Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Κρίσιμο 1-0 της Νιγηρίας

Τη νίκη που την καθιστά φαβορί για την δεύτερη θέση του 6ου ομίλου, η οποία οδηγεί στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας πανηγύρισε η Νιγηρία. Οι Αφρικανοί επικράτησαν 1-0 της «πρωτάρας» Βοσνίας στο «Pantanal arena» της πόλης Κουιάμπα, για τη 2η αγωνιστική της διοργάνωσης, και έθεσαν τους Βαλκάνιους εκτός συνέχειας. Μάλιστα, η ομάδα του Σάφετ Σούσιτς έγινε η πρώτη από το 1982 που στην «παρθενική» συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο δεν προκρίνεται στην επόμενη φάση. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημειώθηκε από τον Οντεμβίγκιε στο 29΄.
Με τον Εμενίκε να έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για την άμυνα της Βοσνίας, η Νιγηρία κυριάρχησε στα πρώτα λεπτά, είχε την κατοχή της μπάλας και έχασε ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ. Ωστόσο, οι «δράκοι» χαμογέλασαν προσωρινά στο 21΄ όταν ο Μισίμοβιτς έβγαλε την κάθετη σέντρα στον Τζέκο, ο οποίος και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Οι πανηγυρισμοί, όμως, διεκόπησαν απότομα, με τον διαιτητή να υποδεικνύει λανθασμένα τον επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος καλυπτόταν, σε θέση οφσάιντ και να ακυρώνει το γκολ.
Η απόφαση αυτή λειτούργησε αρνητικά για τη Βοσνία, η οποία οκτώ λεπτά αργότερα είδε τον Οντεμβίγκιε να ανοίγει το σκορ για τη Νιγηρία. Στο 29΄ ο «κακός δαίμονας» της Βοσνίας Εμενίκε έφυγε απ' τα δεξιά, πέρασε τον Σπάχιτς και σέντραρε στον Οντεμβίγκιε, με τον επιθετικό της Στόουκ Σίτι να μη δυσκολεύεται να νικήσει τον Μπέγκοβιτς. Η Βοσνία προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ο Τζέκο ήταν απελπιστικά μόνος και ίσως ο μόνος δραστήριος της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο, που ολοκληρώθηκε με τους «υπεραετούς» στο 1-0.
Στην επανάληψη η Νιγηρία προσπάθησε να κρατήσει το 1-0 και το κατάφερε, καθώς με καλή άμυνα έκλεισε τους διαδρόμους, αποσυντόνισε τους «δράκους», οι οποίοι είχαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους και δεν κατάφεραν να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Ενγεάμα. Η ήττα ήρθε φυσιολογικά για τη Βοσνία, η οποία αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, τη στιγμή που οι Νιγηριανοί βρίσκονται με το ένα... πόδι στην επόμενη φάση.
ΝΙΓΗΡΙΑ (Στίβεν Κέσι): 1. Βίνσεντ Ενγεάμα, 2. Τζόζεφ Γιόμπο, 5. Εφε Αμπρόουζ, 7. Αχμέντ Μούσα (65΄ 23. Σόλα Αμεόμπι), 8. Πίτερ Οντεμβίγκιε, 9. Εμάνουελ Εμενίκε, 10. Τζον Ομπι Μίκελ, 13. Τζουγουόν Οσανίουα, 17. Ογκένι Ονάζι, 18. Μάικλ Μπαμπαντούντε (75΄ 3. Εζίκε Ουζοένγι), 22. Κένεθ Ομέρου.
ΒΟΣΝΙΑ (Σάφετ Σούσιτς): 1. Ασμίρ Μπέγκοβιτς, 4. Εμίρ Σπάχιτς, 7. Μουχαμέντ Μπέσιτς, 8. Μιραλέμ Πιάνιτς, 10. Ζβιέζνταν Μισίμοβιτς, 11. Εντίν Τζέκο, 13. Μενσούρ Μούιντζα, 15. Τόνι Σούντζιτς, 16. Σενάντ Λούλιτς (58΄ 23. Σετζάντ Σαλίχοβιτς), 18. Χάρις Μεντούνγιανιν (64΄ 14. Τίνο-Σβεν Σούσιτς), 20. Ιζέτ Χαΐροβιτς (57΄ 9. Βένταντ Ιμπίσεβιτς).