Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

«Για ένα ακόμα όνειρο...»

«Για ένα ακόμα όνειρο...» (audio)

Ο Φερνάντο Σάντος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στις σκέψεις του για την 11άδα του αγώνα με την Κολομβία, ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος στις δηλώσεις του. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας τόνισε ότι η «γαλανόλευκη» θα παλέψει για να ζήσει ένα ακόμα όνειρο, ανάλογο μ' εκείνο του έπους της Πορτογαλίας το 2004, αναφέρθηκε στον Κώστα Μήτρογλου και ξεκαθάρισε ότι με την άμυνα δεν βάζεις γκολ, επισημαίνοντας πως η «γαλανόλευκη» θα κυνηγήσει το γκολ της νίκης.
«Ο πρώτος αγώνας συγκεντρώνει πολλές προσδοκίες. Σημαίνει πολύ άγχος. Είναι ένα πολύ σημαντικό ματς με δύσκολο αντίπαλο που θέλει να συνεχίσει στην επόμενη φάση. Με σεβασμό προς τον αντίπαλο θα πάμε για τη νίκη. Είμαστε μια ομάδα με επιμονή και θα πάμε για τη νίκη. Πιστεύω ότι η Κολομβία έχει καλούς παίκτες. Είναι σημαντικός ο Φαλκάο και κάθε προπονητής θα τον ήθελε, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει το παιχνίδι τους. Ο Γκουτιέρες, ο Σαπάτα, ο Πέρες, ο Μπάκα είναι δυνατοί παίκτες. Ο προπονητής επιλέγει τους καλύτερους από όσους έχει στη διάθεση τους» είπε αρχικά.
«Αυτά έγιναν το 2004. Το 2004 το θυμόμαστε όλοι, όπως θυμόμαστε την πρώτη φορά που κέρδισε η Βραζιλία, τον Πελέ, την Ουρουγουάη. Το 2004 ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Λίγες χώρες με το μέγεθος της Ελλάδας έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο. Όταν πετυχαίνεις ένα όνειρο θες να το ξανακάνεις πραγματικότητα. Ήρθαμε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα όνειρο».
Για τον Κώστα Μήτρογλου: «Ο Μήτρογλου έπαιξε δύο μήνες μέσα στο 2014. Είχα την ευκαιρία να τον δω εν δράσει για κάποια λεπτά στο αγγλικό πρωτάθλημα. Είναι παίκτης με σημαντικά προσόντα που είναι σημαντικά για την Εθνική. Ο Κώστας έπρεπε να ήταν εδώ. Βελτιώθηκε πολύ. Δεν έχει ακόμη το 100% του ρυθμού, αλλά μέρα με τη μέρα θα είναι κοντά στο 100%».
Για το μέλλον του: «Δεν είναι ερώτηση για τώρα το μέλλον μου. Δεν το σκέφτομαι τώρα. Το αφήνουμε...»
Για τον τραυματισμό του Μανωλά: «Ο Μανωλάς δεν έχει κάτι σημαντικό. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Ήταν ένα πολύ μικρό χτύπημα. Δεν ήταν κάτι σημαντικό».
Για το ματς με την Κολομβία: «Αν παίξουμε μόνο άμυνα θα χάσουμε. Θα παίξουμε σε όλο το γήπεδο. Έτσι παίζουμε πάντα. Χρειαζόμαστε μέσους και επιθετικούς και πρέπει να παίξουμε σαν ομάδα».
Για την απουσία του Φαλκάο: «Δεν άλλαξαν τα πλάνα μας. Η Κολομβία έπαιξε αγώνες χωρίς τον Φαλκάο. Δεν θεωρώ ότι άλλαξαν πολύ τα πράγματα». Για τις κλιματολογικές συνθήκες: «Παίζουμε σε μια χώρα με διαφορετικό κλίμα. Δεν ανησυχούμε. Στην Ελλάδα έχει πιο πολύ ζέστη σήμερα. Η ζέστη βέβαια στην Ελλάδα είναι ξηρή.
Στο Μπέλο Οριζόντε τα πράγματα δεν είναι άσχημα, όπως στη Φορταλέζα και το Νατάλ που παίζουμε τους άλλους δύο αγώνες. Θέλουμε να μην υπάρχει αλλαγή για αυτό προπονούμαστε σε τέτοιες συνθήκες».
Για το αν υπάρχουν μυστικά: «Δεν υπάρχουν μυστικά, αλλά εγώ δεν θα πω τίποτα για την ενδεκάδα!» Για την Βραζιλία: «Γνωρίζω καλά τη Βραζιλία. Ο γιος μου έμεινε εδώ τρία χρόνια. Είναι φανταστική χώρα για να μένεις και να ζεις. Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Έχουμε τρεις Πορτογάλους προπονητές, αλλά το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι εδώ. Θέλω να πάρω μαζί μου το καθήκον που έχω έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».
 Για τους Πορτογάλους προπονητές: «Δεν ξέρω αν υπάρχει σχολή Πορτογάλων προπονητών. Ξέρω ότι υπάρχουν 180 Πορτογάλοι προπονητές που δουλεύουν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει κάτι…» Για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα: «Περιμένετε και θα δείτε. Εμείς θα παίξουμε για να κερδίσουμε. Το ίδιο και η Κολομβία». Για το αν έχει αυτοπεποίθηση: «Από τη στιγμή που είσαι παρόν στις μεγάλες διοργανώσεις νιώθεις αυτοπεποίθηση. Διαθέτουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση. Έχουμε τις ικανότητες. Με σεβασμό στον αντίπαλο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χωρίς αυτοπεποίθηση δεν μπορείς να κάνεις κάτι».

Καραγκούνης
«Το Euro ήταν 10 χρόνια πριν. Έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα. Είμαστε μόνο δύο παίκτες στην ομάδα. Εκείνη η επιτυχία μας γέμισε αυτοπεποίθηση, όπως και οι επιτυχίες που ακολούθησαν με συνεχόμενες παρουσίες σε τελικές φάσεις. Στο προηγούμενο Euro περάσαμε στις 8 καλύτερες ομάδες». Για την απουσία του Φαλκάο: «Εγώ θέλω σε αυτή τη διοργάνωση να είναι όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Ο Φαλκάο είναι τεράστιος παίκτης και είναι κρίμα που δεν είναι εδώ. Υποκλίνομαι στη νοοτροπία που είχε όλο αυτό τον καιρό. Έκανε τα πάντα για να είναι εδώ. Χάνει αίγλη το τουρνουά».

 Σαμαράς
«Δεν αλλάζει κάτι με το ότι γίνεται στη Βραζιλία. Θα είχαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης και παιχνιδιού. Όλα τα παιδιά έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση και ελπίζω για το καλύτερο». Για τον Φαλκάο: «Δεν θα ήταν ωραίο να μιλήσω για μια απουσία της Κολομβίας. Ο Φαλκάο είναι πολύτιμος, αλλά εμείς έχουμε τον ίδιο στόχο και τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού».