Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Παρέμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της Νεας ΚΑΠ 2015 - 2020



Την ικανοποίησή του για την πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να δοθεί κομμάτι της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 ως συνδεδεμένη με ορισμένες καλλιέργειες, μία εκ των οποίων είναι τα εσπεριδοειδή, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με επιστολή του προς τον Υπουργό κ. Καρασμάνη επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να  εφησυχάσει και να αποτραπεί η θετική αυτή προοπτική.
Συγκεκριμένα στην  επιστολή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρει ότι έγινε θετικά δεκτή η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ και ότι «με τον προτεινόμενο τρόπο αυτό κατανομής δικαιώνονται και επιβραβεύονται τελικά οι παραγωγοί που πραγματικά φροντίζουν τις εκμεταλλεύσεις τους και πραγματικά είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από το βοήθημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης».
Ο κ. Τατούλης επέστησε επίσης την προσοχή του ΥΠΑΑΤ στη φημολογία που αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη και με την οποία «επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους εις βάρος όλων αυτών που χρόνια τώρα καλλιεργούν με δυσβάσταχτα έξοδα κρατώντας όρθιες και τις βιομηχανίες χυμών».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη στήριξη των αγροτικών της προϊόντων και συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της Νέας ΚΑΠ και ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου, ώστε να μην απωλέσουν εισόδημα. 
Ο κ. Τατούλης έθεσε τέλος τα εξής διλήμματα: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ? ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ? ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ? ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΥΜΩΝ?  Η ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ? Η ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΟΣΟ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΧΥΜΩΝ? ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ?» και τονίζει ότι δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση δεκτά τα 50 ευρώ ως το ανώτατο ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.