Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Περισσότερες δόσεις για περισσότερους οφειλέτες η μόνη απάντηση στα λουκέτα»





Ερώτηση με αίτημα την αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας μαζί με 27 ακόμα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ζοφερή. Έπειτα από 5 και πλέον χρόνια ύφεσης, λιτότητας και υψηλής φορολογίας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, προς τα ταμεία τα 15 δισεκατομμύρια, ενώ τα κόκκινα δάνεια φτάνουν τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση 48 δόσεων ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Είναι προφανές ότι αυτές οι οφειλές πιέζουν αφόρητα τις επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά, τροφοδοτούν την οργή και την αγανάκτηση, αλλά και συμπιέζουν τα οικονομικά του κράτους και των ταμείων.
Δυστυχώς, οι διευκολύνσεις που έχουν θεσπιστεί ήταν ανεπαρκείς: είχαμε επισημάνει ότι από τη ρύθμιση των 48 δόσεων δεν έπρεπε να αποκλειστούν οι συνεπείς οφειλέτες. Είχαμε τονίσει ότι οι δόσεις πρέπει να επιτραπούν και σε μη κερδοφόρες επιχειρήσεις. Είχαμε επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προϋποθέσεις που τέθηκαν ώστε να μπορεί κανείς να ενταχθεί στη ρύθμιση, την υποχρέωση δηλαδή να έχουν εξοφληθεί προηγούμενες δόσεις.
Δυστυχώς η πραγματικότητα δικαίωσε όσους υποστηρίζαμε ότι η διευκόλυνση αυτή δεν ήταν αρκετή, αφού μόλις 15.000 οφειλέτες μπόρεσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση, την ίδια στιγμή που 250.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο. Και το χειρότερο είναι ότι τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο το μήνα. Συνολικά οι οφειλές προς δημόσιο, τράπεζες και ταμεία ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 159 δισ. Ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι στις 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη κλείσει και στις περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί θα προστεθούν και άλλες. Πάγια θέση μου ήταν και παραμένει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά τον τριτογενή τομέα.
Θεωρώ επομένως χρέος μου να συμμετέχω σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να δώσει ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, αλλά και σε κάθε νοικοκυριό που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 Για το λόγο αυτό κατέθεσα μαζί με 27 ακόμα συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία ερώτηση, με αίτημα την αύξηση των μηνιαίων δόσεων για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο και τα ταμεία σε τουλάχιστον 100.
Μάλιστα ζητούμε σε αυτή τη ρύθμιση να μπορούν να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι οφειλέτες, με δεδομένο ότι εάν δεν υπάρξει κάποια διευκόλυνση, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και, βεβαίως, το δημόσιο δεν πρόκειται να δει ούτε ευρώ από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική και αντικειμενική αδυναμία πληρωμής. Επιπλέον, ζητήσαμε την αναστολή κάθε κατασταλτικού μέτρου, έως ότου βρεθεί μία βιώσιμη λύση.
Θα αναμένω την επίσημη τοποθέτηση του νέου Υπουργού Οικονομικών, καθώς και του Υπουργού Εργασίας, και είμαι αισιόδοξος ότι όχι μόνο γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά και ότι θα υιοθετήσουν τις προτάσεις μας ή κάποια ρύθμιση με ισοδύναμο αποτέλεσμα, διότι η Εθνική Οικονομία δεν έχει περιθώρια για άλλα λουκέτα.»