Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Γινόμαστε συμμέτοχοι στο όραμα της επόμενης πενταετίας για τον τόπο μας

Του Βασίλη Μπαλάφα

Λένε ότι στον Ινδό ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι αποδίδεται η φράση «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς». Η ακαδημαϊκή έρευνα αποφαίνεται ότι η φράση αυτή ουδέποτε ειπώθηκε ακριβώς έτσι από εκείνον, ωστόσο συμπυκνώνει στις ελάχιστες δυνατές λέξεις τη φιλοσοφία και τη στάση ζωής του.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η φράση συμπυκνώνει εν πολλοίς και την πορεία του Βασίλη Νανόπουλου σχετικά με την υποψηφιότητά του για τη θέση του Δημάρχου Κορινθίων.


Ο Βασίλης Νανόπουλος για αρκετά χρόνια απετέλεσε έναν εξαιρετικά σεμνό, δημιουργικό και αποτελεσματικό παράγοντα στο Νομό Κορινθίας. Από τη θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια με την Έκθεση «ΚΟΡΙΝΘΙΑ», προσπάθεια που χρόνο με το χρόνο έφτασε να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση πανελλαδικά, μετά από εκείνη της Θεσσαλονίκης.

Αρκετές φορές αγνοήθηκε. Από διάφορους συγκεκριμένους που δεν είναι της παρούσης να μνημονευτούν. Η Έκθεση που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και αποτελεί πλέον το κορυφαίο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για την Κορινθία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, πολλές φορές δεν τύγχανε μνείας από τα χείλη ορισμένων Υπουργών, βουλευτών ή άλλων μεγαλοπαραγόντων του τόπου μας. Υπήρξαν και περιπτώσεις ανακοινώσεων ακόμα και για τη διακοπή της.

Σε διάφορες δράσεις του ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Β.Νανόπουλος, φρόντιζε πάντα να καλεί τους πάντες σε διάλογο, σε συζήτηση ή έστω σε διαβούλευση και ενημέρωση για σημαντικά ζητήματα του τόπου. Και εκεί υπήρξαν περιπτώσεις που αγνοήθηκαν οι προσκλήσεις και οι προσπάθειές του.

Όταν άρχισε να ωριμάζει η ιδέα ότι θα διεκδικήσει τη Δημαρχία του Δήμου Κορινθίων ξεκίνησε η λοιδορία. Ο Απερχόμενος Δήμαρχος τόνιζε στις συνεντεύξεις του τη «μοναξά» της πορείας του προς τις δημοτικές εκλογές, έλεγε ότι «θα κάνει πλακίτσα», ενώ δεν δίστασε να αναφέρεται στο «ανέκδοτο Νανόπουλου» για την υπόθεση των κρουαζιερόπλοιων, μια δράση που υπήρχε στο περιοδικό του Επιμελητηρίου ήδη από το Νοέμβριο του 2013. Ειπώθηκε ότι δεν θα καταφέρει να κάνει συνδυασμό, ότι δεν θα καταφέρει να παρουσιάσει πρόγραμμα, μέχρι και ότι δεν θα βρίσκει χώρο για εκλογικό κέντρο κυκλοφόρησε κάποια στιγμή στα υπαίθρια «πρακτορεία ειδήσεων» της Κορίνθου.

Μέχρι που κατανόησαν ότι ο Βασίλης Νανόπουλος τελικά και υποψήφιος Δήμαρχος θα ήταν, και μεθοδικά προετοίμαζε το έδαφος και τις κινήσεις του για μια μεγάλη περίοδο. Όταν λοιπόν παρουσίασε ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο 172 ατόμων, όταν έδωσε στη δημοσιότητα ένα από τα πιο πλήρη και αναλυτικά προγράμματα που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημοτικές εκλογές, ξεκίνησε και ο προεκλογικός «πόλεμος». Θεμιτός ως ένα σημείο, πλήρως κατανοητός μέσα στα πλαίσια μιας διαδικασίας η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει ένα δεδομένο πλέγμα εξουσίας στην «συνταξιοδότηση». Όπως άλλωστε μου είχε πει για τον «πόλεμο» αυτό και μια φίλη που ασχολείται με τα media και έχει εμπλακεί πολύ δυναμικά στην προεκλογική διαδικασία, «απόλαυσέ το, είναι εκλογές». Τα επεισόδια αυτού του «πολέμου» είναι πρόσφατα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναδρομές. Μερικά εξ αυτών αποτελούν οι χαρακτηρισμοί προς τον ίδιο ότι είναι «άνεργος», ότι είναι «εκδιωχθέν μεγαλοστέλεχος επιχειρήσεων», ότι υπήρξε «ένας κακός Διευθυντής για τους εργαζόμενους». Όλα αυτά ειπώθηκαν δημοσίως από ανθρώπους που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα αξιόλογο σε αυτούς τους τομείς και ιδιαίτερα στη συμπεριφορά τους προς τους εργαζομένους τους, αλλά δεν βαριέσαι, «απόλαυσέ το, είναι εκλογές».

Τώρα λοιπόν είμαστε στην τελευταία πράξη του αποφθέγματος της εισαγωγής αυτού του άρθρου. Μετά από δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Βασίλη Νανόπουλο και τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ να συντρίβονται με διψήφιο ποσοστό διαφοράς, μετά από δημοσιεύματα ακόμα και σε πανελλαδικής εμβέλειας ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που έλεγαν ότι ο Νανόπουλος δεν είχε καμία τύχη, ήλθε η ώρα της κάλπης.

Οι ψηφοφόροι του Δήμου Κορινθίων έδωσαν στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και τον Βασίλη Νανόπουλο ποσοστό 41,75 %, μόλις 1,34 % λιγότερο από τον συνδυασμό του Απερχόμενου Δημάρχου Κορινθίων που συγκέντρωσε 43,09 %. Πρόκειται περί άθλου αν αναλογιστεί κανείς ότι το εκλογικό σώμα επί ένα μήνα και καθημερινά βομβαρδιζόταν από δημοσκοπήσεις και φήμες περί συντριπτικής διαφοράς.

Την Κυριακή 25 Μαΐου το απόφθεγμα της εισαγωγής φτάνει στην τελεία του και ολοκληρώνεται. Με μια διαφορά. Ότι η νίκη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και του Βασίλη Νανόπουλου θα είναι νίκη του τόπου, μια νίκη που θα εξασφαλίσει έναν Δήμο για όλους. Ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί η ανανέωση που έχει ανάγκη ο Δήμος σε πρόσωπα, νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές. Μετά από μια οκταετή δημοτική αρχή που απαρτίστηκε εν πολλοίς από τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα μιας εικοσαετίας σχεδόν, ήλθε η ώρα της αλλαγής και της ανατροπής στο Δήμο Κορινθίων. Χωρίς μηδενισμούς σε όσα δημιούργησε η απερχόμενη δημοτική αρχή, ήρθε η ώρα για το ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Ένα άλμα για όλους, ακόμα και για εκείνους που λοιδόρησαν.

Με νηφαλιότητα και περισυλλογή, εύχομαι σε όλους τους δημότες του Δήμου Κορινθίων να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν αυτή την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί για να επέλθουν οι όποιες σημαντικές βελτιώσεις και καινοτομίες, δεν περισσεύει κανείς. Δεν συμμετέχουμε απλώς σε μια εκλογική διαδικασία την Κυριακή. Γινόμαστε συμμέτοχοι στο όραμα της επόμενης πενταετίας για τον τόπο μας.

Βασίλης Μπαλάφας

http://dimotikes2014.balafas.gr/2014/05/blog-post.html