Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι εναλλαγές στην Αυτοδιοίκηση να γίνονται μέσα σε 30 μέρες

  Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

IMG_1238Οι εκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους τη 1η Σεπτεμβρίου. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τις εκλογές του Μαΐου, είναι αρκετό να φέρει τεράστιες δυσλειτουργίες στο μηχανισμό των δήμων και των περιφερειών.
Προτείνω με ρύθμιση που επιβάλλεται να κάνει ο υπουργός εσωτερικών, η θητεία των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων να ξεκινά σε 30 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Σήμερα σε όσους δήμους και περιφέρειες έχουν ηττηθεί οι συνδυασμοί των διοικούντων παρατηρείται μια αποσύνθεση και διάλυση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι εις βάρος των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων στη αυτοδιοίκηση, αφού θα κληθούν μετά να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι, υπολειτουργούν τα συμβούλια και οι επιτροπές, μένουν στη μέση τα έργα και η καθαριότητα χτυπάει κόκκινο!! Τελικά ο δημότης είναι το θύμα της τρίμηνης αγρανάπαυσης που σκέφθηκαν κάποιοι να εφαρμόσουν.
Η Ευρώπη τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και θα χάσει η χώρα μας κονδύλια και προγράμματα που τα έχει άμεση ανάγκη.
Υπάρχουν σκέψεις από τον Ζ.Κλ.Γιούνκερ στη νέα Κομισιόν να τοποθετηθεί αξιωματούχος που θα έχει ως αποκλειστική ενασχόληση την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα, έτσι ώστε να πέσει ρευστότητα στην αγορά, να δημιουργηθούν προγράμματα για απασχόληση ανέργων και να υπάρξει ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του Eurogroup, η Ελλάδα ετοιμάζεται επίσης να ζητήσει να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων δύο ετών -σε συνδυασμό με τους όρους ρύθμισης του χρέους- ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα και η εγχώρια οικονομία. Το θέμα αυτό αναμένεται να αναθερμανθεί μόλις σχηματιστεί η νέα Κομισιόν.
Πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τώρα στη Κομισιόν και το κράτος μας, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, θα είναι ανέτοιμο να κινηθεί, να διεκδικήσει και να φέρει κονδύλια από την Ευρώπη, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, πάντως, φαίνεται ότι έχει βρεθεί εδώ και δύο μήνες και δεν είναι άλλος από τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος. Σε περίπτωση που η ολλανδική κυβέρνηση επιλέξει να στείλει τον Γ. Ντάισελμπλουμ στην Κομισιόν, σε όποια θέση και να του δοθεί, η αντικατάστασή του θα είναι άμεση και μάλλον ο κ. Ντε Γκίντος θα λάβει το χρίσμα τον Ιούλιο καθώς η Ισπανία έχει στερηθεί εδώ και χρόνια υψηλά αξιώματα στην Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2015.
Η μεγάλη διαπραγμάτευση πάντως που λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες γίνεται από τις μεγάλες χώρες που ερίζουν για τα καυτά χαρτοφυλάκια, ενέργειας, εσωτερικής αγοράς, εμπορίου και ανταγωνισμού και ίσως ένα νέο χαρτοφυλάκιο που θα ασχολείται με το internet και τα social media, εκεί δηλαδή που θα εισρεύσουν τα δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.
Δυστυχώς η χώρα μας θα χάσει το τρένο των προκλήσεων και των υψηλών δράσεων, αφού θα ασχολείται με γραφειοκρατικά ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί.
Οι πρώτοι πολίτες των πόλεων να απαιτήσουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα άμεση αλλαγή του νόμου, που θα τους δίνει ευελιξία, κινητικότητα και γρήγορη προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Οι πόλεις είναι οι πρωταγωνίστριες και εκεί να δοθεί η μέγιστη προσοχή από το αρμόδιο υπουργείο.

υστερογραφα