Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

H Ελλάδα έθεσε το “The Day After” και η τρόικα έκοψε το… βήχα για φοροελαφρύνσεις!

troika
Η πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα είχε αρκετό… ψαχνό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα του… τέλους των Μνημονίων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αυστηροί και έκοψαν τη… φόρα για φοροελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με την τρόικα την Τρίτη, τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο. «The Day After», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο» ανέφερε συγκεκριμένα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».
Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν ότι στη συζήτηση για τη «μετά Μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.
Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο». Σε αυτό το σημείο, όπως έγινε γνωστό οι εκπρόσωποι της τρόικας ήταν κατηγορηματικοί πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σαρωτικές φοροελαφρύνσεις. «Έχετε ξεσαλώσει στην Ελλάδα», φέρονται να είπαν χαρακτηριστικά στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Την Τετάρτη, με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

ysterografa.gr