Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Τα φωτοβολταϊκά, η ΔΕΗ, η αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής και οι Αιρετοί Αυτοδιοικητικοί

Είναι πιστεύουμε ευκαιρία καθώς οι Δήμοι και οι Περιφέρειες επηρρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, εκτός από τις αρμοδιότητες που το Κράτος τους δίνει να μπορούν να ασκούν το ρόλο που η Δημοκρατία τους έχει δώσει, αυτόν της χάραξης πολιτικής μέσα από διεκδικήσεις που πολλές φορές τους δίνουν υπερτοπικό χαρακτήρα. Άλλωστε η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει στην Κεντρική πολιτική σκηνή στελέχη ικανά που είχαν καλή πορεία, αλλά κυρίως έδειξαν ότι εκφράζουν την ευρύτερη κοινωνία υποστηρίζοντας πολιτικές που στο κέντρο τους ήταν ο πολίτης.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι από την Ανατολική ως τη Δυτική Ακτή εάν μια τρομοκρατική ενέργεια στόχευε μόλις εννέα από τους 55.000 υποσταθμούς μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας μια καλοκαιρινή μέρη υψηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC), κοινώς η αμερικανική ΡΑΕ, έχει συμπεράνει ότι μια συντονισμένη επίθεση σε κάθε ένα από τα τρία ξεχωριστά κεντρικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ θα προκαλούσε την κατάρρευση του συνόλου του δικτύου.

Ένας μικρός μόνο αριθμός υποσταθμών διαδραματίζει δυσανάλογα σημαντικό ρόλο στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Η ανάλυση της FERC δείχνει ότι αν τεθούν εκτός λειτουργίας εννέα από αυτούς τους βασικούς υποσταθμούς οι ΗΠΑ θα βυθιστούν στο σκοτάδι για εβδομάδες αν όχι για μήνες (κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για ενάμιση χρόνο).

Ο Ρος Μπάλντικ, καθηγητής ηλεκτρονικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, έκανε λόγο για “γεγονός με πρωτοφανείς διαστάσεις”.

Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες τη λήψη μέτρων προστασίας των υποσταθμών ζωτικής σημασίας εκτός από εκείνους που μεταφέρουν ενέργεια από πυρηνικά εργοστάσια.

Για ευνόητους λόγους, η WSJ δεν δημοσιοποίησε ποιοι είναι οι 30 βασικοί υποσταθμοί πάνω στους οποίους στηρίζεται η ροή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ωστόσο η πρόεδρος της FERC, Σέρυλ ΛαΦλερ, χαρακτήρισε “ανεύθυνη τη δημοσιοποίηση τόσο ευαίσθητων πληροφοριών”
—Ο ρόλος της ηλιακής ενέργειας

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι παρά τη δικαιολογημένη αντίδραση των Αρχών στο δημοσίευμα, η αμερικανική κοινωνία δικαιούται ένα καλύτερο και ασφαλέστερο δίκτυο, απαίτηση που μπορεί να ικανοποιήσει η ηλιακή ενέργεια.

Τα φωτοβολταϊκά όπως και τα αιολικά ως “διασκορπισμένες” ενεργειακές πηγές αδρανοποιούν τον κίνδυνο μιας καταστροφικής επίθεσης σε έναν μοναδικό ή λίγους κομβικούς στόχους.

Μια επίθεση σε ένα μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο ή μια μονάδα άνθρακα ισχύος Γιγαβάτ μπορεί να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για την ευστάθεια του δικτύου.

Αντίθετα, δεν έχει κανένα νόημα η ηθελημένη καταστροφή ενός φωτοβολταϊκού ή αιολικού συστήματος ισχύος Μεγαβάτ.

Ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση, άρα και ασφάλεια προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Εκτός από ασφάλεια, τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δεν δηλητηριάζουν ανθρώπους όπως η νέα λιγνιτική μονάδα που δρομολογεί στην ήδη μολυσμένη Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ -η οποία παρεμπιπτόντως για τη ρυπογόνο μονάδα βρήκε χρηματοδότη, ενώ για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη όχι-  και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση, η οποία με κάθε τρόπο αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί την αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής στην Ελλάδα αλλά τη συγκέντρωσή της σε λίγα ισχυρά χέρια.

.airetos.gr