Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Παπούλιας για την κρίση κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο

Karolos-Papoulias

Πολλαπλά μηνύματα για την κρίση την οποία διέρχεται η ελληνική κοινωνία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με όσα είπε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αναλυτικά, ο διάλογος του Κάρολου Παπούλια με τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, όπως δημοσιοποιήθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι ιδιαίτερα.
PEDROPASSOSCOELHO: Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα που σας γνωρίζω προσωπικά και που μπορώ να σας επισκεφθώ στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαιρόμαστε που σας υποδεχόμαστε μια ωραία φθινοπωρινή μέρα στην Αθήνα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι παραδοσιακά άριστες. Είμαστε δύο μικρές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η μοίρα είναι κοινή. Και τώρα έγινε ακόμα πιο κοινή. Η κοινωνικο-οικονομική κρίση μας έφερε πολύ πιο κοντά και μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον.
Απ’ό,τι παρακολουθώ, πετυχαίνετε ορισμένα πράγματα καλύτερα από μας και σε ορισμένους τομείς έχουμε εμείς καλύτερα αποτελέσματα από σας. Αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία.
Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ.
PEDROPASSOSCOELHO: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Αθήνα.
Όπως γνωρίζετε, κατόπιν θα έχω μία συνάντηση και με τον κ.Πρωθυπουργό, τον κ.Σαμαρά. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τη σχέση μας και την ιδιαίτερη κατάσταση των δύο χωρών μας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου και των προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Πραγματικά πρέπει να πω ότι νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη.
Όπως γνωρίζουμε, κάποιες χώρες για λόγους που δεν ήταν ευχάριστοι, άρχισαν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές νωρίτερα. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής.
Τώρα, αναμένεται ότι και άλλες μεγάλες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές, δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.
Όπως είπατε και εσείς, οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να ξεπεράσουν αυτή την οικονομική κρίση. Είμαι βέβαιος ότι όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επίσης και η χώρα σας θα μπορέσει να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, έτσι ώστε να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη, η οποία οπωσδήποτε θα έρθει.-