότες απάντησαν στο γκολ του Καρέλη… Ηταν μία φάση, όπου με τέσσερις εναλλαγές η μπάλα έφθασε στον Χούρμε που με σουτ εν κινήσει έγραψε το 1-1.
Πλέον η Φινλανδία είχε τη ψυχολογία με το μέρος της και όσο περνούσε η ώρα πίεζε για το 2-1 που λίγο έλειψε να γίνει στο 62' με τον Καρνέζη να προλαβαίνει τον Πούκι.
Βλέποντας τα προβλήματα στα μετόπισθεν, ο Ρανιέρι άλλαξε σύστημα στο 70' περνώντας τον Μόρα αντί του Μαυρία και μετατρέποντας το 4-3-3 σε 5-3-2 με τους Παπασταθόπουλο, Μόρα, Μανωλά, Τοροσίδη και Βύντρα να συνιστούν την πεντάδα της άμυνας. Η τριπλέτα στο κέντρο έμεινε ως είχε με τον Καρέλη να πηγαίνει δίπλα στον Κλάους Αθανασιάδη. Πλέον η Ελλάδα δεν κινδύνευε σε σετ παιχνίδι και προσπαθούσε να ελέγξει το ματς και να δημιουργήσει… Και στο 82' και ενώ είχε μπει ο Σαμαράς αντί του Καρέλη, ήρθε η πρώτη καλή φάση με ωραίο σουτ του Ταχτσίδη.
Το 1-1 παρέμενε και στο 84' ο Ρανιέρι έριξε και το τελευταίο όπλο του στο ματς. Εβγαλε τον Αθανασιάδη που δεν πήρε ούτε μία μπαλιά, βάζοντας τον Μήτρογλου και ευελπιστώντας στη μία καλή ενέργεια του άσου του Ολυμπιακού. Αυτή, όμως, δεν ήρθε με το 1-1 να παραμένει έως το τελευταίο σφύριγμα του Μπορμπαλάν. Ετσι η Εθνική δεν κατάφερε ούτε στην 6η επίσημη επίσκεψη της στο Ελσίνκι να πάρει το τρίποντο κόντρα σε μία Φινλανδία που εξελίσσεται σε κακό μας εφιάλτη.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Μάενπαα, Αρκιβούο, Τόιβιο, Μοϊσάντερ, Χούρμε, Ρινγκ, Σπαρβ, Χετεμάι (46' Χάμαλαϊνεν), Ρ. Ερεμένκο, Ρίσκι (88' Τάινιο), Πούκι (70' Πόχγιανπαλο).
ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Σάμαρης, Μανιάτης, Ταχτσίδης, Καρέλης (81' Σαμαράς), Μαυρίας (70' Μόρας), Αθανασιάδης (84' Μήτρογλου).