Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Βενιζέλος: Τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα πρόωρων εκλογών

Evangelos-Venizelos-PASOK
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος”, αναφερόμενος στις διπλές κάλπες της Κυριακής 25ης Μαϊου, για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης θέτει και πάλι το κεντρικό πολιτικό δίλημμα της σταθερότητας, που εκτιμά ότι καλούνται να διαχειριστούν οι πολίτες μπροστά στις κάλπες, και καταθέτει τις απόψεις του για το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.
Κύριε πρόεδρε, δηλώσατε την επομένη του πρώτου γύρου ότι “όλοι οι ορθοφρονούντες πολίτες αγωνίζονται ώστε το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου να επιτρέψει στη χώρα να βγει απ’ την κρίση”. Είναι η ίδια όψη του διλήμματος “Ελιά η περιπέτεια;”


Εγκλωβισμένος στην ψευδαίσθηση των exit polls την προηγούμενη Κυριακή 7 με 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να επαναλάβει τη γραμμή των εκλογών-δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής. Εξήγησε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τι είναι αυτό το απλό και προφανές που λέω: ότι κάποιοι περιμένουν το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής να θέσουν ζήτημα ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος και αμφισβήτησης της νομιμοποίησης και της αντοχής της κυβέρνησης. Οι πολίτες λοιπόν δεν πρέπει να αφεθούν έρμαιο στις αυθαίρετες ερμηνείες, αλλά να τοποθετηθούν με καθαρό τρόπο, ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και από τις ευρωεκλογές, που δεν αφήνει αμφιβολία ως προς την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και ως προς τη σταθερή πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση.
Η επομένη των εκλογών φέρνει για σας το “στοίχημα ένωσης του έθνους”. Θα προτείνετε αλλαγές στην κυβέρνηση με εκπροσώπηση ευρύτερων δυνάμεων;
Το έχω πει και το ξαναλέω: τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι να ξαναενώσουμε το έθνος και την κοινωνία, γιατί δυστυχώς διχαστήκαμε στη λανθασμένη και ξεπερασμένη βάση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Η δική μας υπεύθυνη στάση έδωσε σε άλλους τη δυνατότητα να επιδοθούν σε μια εύκολη αχαλίνωτη δημαγωγία, που αλλοιώνει τα κριτήρια ενός τμήματος της κοινής γνώμης. Θα πάρουμε λοιπόν όλες τις πρωτοβουλίες, θεσμικές και πολιτικές. Έχω πει δε κατ’επανάληψη ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, που δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στενά δικομματική, γιατί όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία μας, τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους και της κοινωνίας. Προϋπόθεση είναι όμως να διασφαλιστεί η σταθερότητα που εμείς τη θέλουμε προοδευτική σταθερότητα.
Θα λάβετε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση καταρχάς των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης κεντροαριστεράς μετά τις εκλογές;
Προφανώς, τα έχουμε πει αυτά όλα κατ’ επανάληψη και η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, αρχής γενομένης από τη συσπείρωση και την ενότητα των δυνάμεων του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν περισσεύει κανείς. Γι αυτό και έχω απευθύνει πρόσκληση πανστρατιάς σε όλα τα στελέχη, σε όλα τα πρόσωπα, σε όλες τις αντιλήψεις που ανήκουν στη μεγάλη κοίτη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών θα είναι ισχυρότερο από των αυτοδιοικητικών εκλογών για την πολιτική σταθερότητα;
Το μήνυμα των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό, όπως είπα, με το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, η συνολική συνδιαστική εικόνα και ο τρόπος με τον οποίον αυτή θα γίνει αντιληπτή από την κοινή γνώμη, πιστεύω ότι θα ενισχύσει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας. Και θα μας επιτρέψει ενωμένοι ως έθνος και ως κοινωνία να κάνουμε τα τελευταία αποφασιστικά βήματα για την αλλαγή σελίδας, για την επάνοδο της Ελλάδας στην ομαλότητα, στη θέση μιας ουσιαστικά ισοδύναμης χώρας-μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης που μπορεί να ξανακερδίσει γρήγορα το χαμένο έδαφος και να βρεί ξανά τη θέση που της αξίζει.
Συγκρίνατε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 με τα αντίστοιχα (ανά περιφέρεια) στον πρώτο γύρο για να καταδείξετε την μείωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνετε το ίδιο με το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ του 2012 με αυτό που θα εξασφαλίσει η Ελιά; Αν είναι κάτω από 12%;
Χρησιμοποίησα τα κριτήρια που θέλησε να χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κομματικοποίησε με άτεχνο και ωμό τρόπο, όχι μόνον τις ευρωεκλογές, αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον πρώτο γύρο. Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για ποσοστά, αλλά για μια συνολική εντύπωση, για συνδυαστική ερμηνεία του αποτελέσματος. Αφήστε που η εμπειρία των exit-polls μας δείχνει ότι όλη η συζήτηση για τα ποσοστά επί τη βάσει δημοσκοπήσεων διεξάγεται σε μία σαθρή βάση.
Θα συνυπογράφατε το εθνικό σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς (σ.σ. 20 Μαΐου) για την επόμενη μέρα;
Ο κ. Σαμαράς θα συνυπέγραφε το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ που παρουσίασα στις 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας έμφαση στην απασχόληση, στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας; Ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων ως επίσημη κυβερνητική θέση, έχει παρουσιαστεί στο Eurogroup κι έχει γίνει δεκτός από τους εταίρους μας. Το κάθε κόμμα όμως δικαιούται και οφείλει να παρουσιάσει τις ειδικότερες προτάσεις του.
Η ΝΔ παρουσίασε προχθές τη δική της εκδοχή, εμείς πριν από αρκετές μέρες παρουσιάσαμε το ολοκληρωμένο σχέδιο για τους ενδογενείς πόρους ανάπτυξης, την κινητοποίηση των δημιουργικών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, την εθνική κοινωνική συμφωνία και κυρίως την απασχόληση: 44.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, 77.000 στην ενέργεια, το περιβάλλον και τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, 260.000 στον τουρισμό, 240.000 στη μεταποίηση, το εμπόριο, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα logistics, υποδομές και μεταφορές, τουλάχιστον 10.000 στη ναυτιλία. Και επιπλέον έχουμε μία αφετηρία 300.000 θέσεων εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και των ΟΤΑ, όπως η αυτεπιστασία και η κοινωφελής εργασία.
Τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Αττική είναι ευθύνη μόνο του κεντρικού πολιτικού σκηνικού;
Το ποσοστό είναι υψηλότερο στο Δήμο Αθηναίων, μόλις μία μονάδα υψηλότερο στην Περιφέρεια Αττικής. Αλλά ούτως ή άλλως έχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατικών αντανακλαστικών σε σχέση με ένα ναζιστικό μόρφωμα που λειτουργεί ως κέλυφος μιας εγκληματικής οργάνωσης, κατά της οποίας έχει ασκηθεί σωρεία ποινικών διώξεων.
Όσο μπορώ πιο επιγραμματικά λέω ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών, ενώ σε άλλες όχι, επίσης ανεξαρτήτως οικονομικών συνθηκών. Κακώς συνεπώς συνδέουμε τα φαινόμενα αυτά κατά τρόπο ευθύγραμμο με την οικονομική κρίση. Επίσης, είναι προφανές ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών, η συνεχής χυδαιολογία κατά του πολιτικού προσωπικού και κατά της ίδιας της πολιτικής ζωής του τόπου, δίνει σε πολλούς αφορμή ή ευκαιρία να εκφραστούν με έναν δήθεν αντισυμβατικό τρόπο, δηλαδή με βίαιο, ακροδεξιό, φασιστικό τρόπο.
Υπάρχει βέβαια η ιστορική ευθύνη κάθε κοινωνίας και τα ανθρωπολογικά αίτια του ναζιστικού φαινομένου και γενικότερα του φαινομένου της βίας. Μετά το κραχ του 1929 στις ΗΠΑ διάλεξαν τον Ρούσβελτ και το new deal, στη Γερμανία τον Χίτλερ και το ναζισμό.
Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν την μάχη του δεύτερου γύρου σε 6 περιφέρειες με αντιπάλους από τη ΝΔ και σε δύο με του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας;
Δεν υπάρχουν «υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ» με την έννοια του κομματικού ψηφοδελτίου, ούτε στις Περιφέρειες, ούτε στους Δήμους. Υπάρχουν αυτοδιοικητικά στελέχη που συγκεντρώνουν την εκτίμηση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που κατέγραψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εμείς αυτές τις παρατάξεις κι αυτές τις αντιλήψεις στηρίζουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έχετε μιλήσει για την ανάγκη ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης. Υπό ποιές συνθήκες, πιστεύετε ότι μπορεί η Βουλή να συμφωνήσει και για το νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας;
Από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την Κυριακή κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός των πολιτικών εξελίξεων μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που φυσιολογικά τοποθετούνται στο τέλος της τετραετίας. Η Βουλή αυτή θα μπορούσε πράγματι να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά αυτό πρέπει να το ζητήσει με κάποιον τρόπο και ο λαός. Και η επόμενη Κυριακή είναι μια ευκαιρία.
Οι τριπλές κάλπες της Κυριακής θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Αυτό το ερώτημα τίθεται εκ των πραγμάτων. Θα απαντήσει ο ελληνικός λαός, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της απάντησής του. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα δείξει και στην κάλπη αυτό που νοιώθουμε ως κοινή αίσθηση: πως η ελληνική κοινωνία θέλει να μείνουν τα πράγματα ασφαλή και σταθερά. Ότι οι Έλληνες θέλουν να προστατεύσουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν, οι οποίες ήδη πιάνουν τόπο”.

ysterografa.gr