Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η κρίση ξεκίνησε σαν σήμερα… 7 χρόνια πριν το 2008

9-11-september-11th-2001-terrorist-attacks-650×400
Twitter@EmOikonomidis
Η επίσημανση είναι ασυγχώρητα περιττή… Φυσικά και όλοι θυμούνται τι έκαναν σαν σήμερα, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν οι τηλεοπτικοί δέκτες άρχισαν να αναβλύζουν αγωνία, πανικό, θρήνο και τελικά τρόμο, με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, και εκείνο το τεράστιο σύννεφο που σκέπασε έκτοτε το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν το tipping point όλων των “ενεργών” γενεών της εποχής μας, υπό την έννοια ότι άλλαξε τη ζωή μας τόσο βάναυσα, ηχηρά και με μη αναστρέψιμο χαρακτήρα, ώστε να αποτελεί το δικό μας “πριν και μετά” από εκείνη την ημέρα.
Δεν είναι μόνο η απενοχοποίηση των επιθετικών πολέμων των ΗΠΑ σε πληθυντικές γωνιές του πλανήτη, το Γκουαντάναμο, οι γενιές του μίσους που γεννήθηκαν και η απόλυτη απώλεια του αισθήματος ασφάλειας της ανθρωπότητας.
Είναι κυρίως η εκ των υστέρων διαπίστωση ότι τότε, σαν σήμερα πριν από 11 χρόνια, δηλαδή 7 χρόνια πριν το 2008, ξεκίνησε ουσιαστικά η μεγάλη παγκόσμια κρίση, την οποία “απασφάλισε” η διακυβέρνηση Μπους, η ίδια δηλαδή που βύθισε από τότε τον πλανήτη στην εποχή του τρόμου, με την επιλογή να οδηγήσει σε χρεοκοπία τη “Lehman Brothers”, μερικές μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές που έφεραν στο Οβάλ Γραφείο τον Μπαράκ Ομπάμα.
Την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ξεκίνησε η μεγάλη κατρακύλα του σύγχρονου κόσμου. Με αφετηρία ψυχολογικές, συναισθηματικές παραμέτρους, και φυσική συνέχεια την ηθική κατάπτωση που αιτιολογήθηκε στη βάση της “μάχης με το κακό”.
Μόνο που τελικά, φτάσαμε να γίνουμε οι ίδιοι το κακό που είχαμε υποσχεθεί να πολεμήσουμε. Και όταν αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε, ήρθε η πιο επιθετική διάσταση της κρίσης, η οικονομική, για να… ξεμείνουμε από ρευστό. Και εκ των πραγμάτων να μην έχουμε χρόνο για φιλοσοφικές διαπιστώσεις.

ysterografa.gr