Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Βενιζέλος: Κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας

N
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην σημερινή τελετή ορκωμοσίας της νέας σειράς υποψηφίων ακολούθων πρεσβείας, έκανε λόγο για «κρίση της ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, της αυτοτοποθέτησής της σε σχέση με την Ευρώπη, σε σχέση με τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την ίδια την εθνική μας ιστορία».
Παράλληλα τόνισε ότι «η κρίση της χώρας είναι τελικά κρίση εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν είναι κρίση μόνο οικονομική, δημοσιονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική, ή μια κρίση των δημοκρατικών θεσμών και της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος». Επίσης πρόσθεσε ότι «ότι η κρίση αυτή ευθέως δεν έχει επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, δεν έχει απομειώσει την εθνική κυριαρχία και δεν έχει αλλοιώσει τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές.
Παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση, παρά την ανάγκη του δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας έχει περιοριστεί, η κυριαρχία μας με τη στενή, αυστηρή έννοια του όρου, που συνδέεται με την εξωτερική πολιτική και με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν έχει επηρεαστεί», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «αντιθέτως, έχουμε γίνει πολύ πιο ευαίσθητοι και θα αντιδρούσαμε έντονα ?σχεδόν βίαια? εάν κάποιος, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρούσε να επηρεάσει τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας».
υστερογραφα